Hele bygda vil hjelpe kreftsyke Monica (40)

Da det norske helsevesenet ikke lenger kunne hjelpe, kan ny tysk behandlingsteknologi være redningen for trebarnsmora fra Lyngseidet. Men det koster.

SAMLER BYGDA: Hele bygda stiller opp for kreftsyke Monica Eriksen( i midten). Hjelpere har samlet inn penger slik at hun kan reise til Tyskland for å bli operert for en hjernesvulst. Peggy Halvorsen(t.h.) har stått i spissen for å få samlet inn penger til Monica. Her sammen med fastlege Carol Pascoe (t.v.) Foto: Rune Stolz Bertinussen.
SAMLER BYGDA: Hele bygda stiller opp for kreftsyke Monica Eriksen( i midten). Hjelpere har samlet inn penger slik at hun kan reise til Tyskland for å bli operert for en hjernesvulst. Peggy Halvorsen(t.h.) har stått i spissen for å få samlet inn penger til Monica. Her sammen med fastlege Carol Pascoe (t.v.) Foto: Rune Stolz Bertinussen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da helsevesenet og landets fremste kirurger ikke lenger kunne hjelpe alvorlig kreftsyke Monica Eriksen (40) med hjernesvulsten som har vokst siden den ble oppdaget for sju år siden, satte venninnen Peggy Halvorsen «fyr» på hjembygda.

Hun har selv en sønn som er rammet av kreft. Likefullt har hun energi og omsorg til å bry seg om flere.

Nå har en innsamlingsaksjon for å gi den uføretrygdede trebarnsmoren muligheten til å få sjekket ut ny behandlingsteknologi i Tyskland, kommet opp i 141 000 kroner.

Taus Høie Via Facebook og stadig flere som kjenner «noen», har engasjementet for Monica nådd langt ut over grensene til Lyngseidet i Troms. Det siste lokale tilskuddet er 1 600 kroner fra deltakerne på et zumba-kurs i helgen.

Og kommende helg går inntektene fra et marked, en kunstauksjon og en konsert med den nordnorske musikerkjendisen Jardar Johansen til inntekt for Monicas behandlingsreise til Tyskland. Og det lokale ungdomsprosjektet «Aktiv ferie og fritid» har meldt seg på med full styrke til kakebaking og andre bidrag. Lokale jegere har meldt inn 20 kilo av høstens elgkjøtt.

Det er bare helseminister Bent Høie (H) og hans departementet som har forholdt seg tause. Helse- og omsorgsdepartementet har ikke besvart et brev den kreftsyke 40-åringens fastlege Carol Pascoe sendte til departementet 22. august.

Der beskriver hun trebarnsmoras fortvilte situasjon, og hvordan hun faller mellom flere stoler. Fastlegen ber om Høies hjelp, og skriver blant annet:

«Jeg skriver på vegne av min pasient siden hennes tilstand gjør det vanskelig for henne "å tale sin egen sak", men også fordi i min 20 år som fastlege har jeg sjelden følt meg så utilstrekkelig som nå - med et tilgjenglig behandlingstilbud uten mulighet å benytte meg av den for min pasients beste.»

Helse- og omsorgsdepartementet skriver følgende i en e-post til Dagbladet:

- Departementet har mottatt brevet, og det vil bli besvart så raskt som mulig. På visse vilkår har pasienter rett til behandling i utlandet. Det er de regionale helseforetakene som tar avgjørelser i slike saker.

- Ikke et vondt ord - Jeg kan ikke si annet enn å si tusen millioner takk. Det er vanvittig flott at folk bryr seg sånn. Jeg har skaffet ledsager og «barnevakt» til hunden og de to barna på 13 og 16 som fortsatt bor hjemme. Så jeg er reiseklar, sier en sprudlende Monica Eriksen til Dagbladet.

Hun er nøye med å understreke at hun ikke har et vondt ord å si om noen av de mange hun som har hjulpet henne i norsk helsevesen og forvaltning.

- Både UNN (sykehuset i Tromsø) og Rikshospitalet har vært fantastiske. Jeg skjønner jo kirurgene på riks'en når de forklarer hvorfor de ikke tør å gjøre mer uten mitt risikosamtykke enn de to operasjonene de allerede har gjort for å redusere svultsen. Og folkene i NAV har ikke funnet muligheter i regelverket som politikerne har gitt dem til å bevilge penger, sier hun.

Det var en ren tilfeldighet som koplet Monica til den anerkjente universitetsklinikken i Heidelberg i Tyskland. 

En av venninnen Peggy Halvorsens sønner hadde lest i bladet Illustrert Vitenskap om nytt utstyr der med muligheter for millimeterkirurgi, som Rikshospitalet foreløpig ikke kan utføre.

Gode muligheter Og hennes lege Carol Pascoe tok kontakt med kolleger i Heidelberg.

- Jo, de sier det skal være gode muligheter til å hjelpe Monica. Først må hun dra ned til en grundig undersøkelse med sin sykejournal oversatt til tysk. Og oversettelsen er en tysk sykepleier her i distriktet, Markus, snart ferdig med. Så vidt jeg har skjønt, er de klare til å ta i mot Monica med noen dagers varsel når vi har alt klart, sier fastlegen til Dagbladet.

NAV, Helfo og Pasientereiser kunne ikke gi noe bidrag til den tyske helsesjekken på 200 euro (1600 kroner), reise eller opphold fordi behandlingsmetoden ikke er godkjent her hjemme.

Og da kunne de selvsagt heller ikke gi noe tilsagn om å betale for en eventuell behandling i Tyskland.

- Vi måtte ta grep - Da måtte vi ta noen grep, og der støtter jo lokalmiljøet opp i overveldende grad. Jeg har ikke fått noen antydning om hva en behandling vil koste. Først må legene i Heidelberg undersøke om de kan gå i gang med Monica. Og nå har vi jo iallefall en startkapital, sier Pascoe, som synes det «underlig» at Helse- og omsorgsdepartementet ikke en gang har kvittert for å ha mottatt hennes seks uker gamle spørsmål om pasientens nye mulighet en kort flytur til Frankfurt vil gi.

Dersom Bent Høie skulle svare og attpåtil bidra med norske helsekroner til behandling i Tyskland, har Monica Eriksen allerede bestemt hva de innsamlede pengene fra spontaksjonen i hjembygda skal brukes til.

Da skal kreftavdelingen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) få finne på noe nyttig eller trivelig for barn og unge som får hjelp der.