Vulkanutbrudd i DR Kongo:

- Hele bakken og huset i rister

Kvinner og barn voldtas og drepes. Rundt 6000 nye mennesker flykter fra sine hjem, hver eneste dag. Én av tre lider av sult. Som om ikke det er nok, har DR Kongos farligste vulkan nå utbrudd.

FLERE PÅ FLUKT: Hver eneste dag legger i gjennomsnitt 6000 nye innbyggere i Den demokratiske republikken Kongo på flukt. Vulkan-utbruddet fra Nyiragongo-fjellet sprer nå enda mer lidelse i det hardt prøvede landet. Her flykter innbyggere fra den nordlige delen av millionbyen Goma, som er rammet av utbruddet. Mer enn hundre barn er meldt savnet. Foto: EPA / NTB
FLERE PÅ FLUKT: Hver eneste dag legger i gjennomsnitt 6000 nye innbyggere i Den demokratiske republikken Kongo på flukt. Vulkan-utbruddet fra Nyiragongo-fjellet sprer nå enda mer lidelse i det hardt prøvede landet. Her flykter innbyggere fra den nordlige delen av millionbyen Goma, som er rammet av utbruddet. Mer enn hundre barn er meldt savnet. Foto: EPA / NTB Vis mer
Publisert

I DR Kongo har en av verdens farligste vulkaner, Nyiragongo utbrudd, og tusenvis av mennesker er på flukt. Over hundre barn er savnet og det er stor fare for et nytt vulkanutbrudd.

- Vi har jordskjelv hvert tiende minutt, dag og natt. Hele bakken og huset jeg er i rister. Fra klokka fire i natt var det umulig å sove fordi vinduer ristet og ting falt på golvet. De fleste organisasjonene, og til og med FN-styrkene, har for lengst evakuert, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

På flukt

Mens alle som kan forlater vulkanområdet, er Egeland på plass i landet som må kunne kalles helvete på jord. Av en grunn:

- Vi er her for å fortelle verden at DR Kongo er den verste, største, mest neglisjerte og glemte krisa vi har i dag. Det må jobbes for å få en slutt på urettferdigheten, volden og konfliktene, sier Egeland.

JORDA SKJELVER: Mens organisasjoner og folk evakuerer på grunn av vulkanutbruddet ved Goma i det nordøstlige DR Kongo, er Jan Egeland og Flyktninghjelpen på plass. De har fått nok av at verdens oppmerksomhet ikke er rettet mot verdens kanskje verste konflikt. Foto: NRC
JORDA SKJELVER: Mens organisasjoner og folk evakuerer på grunn av vulkanutbruddet ved Goma i det nordøstlige DR Kongo, er Jan Egeland og Flyktninghjelpen på plass. De har fått nok av at verdens oppmerksomhet ikke er rettet mot verdens kanskje verste konflikt. Foto: NRC Vis mer

DR Kongo har over 90 millioner innbyggere, hvorav over halvparten er barn. Én av tre lider av sult, i tillegg til at rundt 6000 mennesker legger på flukt hver eneste dag. På grunn av et hundretalls væpnede grupper, regjeringsstyrker ute av kontroll - og nå fordi en av verdens farligste vulkaner har et voldsomt utbrudd.

- Vi får delvis oppmerksomhet på grunn av vulkanen, men den er et lite problem for befolkningen her. Hittil har rundt 6000 til 8000 personer flyktet, som er det samme antall nye på flukt her hver eneste dag, sier Egeland og fortsetter:

- Så sammenlignet med hundrevis av lokale konflikter og utbygging av innbyggerne, som bor på et område som huser verdens største mineralressurser, betyr det pågånde vulkanutbruddet lite.

Trillioner av dollar

DR Kongo har ifølge Egeland mineraler som har blitt verdsatt til 27 trillioner dollar. Likevel lever en-tredel av innbyggerne under fattigdomsgrensa, og sliter med å få nok å spise.

UTEN PAPPA: Disse barna er ute og leiter etter mat og vann i Kishanga-leiren, som ikke lenger får nok humanitær hjelp. - Livet er hardt. Vi går ofte flere dager uten mat, sier barnas 26-årige mor, Noella Furuha, til Flyktningshjelpens utsendte. Foto: NRC
UTEN PAPPA: Disse barna er ute og leiter etter mat og vann i Kishanga-leiren, som ikke lenger får nok humanitær hjelp. - Livet er hardt. Vi går ofte flere dager uten mat, sier barnas 26-årige mor, Noella Furuha, til Flyktningshjelpens utsendte. Foto: NRC Vis mer

- Jeg sender mine to eldste sønner ut for å finne grønnsaker. Om de ikke finner noe, har vi ikke noe å spise. Barna blir ofte slått av bønder når de er ute og leter. Men vi må jo ha noe å spise, sier Noella Furuha til Flyktninghjelpen.

Mora og barna bor i en flyktningleir der det ikke har blitt gitt noen hjelp på tre år.

- Vi er glemt og eier ikke noe, verken et ordentlig sted å bo, klær eller mat. Jeg er her fordi jeg ikke vet hvor vi skal dra, men det er ikke mat her og jeg føler meg ikke trygg, sier Noella.

NYIRAGONGO: En av verdens farligste vulkaner hadde utbrudd lørdag. Video: KameraOne. Vis mer

- Helt fryktelig

Volden og konfliktene, spesielt i den nord-østlige delen av DR Kongo, er enorm og pågår kontinuerlig. Kvinner blir voldtatt mens de er ute og leiter etter mat og rent vann. Nylig ble fire ansatte i Flyktninghjelpen kidnappet.

- Sikkerhetsmessig er det absolutt helt fryktelig her. Kollegene våre ble heldigvis løslatt etter forhandlinger. Til enhver tid er det hundrevis av lokale konflikter og en utbygging av befolkningen som bor på et land med verdens største mineralressurser. Det får de ikke nytt godt av overhode, sier Egeland.

PÅ FLUKT: Det pågående vulkanutbruddet får enda flere innbyggere i DR Kongo på flukt. Foto: AFP / NTB
PÅ FLUKT: Det pågående vulkanutbruddet får enda flere innbyggere i DR Kongo på flukt. Foto: AFP / NTB Vis mer

Han er oppgitt over at den enorme og kontinuerlig pågående krisa i DR Kongo knapt blir pratet om. FN-styrker er der, men skal skaleres ned.

- Det er et grunnleggende prinsipp at alle mennesker skal få hjelp til å dekke sine behov, uansett om de er i en spennende internasjonal konflikt eller krise, eller ikke. Her har 27 millioner mennesker i behov for humanitær hjelp. Vi når kun ut til ti millioner, sier Egeland.

Bekymret

Onsdag var han på vei ut av Goma og mot området der menneskene som har flyktet fra det pågående vulkanutbruddet nå befinner seg. Mens Dagbladet prater med ham, rister bygningen på grunn av jordskjelv.

- Det er jordskjelv her hvert tiende minutt, dag og natt, og det er stor fare for et nytt, stort vulkanutbrudd, sier han.

Han er sjøl «personlig rolig», men sier han er «bekymret for Kongo».

- Alt er så dramatisk her. Jeg ser nå på Lake Kivu, som har astronomiske mengdler metangass på bunnen. Om gassene utløses, vil folk i hele området rundt sjøen dø av kveldning, sier han, og gjør seg klar for å møte noen av de som har flyktet på grunn av vulkan-utbruddet.

- De er et sted mellom seks til åtte tusen mennesker som har flyktet fra landsbyene som nå er slukt av vulkanen. Altså det samme antallet som de som i gjennomsnitt flykter hver eneste dag i DR Kongo. Vulkanen er altså ikke det største problemet her, sier Egeland og legger til:

- Folk må få øynene opp for Kongo.

Fakta De glemte krisene

  • Hvert år lager Flyktninghjelpen en oversikt over de ti konfliktene i verden som de mener verdenssamfunnet har glemt.
  • Åtte av de ti øverste landene er afrikanske, mens to er i Sør-Amerika.
  • Den demokratiske republikken Kongo, Kamerun, Burundi, Venezuela, Honduras, Nigeria, Burkina Faso, Etiopia, Den sentralafrikanske republikken, Mali.

Fakta Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo)

  • 92 millioner innbyggere.
  • Fem millioner er på flukt internt i landet, mens én million
  • Én av tre lider av sult
  • Halvparten av innbyggerne er under 17 år.
HUNDREVIS SAVNET: Over hundre barn er ifølge Unicef kommet bort fra foreldrene sine og savnet etter vulkanutbruddet i helga. Det fryktes også flere utbrudd fra Nyiragongo, en av verdens farligste vulkaner. Foto: EPA / NTB
HUNDREVIS SAVNET: Over hundre barn er ifølge Unicef kommet bort fra foreldrene sine og savnet etter vulkanutbruddet i helga. Det fryktes også flere utbrudd fra Nyiragongo, en av verdens farligste vulkaner. Foto: EPA / NTB Vis mer
FARLIG VULKAN: Nyiragongo-fjellet med sin vulkan er en av verdens farligste. I 2002 døde over 150 mennesker av utbruddet. Nå er den i gang igjen. Over hundre barn er savnet. Foto: Reuters / NTB
FARLIG VULKAN: Nyiragongo-fjellet med sin vulkan er en av verdens farligste. I 2002 døde over 150 mennesker av utbruddet. Nå er den i gang igjen. Over hundre barn er savnet. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer