- Heldigvis kommer den til å bomme

Denne helga vil en asteroide stor nok til å utslette en hel by, suse mellom jorda og månens bane. - Ikke ofte vi ser så store asteroider passere, sier fagdirektør i Norsk romsenter.

Foto: Gianluca Masi/Virtual Telescope Project via AP/NTB
Foto: Gianluca Masi/Virtual Telescope Project via AP/NTB Vis mer
Publisert

Asteroiden, kjent som 2023 DZ2, vil harmløst suse forbi jorda og månens bane denne lørdagen. Den ble oppdaget for en måned siden og vil være synlig med kikkerter og små teleskoper.

Romsteinen vil ha en fart på nærmere 28 000 kilometer per time, skriver Sky News.

Selv om slike kosmiske begivenheter er relativt vanlige, gir det likevel astronomer grunn til å juble.

For det er sjeldent at en stein på denne størrelsen kommer så nært jorda, faktisk omkring en gang i tiåret, ifølge NASA.

Ikke vanlig

- Tommelfingerregelen er at vi helst ikke vil ha farlige asteroider mellom jorda og månen. Denne her kommer til å passere midt mellom jorda og månen.

Det sier fagdirektør Terje Wahl, ved Norsk romsenter, og legger til:

- Den kommer til å passere trygt utenfor der vi har satellitter, men det er ikke så ofte vi ser så store asteroider passere inne mellom jorda og månen.

Den store romsteinen er cirka 54 meter i diameter og vil heller ikke utgjør en trussel i framtida. Den vil nærme seg igjen i april 2026, men på trygg avstand. På lørdag vil den ha omkring 190 000 kilometer avstand til jorda.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer