- Helbredelse ved bønn er ikke teologi

Dagfinn Høybråten har ingen oppfatning om homofilt samboerskap fordi det er teologi. Men om Gud kan helbrede ved bønn, det er greit å svare på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når homofile diskrimineres av Høybråtens Misjonsforbund, er det ifølge KrF-lederen et teologisk spørsmål han ikke vil ta stilling til. Overfor Pål T. Jørgensen på «Tabloid» på TV2 i går kveld nektet han også å svare på hva hans personlige mening om homofil praksis er. Det er også en bibeltolkning som ikke har noe i politikken å gjøre.

- Som helseminister i Bondevik I-regjeringen sa du til VG «Jeg tror Gud kan helbrede ved bønn». Er ikke det et teologisk spørsmål?

- Det er et ærlig svar på et spørsmål som ikke har noe med tolkning av teologi. Det jeg snakker om i denne saken med Misjonsforbundet, er et stridsspørsmål i Den norske kirke og i kirkesamfunn over hele verden.

- Så du kan uttale deg om teologiske spørsmål hvis det ikke er strid om dem?

- Ja, det er ikke oppgaven til et politisk parti å ta stilling til teologiske stridsspørsmål.

Rolleskifte

- I det samme intervjuet sier du at «Jeg tror kirken vil tjene på en friskere stil i stedet for å være så opphengt i formaliteter, liturgi og tradisjon. For eksempel kunne kirken ta i bruk mer lovsang, slik vi gjør.» Er ikke dette å ha meninger om hvordan et kirkesamfunn bør drives?

- Det er ikke uttalelser jeg har kommet med som representant for KrF.

- Jo, det var i det samme intervjuet da du var helseminister for KrF.

- Ja, men...hva er dette for noe, det er ikke uttalelser jeg har kommet med som representant for KrF, hevder Høybråten før politisk rådgiver Line H. Holten Hjemdal bryter av og gir ordet til den kristne avisa Norge Idag.

Hvis Høybråten har rett, betyr det at han kan skifte roller under ett og samme intervju.

Menighets-uenighet

Etter gårsdagens «Tabloid» og onsdagens opptreden i Stortinget står dette fast fra Høybråten:

Han hevder han er sterkt imot diskriminering av homofile, men vil ikke ha en mening om det når det kommer fra hans egen organisasjon, Misjonsforbundet. Han vil ikke svare på om han mener homofilt partnerskap er synd. Han hevder hans egen menighet på Nesodden er åpne for homofile. Men hans partikollega og menighetsfelle Kåre Kristiansen sa til Dagbladet at de aldri vil aksepteres som medlemmer.

- Hva synes du om Kåre K.s uttalelser?

- Ingen kommentar.

Han vil heller ikke kommentere sin egen nestleder Knut Arild Hareide som hevder saken er et problem for KrF «fordi folk kan få inntrykk av at Misjonsforbundets teologi knyttes opp til vår politikk og at vi dermed oppfattes som motstandere av homofile, noe vi ikke er».

IKKE-SVARER: Dagfinn Høybråten har ingen mening om homofilt partnerskap er synd, men hevder han er imot diskriminering av homofile.