- Hele fuckings Frp kan kysse meg i framskrittet

Hove-aktuelle Don Martin og flere andre unge musikere utfordrer politikere i musikkonkurransen «Rapvalg».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For tredje gang arrangerer «Organisasjonen mot offentlig diskriminering» musikkonkurransen «Rapvalg».

- Målet er å øke den politiske interessen for stortingsvalget blant ungdom gjennom musikk, vi vil vise at man kan påvirke, sier Akhenaton de Leon, som jobber med prosjektet sammen med Meena Rathore.

- Ropekonkurranse mellom politikere Dagbladet møtte Hove-aktuelle Don Martin og duoen Degos som er to av semifinalistene i konkurransen, til en mini-konsert foran Stortinget.

Don Martin, eller Martin Raknerud som han egentlig heter, deltar i konkurransen med låten «Pust rolig» fra soloalbumet «En gang romsåsgutt alltid romsåsgutt». Han mener «rapvalg» er en god måte å engasjere seg i politikken på.

- I valgkamp-sammenheng så er ofte de som roper høyest verken de som representerer flest av oss, eller de som har de mest gjennomtenkte løsningene. Det blir en ropekonkurranse mellom politikere og andre som vil pushe sin agenda og som ikke egentlig handler om å løse problemer, men handler om å markere seg og selge sin løsning, sier Martin Raknerud.

Duoen Degos består av Felipe «Fela» Orellana og Luis «Chino» Irrarazabal. I låten «Brevet til kongen» tar de opp sine erfaringer som Oslo-innbyggere.

- Det er et brev som vi har valgt å sende til Kongen. Så vi har bare skrevet et brev og gjort det om til rap, sier Felipe Orellana.

- Har dere fått svar av Kongen?

- Det har vi. Vi fikk et lite svar fra privatsekretæren, så det er godkjent det, smiler Luis Irrarazabal.

- Bredt politisk spekter «Rapvalg» er en musikkonkurranse hvor deltakerne lager låter om et samfunnsrelatert eller politisk tema de brenner for. Konkurransen avsluttes med finale på Blå i Oslo 29. august. I år ble det sendt inn 113 bidrag, og en jury har valgt ut 35 semifinalister.

- Det er et bredt politisk spekter i temaene. Blant temaene finner vi blant annet vold, krig, tilhørighet, mobbing og barnevern, sier prosjektleder Akhenaton de Leon.

Han forteller at de gjerne vil skape diskusjoner som kanskje ikke ellers ville blitt tatt.

- Hensikten er å gi ungdom en kanal de kan uttrykke seg på på sitt eget språk. Ord er makt. Nå er det ungdommene som har mikrofonen, ikke Erna eller Jens, sier de Leon.

- En plass i den offentlige debatten Konkurransen ble for første gang arrangert i 2009, og da var det artisten Kaveh som stakk av med seieren.

- Vi tror «Rapvalg» har en plass i den offentlige debatten. Mitt spørsmål til partiene, spesielt ungdomspartiene, er om det er forskjell på hva ungdom er opptatt av og hva politikerne setter på dagsorden, sier de Leon.

rapvalg.no kan du høre alle semifinalistenes låter og stemme på din favoritt.

- En ting er sikkert, og det er at det er interesse for Rapvalg. Vi har fått inn over 9000 unike stemmer på fjorten dager, og det er ikke verst når valget er en stund unna. Nå håper vi på en radiohit, sier de Leon.

VIL ENGASJERE: Akhenaton de Leon, prosjektleder i Rapvalg, håper å øke interessen for samfunn og politikk via musikk. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
VIL ENGASJERE: Akhenaton de Leon, prosjektleder i Rapvalg, håper å øke interessen for samfunn og politikk via musikk. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer