Hele byer totalt ødelagt av tsunamien

- Minner om dommedagsfilmen «2012».

SKYLLER INNOVER: Dette bildet er fra et overvåkingskamera ved Sendai,
>der tsunamien på nær ti meter i høyden knuste skip og hus til pinneved
>da den traff land i morges norsk tid. Foto: CCTV/Scanpix
SKYLLER INNOVER: Dette bildet er fra et overvåkingskamera ved Sendai, >der tsunamien på nær ti meter i høyden knuste skip og hus til pinneved >da den traff land i morges norsk tid. Foto: CCTV/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Flere japanske byer har blitt rammet av jordskjelvet og tsunamien som traff Japan i dag. Nå meldes det om at den japanske byen Kurihara, med sine 77 012 innbyggere, skal være totalt ødelagt.

- Ødelagt av tsunami og jordskjelv Japans meteorologiske byrå, melder om at byen nå er fjernet av grunnen, og totalt ødelagt av det kraftige jordskjelvet som ble målt til en styrke på 8,9, og tsunamien som ødelegger store området på kysten av Stillehavet.

Byen, som har areal på 804 93 kvadratkilometer, er kjent for å være rik på jordbruksområder og rismarker, men også for å være hjemmet til mange dyrebare fugler og dyr.

Omkranset av vakre fjelltopper, lokker byen til seg mange turister hvert år. Nå er det usikkert på om hvor mange som er omkommet i byen, men den skal være totalt ødelagt av de omfattende skadene.

- Ser ut som scener fra «2012» Japanske Narumi Takanashi forteller om stadige etterskjelv og bygninger som raser sammen etter jordskjelvet som rammet Japans stillehavskyst fredag. Hun er gift med norske Ole Ragnvald Gran og befinner seg i Tochigi, rundt 20 mil nordøst for hovedstaden Tokyo.

Takanashi forteller at hun kjente kraftig risting i 20 sekunder under det største skjelvet. Flere timer etter det første skjelvet kom det fortsatt kraftige etterskjelv som kunne kjennes i Tochigi.

- Alle i Tokyo er ute på gatene, og folk kan ikke dra hjem til fots. Alle tog har stanset, og i tillegg er det ingen gass, strøm eller mobildekning å finne, sier Takanashi til NTB.

I Tochigi raste taket på en Honda-fabrikk sammen etter skjelvet, og en kvinne som jobbet i bygningen omkom da hun ikke kom seg ut. Ødeleggelsene er omfattende i store deler av Japan, og Takanashi refererer til dommedagsfilmen «2012» når hun skal beskrive det hun ser.

-EN TSUNAMI DANNES: Kartet viser hvordan tsunamier blir til og hvile områder som er mest utsatte. Kilde: Longmann - psycial Geopraphy in Diagrams, Tsunami.org og BBC.
-EN TSUNAMI DANNES: Kartet viser hvordan tsunamier blir til og hvile områder som er mest utsatte. Kilde: Longmann - psycial Geopraphy in Diagrams, Tsunami.org og BBC. Vis mer

- Det ser ut som scener fra filmen.

Men til tross for kaoset i Tokyo, holder folk seg rolige. Det store jordskjelvet, som hadde en styrke på 8,9 er noe japanerne har ventet på i flere år.

- Folk har gått rundt og ventet på en stor tsunami lenge, men de visste ikke når den kom. Det store jordskjelvet de fryktet, er det som kom i dag, sier Ole Ragnvald Gran.

Flere kystområder i Stillehavet eri dag blitt evakuert som følge av tsunamivarslene.

STORE ØDELEGGELSER: Ifølge Japans meterologiske byrå skal byen Kurihara være totalt ødelagt av jordskjelvet og tsunamien. Her herjer tsunamien med hus i nærheten av Sendai flyplass i Japan. Foto: REUTERS/KYODO
STORE ØDELEGGELSER: Ifølge Japans meterologiske byrå skal byen Kurihara være totalt ødelagt av jordskjelvet og tsunamien. Her herjer tsunamien med hus i nærheten av Sendai flyplass i Japan. Foto: REUTERS/KYODO Vis mer