ADVARER: Malermester Kenneth Nilsen sier at noe må gjøres for å hindre at de useriøse aktørene ødelegger hele den norske bygningsbransjen. Foto: LEIF STANG/DAGBLADET
ADVARER: Malermester Kenneth Nilsen sier at noe må gjøres for å hindre at de useriøse aktørene ødelegger hele den norske bygningsbransjen. Foto: LEIF STANG/DAGBLADETVis mer

- Hele bygningsbransjen er truet

Malermester Kenneth Nilsen i Bergen opplever en sterk økning av aktører i bygningsbransjen som konkurrerer med skjulte og svarte våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Snekkere, elektrikere, rørleggere, malere og andre fagfolk er i full sving i Prestestien borettslag i bydelen Åsane i Bergen. De fornyer bad og vegger i et stort antall leiligheter.

Bygningsbedriftene som har oppdrag her opplever en stadig sterkere konkurranse fra arbeidsinnvandrere som jobber svart, unnlater å betale avgifter, og som har arbeidere uten faglige kvalifikasjoner.

- Her har vi mye god jobb over lengre tid, men ellers er det private markedet nesten helt borte for oss som driver seriøst i bygningsbransjen i Bergen. Jeg har drevet i malerfaget i 22 år og klarer meg, men jeg hadde aldri i verden våget å starte opp hvis jeg var ung i dag, sier malermester Kenneth Nilsen.

- Jobber svart Han forteller at konkurrentene finnes utenfor bygningsforhandlerne hvor et stort antall biler med utenlandske skilt står parkert tidlig om morgenen.

- Der blir oppdragene for dagen fordelt mellom arbeiderne, og der kjøper de inn byggevarer. De betaler kontant og vil ikke ta imot tilbud om årsavtaler som er vanlig for oss andre. De vil heller ikke ha faktura. Da blir det helt innlysende for meg at de jobber svart. Vi konkurrerer mot aktører som bruker hemmelige og svarte våpen, sier Nilsen.

Uten fagbrev Han gir eksempler der han selv har gitt tilbud på jobber for 100 000 kroner, for så å oppleve at jobben går til noen andre for en tredel av prisen.

- Når jobben er startet har jeg kjørt forbi de aktuelle husene og sett arbeidere ti meter oppe i en stige der de maler i regnvær. Sånn kan ikke vi jobbe. Vi har bestemmelser om at vi må ha sele, sikring og stillas dersom vi skal høyere enn fire meter, og vi må gjøre arbeid som holder over tid. Jeg hører om polakker som er tusenkunstnere. De maler, murer, snekrer, jobber som elektrikere og gjør rørleggerarbeid, men de har selvsagt ikke fagbrev i alt dette.

Kenneth Nilsen understreker at mange arbeidsinnvandrere er veldig flinke.

- Vi har absolutt behov for utenlandsk arbeidskraft, men det må skje i ordnede former med ansettelse, gjeldende tariffer og norsk arbeidsmiljølov. Samtidig må vi bli kvitt alle de som bare er her for å skumme fløten. De er useriøse og utgjør en trussel for hele bygningsbransjen.

Tipstelefon Kenneth Nilsen er styremedlem i Bergen Næringsråd og har bidratt til opprettelsen av en tipstelefon til Skatt Vest. Nå har han også vært i kontakt med Arbeidstilsynet i Bergen for å få opprettet en liknende tipstelefon til dem.

- Jeg oppfordrer alle i bransjen om å tipse om svart og farlig arbeid. Tipserne blir anonymisert ved å ringe et eget nummer vi har til Bergen næringsråd. Der blir tipsene sendt videre til de offentlige etatene for å få noe gjort, sier malermester Kenneth Nilsen.