Helbredelse ved Mozart

Musikk som tidsinnstilte lynnedslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOZART SENDTE HAM en melodi som reddet livet hans.-  Du hindret meg i å begå selvmord. Man forlater ikke en verden der man kan høre noe så vakkert.Helbredelse ved skjønnhet ... Ingen psykolog ville ha kommet på tanken å gi meg en slik behandling.Det er den franske forfatteren Eric-Emmanuel Schmitt som skriver dette i en av høstens nye bøker «Mitt liv med Mozart», oversatt av Kari og Kjell Risvik. Det må være en av høstens vakreste bøker. Og blant de vesentlige. En liten bok, vedlagt en cd med fremragende Mozart-innspillinger. Tekster og musikk som blir en uventet glede. Som gir leseren en opphøyet opplevelse. Jeg tror ikke jeg har følt det slik, siden jeg leste Antoine de Saint-Exupérys «Den lille prinsen». I den var det forfatterens egne vakre tegninger som var tilleggsdimensjonen. I Mozart-boken er det cd\'n med sangere og orkestre i verdenseliten.

DET ER EN eksistensiell bok om hvordan musikk faktisk kan helbrede. Og den henvender seg i et flytende, enkelt språk til unge såvel som eldre mennesker. Den handler om «musikkens makt over sinnet, dens frelsende, dulmende, revolusjonære kraft».Mozarts musikk fører til humanismen, mener Schmitt, som selv er utdannet i filosofi, musikk, teater. I Norge bare kjent gjennom forestillingen «Enigmavariasjoner» i 2001. Teater man bar med seg i lang tid.Boka er formet som brev til Mozart, til å begynne med i Schmitts depressive ungdomstid da Mozart plutselig forandrer hans liv. Og Mozart svarer med musikk når det behager ham. Under en konsert, i en ventehall, på en flyplass, på et gatehjørne, i en drosje, alltid som et tidsinnstilt lynnedslag i perioder da livet ikke er på sitt snilleste.-  Han er for meg blitt en vismann som lærer meg de rareste ting, undring, mildhet, sinnsro, glede, skriver forfatteren.Og det er det han også gir leseren. Det fortoner seg nesten som terapi, der man først leser et et kapittel, og så hører på forfatterens utvalgte Mozart-stykke på cd\'n. Og man skal lese boka etter oppskriften. Kanskje aller helst være alene og spille med høyt volum i høytaleren.

HAN SKRIVER OM om barndommen som man ikke legger merke til før man har forlatt den. Om barndommens ånd som først kommer til en sent i livet. Om sorgen, smerten, lidelsen som før eller siden oppsøker oss alle. For Schmitt blir musikken en kilde til en ømhet som er alle tings opphav «en overdådig, utflytende ømhet, skaperens ømhet.»Mozart som medisin? Ja. Mozart som meditasjon? Ja. Mozart som en døråpner til rom i deg som lenge har vært avstengt. Dessuten, musikken på cd\'n, plukket blant det ypperste, kan også bli en åpning til klassisk musikk, en musikkform som for blant andre mange unge er ukjent land.Kjøp boka. Les den. Lytt. Gi den bort. Du gir ikke bare en bok. Men innsikt og åpning til erkjennelser.Og som Scmhitt sier selv: Mozart gir meg adgang til mitt indre teater.