<strong>LIKE TRAVLE:</strong> I valgkampen reiser Trond Giske landet rundt dag etter dag. Da er det en fordel at kjæresten  Haddy har det like travelt, mener han. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
LIKE TRAVLE: I valgkampen reiser Trond Giske landet rundt dag etter dag. Da er det en fordel at kjæresten Haddy har det like travelt, mener han. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Heldigvis er kjæresten like travel som meg

Familie og kjærlighet er viktigere enn politikk for Trond Giske. Men i sin mest hektiske valgkamp noen gang blir det liten tid til kjæresten Haddy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): -Jeg har en kjæreste som også har det travelt. Det er en fordel når man er travel selv, sier Giske til Dagbladet.

Vi får en halvtime med Ap-politikeren i Oslo, på vei fra møte med kriserammet industri i Kongsberg og besøk på eldresenter i Mjøndalen, til møte med elever og lærere i Østfold. Valgkamp er Giskes spesialgren.

- Den intensive valgkampen varer fire-fem uker annet hvert år. Jeg tror alle som driver med valgkamp, er innstilt på at da er det full innsats. Det er omtrent like lite tilrettelagt for familieliv som å gjennomføre en maraton, forklarer Giske.

Han har delt omsorg for datteren Una (12).

- Henne har jeg alltid tid til, det sier seg selv. Men mye ekstra tid hjemme blir det ikke. I en valgkamp blir det mest reising. Både jeg og Haddy har travle liv. Det betyr at vi har forståelse for at det er hektisk i perioder, sier Giske.

Nestleder, student og forfatter For ett år siden ble det offisielt at han var kjæreste med NRK-journalisten Haddy Njie. Han leder utdanningskomiteen på Stortinget. Etter å ha vært omtalt som Ap-kronprins i mange år, ble han valgt inn i partiledelsen i vår.

I fjor høst tok han 15 studiepoeng i en master i statsvitenskap, og for noen uker siden kom han ut med en bok om skolepolitikk.

- Som statsråd var jeg vant til 70 timers arbeidsuke. På Stortinget har jeg vanlig arbeidsuke på rundt 40 timer. Da kan jeg bruke noe av de ledige timene på slike prosjekter. Det synes jeg er givende, sier Giske.

Han har tenkt å bli ferdig med masteren før valget i 2017, uansett valgresultat da.

Elsker valgkamp Nå om dagen går det i ett. Det er som fem-mila eller Birken, forklarer han. Som nestleder har han større ansvar og flere møter. I årets valgkamp har Ap ikke noe regjeringsapparat i ryggen. Derfor er årets valgkamp den mest hektiske Giske har stått i.

- Men jeg elsker jo valgkamp. Først og fremst det å være ute på reise, og møte mennesker. Det gjør at jeg kommer hjem med mer energi enn når jeg drar ut, selv etter lange arbeidsdager på 12-14 timer, sier Giske.

<strong>ELSKER VALGKAMP:</strong> Det beste med valgkamp er å treffe mennesker, sier Trond Giske, som elsker valgkamp. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ELSKER VALGKAMP: Det beste med valgkamp er å treffe mennesker, sier Trond Giske, som elsker valgkamp. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

På spørsmål om hva som er viktigst av politikken og kjærligheten, er han ikke i tvil:

- Selvfølgelig er kjærlighet viktigere enn politikk. Men for all del, politikk er viktig. Det har vært livet mitt i 25 år, sier Giske.

I årets valg handler det for Ap om å vinne ordførermakt i flest mulig kommuner, og ikke minst ta makta i storbyene. I Giskes hjemby Trondheim ser det ut til at Ap-ordfører Rita Ottervik styrer støtt mot gjenvalg. I Tromsø leder venstresida, i Bergen er det i øyeblikket fordel Ap, og i Oslo blir det en triller.

- Jeg tror vi kommer til å gjøre det bra, men noen steder blir det kjempespennende. I Oslo og i Bodø vil mobiliseringen avgjøre. I 2003 ble valget i Oslo avgjort med bare noen tusen stemmer. Det kan fort skje igjen. Så de som vil ha et skifte etter 18 år med borgerlig styre, de må huske at det er valgdagen som gjelder, sier Giske.
 
Kløft mellom KrF og de blå I Trondheim styrer Ap sammen med SV, Sp, Miljøpartiet de Grønne og KrF. Giske sier samarbeidet har gått bra, og tror modellen blir kopiert flere steder etter kommunevalget.

- Vi står på tampen en kommunevalgkamp. I det øyeblikket den er over, starter stortingsvalgkampen fram mot 2017. Det vi har sett, er en større kløft mellom KrF på den ene siden, og Høyre/Frp på den andre. Det dreier seg om flyktningesaken, om søndagsåpne butikker, skattekutt til de rikeste, kommuneøkonomi, distriktspolitikk, privatisering.

- Jeg tror mye av grunnfjellet i KrF er like lei Høyre og Frp som befolkningen generelt, og det påvirker samarbeidskonstellasjonene lokalt, sier Giske.

<strong>PÅ REISE:</strong> I valgkampen reiser Trond Giske som andre toppolitikere landet rundt. Her "mellomlander" han en halvtime i Oslo etter besøk i Buskerud, på vei til Østfold. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
PÅ REISE: I valgkampen reiser Trond Giske som andre toppolitikere landet rundt. Her "mellomlander" han en halvtime i Oslo etter besøk i Buskerud, på vei til Østfold. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer