Helbom - kontantstøtte til jul?

I sin iver etter å gi småbarnsforeldre mer tid til å være hjemme med barna, har statsråd Svarstad Haugland kommet i alvorlig tidsklemme. Kontantstøtten skal innføres 1. august, koste hva det koste vil. Men pengene kommer ikke før tidligst i desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det tok litt lenger tid å få ordningen på plass enn jeg trodde da jeg satt på Voksenåsen. Det beklager jeg, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

Utsettelsen bekrefter det utrolige hastverket sentrumsregjeringen har hatt med å få innført kontantstøtten. Gårsdagens «avklaring» betyr full forvirring for foreldrene. De familiene som hadde tenkt seg kontantstøtte fra i høst, må enten spare eller låne pengene.

En skandale

Kontantstøtten for 1998 kommer først i julemåneden. Etterbetaling for ett barn i fire måneder blir 12000 kroner. Men ifølge Rikstrygdeverket kan det hende at utbetalinger må utsettes til over jul.

Arbeiderpartiet mener det er en skandale at regjeringen skal innføre en ordning som ikke kan administreres fra første dag. Grethe Fossum mener regjeringen har villedet Stortinget.

- I proposisjonen står det at målet er at siste utbetaling skal skje i desember. Nå er det tydeligvis første utbetaling som skal skje da.

- At det ble slike utsettelser måtte regjeringen vite. At regjeringen villeder Stortinget er alvorlig. Men det alvorligste er at foreldrene ikke får penger, sier Fossum.

Holde løftet

Svarstad Haugland har tidligere antydet at utbetalingen av kontantstøtten kunne bli noe utsatt.

I den åpne høringen om kontantstøtten i Stortinget i går slo konstituert trygdedirektør Arild Sundberg fast at det ikke er mulig foreta utbetalinger før 1. desember.
- Jeg har lovet kontantstøtte fra 1. august, det vil jeg stå ved, sier Svarstad Haugland.

- Er det tilfredsstillende at regjeringens flaggsak blir innført før man kan administrere den?

- Det ville vært ønskelig å klare utbetalingen fra 1. august. Men det er mange ting som skal på plass. Det betyr at de familiene som ønsker kontantstøtte i høst, først får utbetaling i desember, sier Svarstad Haugland.

- Hvilket råd vil hun gi foreldrene?

- Familiene må vurdere om de har råd til å vente til desember, eller om de vil ta arbeid og søke barnehageplass i stedet.

- Kan de søke noen form for offentlig støtte mens de venter på utbetalingen?
- Nei, vi kommer ikke til å innføre noen ny sosialstønad, sier statsråden.

Hastverk

Utbetaling 1. desember forutsetter at kommunene sender oversikt over barn i barnehagene til Rikstrygdeverket innen september.

Leder i Kommunenes Sentralforbund Halvdan Skard sier at kommunene vil gjøre så godt de kan for å holde fristen.

- Men vi har bare tida og veien, sier Skard.

Kontantstøtten i 1998 er bevilget over statsbudsjettet. Men sentrumspartiene, Høyre og Frp forhandler nå i Stortinget om modellen.

Høyre og Frp, som vil fjerne statsstøtten og innføre en ren trygdemodell, fikk et par nye kort under høringen i går. Ifølge trygdedirektøren vil H-Frp-modellen kunne gi utbetaling fra september. Og den vil være 100 millioner kroner billigere i administrasjon. Men både KrF-statsråd Svarstad Haugland og Sp-statsråd Kleppa holder fast på sin modell for å sikre barnehagenes økonomi.

HASTVERK: Barne- og familieministeren vil ikke utsette kontanstøtten selv om Rikstrygdeverket ikke kan utbetale den før desember.