Hele byen er utålmodig

BANEHEIA (Dagbladet): Blikket kan hvile på utsikten til skjærgården og havgapet, eller på skogen der furu står side om side med bjørk og andre løvtrær i forsommerskrud. Jeg står på «Syreberget», fristedet til deler av Kristiansands rusmiljø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen hundre meter lenger inn i skogen finkjemmer politi og Røde Kors området rundt 3. Stampe, badevannet med det merkelige navnet der Lena og Stine Sofie ble drept for fire kvelder siden.

Fortsatt dekker presenningene bakken der de to døde småpikene ble funnet, og politiets røde sperrebånd splitter og skjemmer denne naturperlen som deles av Kristiansands voksne og barn, joggere og hasjrøykere.

  • Ved siden av sjokk og sinne er det én reaksjon som preger alle jeg har snakket med i Kristiansand: Drapet på de to 8 og 10 år gamle jentene må oppklares raskt. Ikke fordi lovlydige kristiansandere vil ha naturperlen sin tilbake. Og ikke fordi hasjrøykerne som sokner til «Syreberget» føler seg stigmatisert av politiets interesse for miljøet deres. Men fordi folk i Kristiansand, og ganske sikkert også i Lillesand der 8 år gamle Stine Sofie bodde, ikke holder ut tanken på at en barnemorder går fri. Og ikke klarer å starte prosessen med å legge den grusomme hendelsen bak seg før gjerningsmannen er tatt.
  • «Vi er optimister og håper på en rask løsning av saken,» sa kriminalsjef Arne Pedersen trøstende gjennom TV, radio og aviser i går kveld. Hva betyr det?
  • I beste fall kan det bety at politiet har en begrunnet mistanke mot en av dem som har vært inne til avhør, og en plan for hvordan vedkommende kan siktes og framstilles for varetektsfengsling i løpet av et par dager. I verste fall kan det bety at annerledes kan ikke Kristiansands kriminalsjef omtale situasjonen, og at politiet tror de vil finne fram til den eller de som har tatt livet av Lena og Stine Sofie på grunnlag av sine egne undersøkelser og 450 tips fra publikum.
  • Politiet vet at hastverk er lastverk. Når et drap har skjedd utendørs, tar etterforskerne med seg alle ting som ikke hører naturen til, i et stort område rundt drapsstedet. Men bare et fåtall, om noen, av de mange såkalte «tekniske funn» som i går ble båret ut fra Baneheia, vil etter analyser på Kripos laboratorier vise seg å ha tilknytning til drapet og verdi som bevis i en rettssak.
  • Av erfaring fra flere drapssaker de siste åra vet politiet at forsvareren til en som blir tiltalt for et dobbelt barnedrap vil mobilisere motekspertise fra innland og utland for å så tvil om de tekniske bevisene mot sin klient. Den samme erfaringen har medisinerne og ingeniørene ved Rettsmedisinsk institutt som i går obduserte de to små pikekroppene. Derfor gjør nok alle seg ekstra flid med så vel undersøkelser som dokumentasjon rundt barnedrapene i Baneheia.
  • Politiet vil forhåpentligvis oppklare drapet på Lena og Stine Sofie raskt. Det kan ta lenger tid før Kristiansands innbyggere igjen kan føle glede over Baneheias skjønne natur.
NATURPERLE: Politiet vil forhåpentligvis oppklare drapet på Lena og Stine Sofie raskt. Det kan ta lengre tid før Kristiansands innbyggere igjen kan føle glede over Baneheias skjønne natur.