Hele bygda venter på svar

ÅL (Dagbladet): Likfunnet i Ål skaper spekulasjoner blant folk i bygda. Nå håper ordfører Ingvard Solberg på klare svar fra politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obduksjonsrapporten som kan løse gåten oversendes Ringerike politidistrikt i dag.

- Funnet har blitt et samtaleemne i bygda. Spekulasjonene er mange, og det syns jeg ikke er bra, forteller ordfører i Ål, Ingvard Solberg.

Han har selv arbeidet 14 år som diakon i Ål kirke, og har et nært forhold til både menigheten og de ansatte.

Støtter graverne

- Når politidistriktet meldte om sannsynlig svikt ved gravtjenesten, kunne jeg ikke skjønne det. Jeg støtter meg til de som jobber ved gravlunden, og synes det virker umulig, sier ordføreren.

Nå håper han obduksjonsrapporten fra Rettsmedisinsk institutt vil gi klare svar.

- Få ting er mer ømfintlig enn gravplassen for de som har mistet sine kjære. Nå venter vi alle på at mysteriet skal løses. Personlig tror jeg politiet er på villspor når de snakker om svikt i gravtjenesten. Men det ville nok vært bedre for bygda enn hvis det viser seg å være en kriminalsak, sier Solberg.

Hektisk

Obduksjonen av liket ble avsluttet ved Rettsmedisinsk institutt i går ettermiddag. Rapporten vil etter det Dagbladet kjenner til bli oversendt fra Kripos til Ringerike politidistrikt i dag.

- Rapporten kan ikke komme fort nok, sier lensmann Sverre Mostue i Ål. Han har hatt en svært hektisk hverdag etter at liket ble funnet torsdag i forrige uke.

Tidligere har to forsvinningssaker blitt nevnt som aktuelle å sjekke opp mot likfunnet.

- Ut ifra de opplysningene vi foreløpig har fått fra Kripos, passer ingen av de sakene til funnet, sier Mostue.

Savnet-melding

- Å identifisere et lik er å si at A er lik B. A er en død person og B er de opplysningene vi får inn om den savnede, sier Kripos-avdelingsleder Arne Bjørkås. Han leder den såkalte ID-gruppa som bistår det lokale politiet med å identifisere døde personer.

For å kunne fastslå en død persons identitet må det finnes opplysninger om en savnet person som funnene på den døde kan sammenliknes med.

- Det er om å gjøre å sjekke om det finnes en savnet-melding på noen som vil kunne stemme overens med data fra den døde. Dette er blant annet klær og smykker, tenner, fingeravtrykk, kjønn og størrelse, sier Bjørkås.

Når politiet får inn en melding om en savnet person, blir alle slike opplysninger registrert. Personer som har vært savnet i over tre måneder skal alltid rapporteres til Kripos og registreres i savnet-registeret.

Puslespill

ID-gruppa består av tre profesjoner - kriminalteknikere, rettsmedisinere og rettsodontologer - som samlet utgjør en mobiliseringsenhet som rykker ut ved behov.

Sissel Rogde fra Rettsmedisinsk institutt understreker at lagarbeidet står sentralt når et lik identifiseres og dødsårsak påvises.

- Det er puslespill hvor alle bidrar med hver sin bit. Hvis liket ikke har store skader, identifiseres det ofte av pårørende og bekjente. Tatoveringer og arr kan også påvise identitet.

Ikke alle klarer ID-gruppa å identifisere.

- En håndfull personer har vi undersøkt uten å finne sammenliknbart materiale som stemmer overens med personer som er savnet. Har vi ingen opplysninger å gå etter, står vi på bar bakke, sier Arne Bjørkås.

MYSTERIUM: Spekulasjonene om likfunnet på kirkegården er mange. Obduksjonen ble avsluttet ved Rettsmedisinsk institutt i går ettermiddag. Rapporten blir trolig oversendt fra Kripos til Ringerike politidistrikt i dag.