Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helbom av Hegnar

«Aksjene som kan gjøre deg rik» sto det skrikende på forsiden av Trygve Hegnars finansblad Kapital høsten 1998. To år seinere sitter de som fulgte rådene igjen med fattige to prosent i fortjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle kan gå på trynet, men jeg må jo innrømme at det her er litt flaut, sier redaksjonssjef Helge Meland i Kapital.

Kapital anbefaler hvert år en portefølje som egner seg for langsiktige investeringer. I 1998 var dette finansbladets hovedoppslag.

Etter at tallene er korrigert for utbytte, er fortjenesten på 2,0 prosent. Da hadde det nesten vært like greit å ha latt pengene bli stående på lønnskontoen.

Til sammenlikning har totalindeksen ved Oslo Børs steget med 54 prosent.

Kursen stupte

Under overskriften «+50- 100% på tre år» anbefaler bladets aksjeeksperter investeringer i Orkla, Storebrand, Søndenfjeldske, Merkantildata og Royal Caribbean Cruise Line (RCCL). Slik har utviklingen vært for disse selskapene etter at Kapital anbefalte dem:

  • Orkla + 52,0 prosent
  • Storebrand + 39,0 prosent
  • Merkantildata - 24,0 prosent
  • Søndenfjeldske - 44,0 prosent
  • RCCL - 13,0 prosent

Redaksjonssjef Meland poengterer at alle analytikere fra tid til annen gjør feil. Han innrømmer likevel at tallene ikke er god lesning.

- Det er selvfølgelig dårlig. Samtidig kan en finne feil hos alle dersom en bare leter med lupe, sier Meland.

Gode råd

Også fjorårets investeringstips fra ser ut til å gå dårligere enn totalindeksen ved Oslo Børs. Bladet anbefalte i juli i fjor en såkalt «risiko-portefølje» bestående av aksjer i Braathens, Agresso, NCL, Frastad og Kværner. Gevinsten så langt er på 11,5 prosent. Til sammenlikning har totalindeksen steget med 23 prosent.

I rettferdighetens navn bør det nevnes at Kapitals kortsiktige råd som kommer i hvert nummer har slått totalindeksen i ni av ti år.

GA DÅRLIGE AKSJETIPS: Trygve Hegnars bled, Kapital, ga så dårlige tips at det nesten hadde vært mer lønnsomt å la pengene stå på konto.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media