Heldigvis falt meteoren ned i et land der «alle» filmer i bilen

Nettet flommer over av videoer av russiske bilvideoer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 950 personer ble skadd av meteoreksplosjonen i Russland natt til fredag i forrige uke.

Det uventede møtet med verdensrommets krefter fikk oppmerksomhet verden rundt og da asteroiden DA14 passerte svært nærme jorden bare noen timer seinere hadde den havnet helt i skyggen av sin mindre følgesvenn.

De to hendelsene har ifølge forskerne ingenting med hverandre å gjøre. Sannsynligheten for at de begge skulle finne sted fredag var på 1 til 100 millioner.

Fanget dramaet på film Meteornedfallet ble også en internasjonal hendelse på grunn av de spektakulære bildene og videoene av dramaet som utspilte seg.

Det ble trukket paralleller til hendelser fra tidlig på 1900-tallet, men denne gangen ble alt dokumentert av overvåkningskameraer og overraskede russere som filmet etterspillet.

Og takket være de utallige russerne som kjører rundt med dashcam i bilen sin fikk vi også utallige videoer av selve hendelsen på himmelen.

De mange videoene av hendelsen har nå blitt veldig viktig i arbeidet for å forstå hvor meteoren kom fra og hvordan den forårsaket så mye skader.

Hvorfor kjører så mange russere rundt med kamera i bilen? Temaet er blitt diskutert på nettet de siste dagene.

En million russere med kamera i bilen Men russiske dashcamvideoer er ikke et nytt fenomen. I YouTube-tidsalderen var det kattevideoene som dominerte. Dashcamvideoer fra russiske veier har langt på vei tatt over.

De begynner alltid med det samme: En russer som kjører bil. Så skjer det noe. Forrige fredag var det den spektakulære meteoren som ble fanget av kameraet.

Ifølge en rapport fra Al Jazeera har rundt en million russere installert dashcam-kameraer i bilene sine.

Årsaken til at så mange russere har gått til innkjøp av slike kameraer er nettopp fordi det skjer mye spesielt langs veiene. Men det er ikke for underholdningsverdiens skyld at så mange russiske biler er utstyrt med overvåkningskameraer.

Dashcam-kameraene kan nemlig fange bevis som kan være avgjørende i forsikringssaker. Russiske Marina Galperina, som blogger fra New York, argumenterer for at dashcam-kameraene er «Russlands siste håp for høflighet og overlevelse på veiene».

«Forholdene på russiske veier er farlige, med gigantiske grøfter og endeløse sumper. Og så er det de store lovløse områdene du helst ikke vil kjøre inn i, der du møter politi som har en forkjærlighet for utpressing og frustrerte sjåfører som helst vil knuse ansiktet ditt,» skrev hun i et blogginnlegg om dashcam-kameraene i fjor sommer.

Brukes som bevis Og kameraene fanger opp både ulykker, lynnedslag og ren og skjær kriminalitet på de russiske veiene.

Personer som trekker våpen fordi køen er litt for kjedelig, for eksempel, blir fanget opp. Videoene brukes som bevis, og sprer seg også på nettet som et bevis på at det også i ett av verdens største land finnes folk som gjør sprøe ting. Mange av dem.

Kameraene fanger også opp mange ulykker, og ikke minst årsaken til ulykkene. Dårlige veier, elendige værforhold og fra tid til annen hensynsløs kjøring dokumenteres av kameraene.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) hadde Russland 35 972 trafikkrelaterte dødsfall i 2009, skriver The Guardian.

Ny trend? Så er spørsmålet om resten av verdens sjåfører etter hvert vil kaste seg på den russiske trenden og skaffe seg dashcam-kameraer, som kan fange opp utrolige hendelser på film.

Bloggeren Marina Galperina understreker også at selv om de mange dashcam-videoene som finner veien til nettet fra russiske biler viser bilder fra grusomme ulykker og hendelser, er ikke alt bare fælt.

«De viser også øyeblikk av menneskelighet. Det finnes mange dash-cam-videoer med en lykkelig slutt.»