FRYKTER BOMBE: Etterretningstjenesten i Nord-Irland skal ha avdekket planer om å smugle en bombe inn i landet. Etter drapene på to britiske soldater og en politimann har det blitt betydelig større tilstedeværelse av politifolk. Foto: PETER MORRISON/AP/SCANPIX
FRYKTER BOMBE: Etterretningstjenesten i Nord-Irland skal ha avdekket planer om å smugle en bombe inn i landet. Etter drapene på to britiske soldater og en politimann har det blitt betydelig større tilstedeværelse av politifolk. Foto: PETER MORRISON/AP/SCANPIXVis mer

Hektisk politijakt etter bombealarm i Nord-Irland

Frykter at bilbombe er fraktet inn i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Meldinger om at Real IRA (RIRA) hadde smuglet en bombe inn i Nord-Irland utløste en hektisk jakt etter bomben på begge sider av grensa denne uka, melder The Guardian. Meldingen om bomben kom mandag, før drapet på politimannen Stephen Carroll.

Siden det har det vært strengere sikkerhetssjekk på grensa, og kilder i Dublin og Belfast sier til den britiske avisa at etterretningstjenesten i landet har avslørt planer om sprenge en bombe i nord, og at bomben skulle ha blitt flyttet over grensa i bil.

- Vet ikke hvor den skal
Real IRA (RIRA) tok på seg skylda for drapene på de to britiske soldatene Mark Quinsey (23) og Patrick Azimkar (21) i Nord-Irland i helga. Tirsdag  tok den i utgangspunktet rivaliserende grupperingen Continuity IRA (CIRA) på seg skylda for drapet på politimannen Stephen Carroll (48) mandag kveld. I går ble det kjent at de to grupperingene kan ha samarbeidet om drapene.

- Alarmen gikk mandag, og det er frykt for at det nesten som skal skje er en bombe. Problemet er at hverken politiet i Irland eller Nord-Irland ser ut til å vite hvor bomben skal, sier en kilde til avisa.

I forrige måned ble det funnet en bilbombe i Castlewellan, og politiet mener det kan være snakk om en lignende innretning som nå kan være på vei.

Ikke gjengjeldelse
Både RIRA og CIRA ble blinket ut som de største truslene i provinsen da overvåkingskommisjonen IMC i november la fra sin siste halvårige rapport. IRA-utbryterne hadde det siste halve året stått bak væpnede angrep og bombeaksjoner og skal ha planlagt å drepe lokale politistyrker, ifølge NTB. Samtidig har myndighetene trolig fått mindre oversikt over gruppenes aktiviteter.

Det har også vært frykt for gjengjeldelsesaksjoner etter angrepene, men i går gikk den protestantisk gruppen Ulsters forsvarsforening (UDA) ut og gjorde det klart at de ikke kom til å slå tilbake mot IRA-utbrytergruppene.

FREDELIGE DEMONSTRASJONER: Over hele Nord-Irland ble det gjennomført markeringer onsdag mot drapene på to soldater og en politimann.  Foto: REUTERS/SCANPIX
FREDELIGE DEMONSTRASJONER: Over hele Nord-Irland ble det gjennomført markeringer onsdag mot drapene på to soldater og en politimann. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

I går ble det gjennomført fredelige demonstrasjoner mot de siste dagenes voldshandlinger i Belfast og flere andre nordirske byer.

Les også: Her skryter terroristene av seg selv