Opplever angrepene fra innsiden:

- Hele huset ristet

Tirsdag eskalerte konflikten på begge sider av Gazastripen ytterligere, med omfattende luftangrep, trusler og ytterligere døde og sårede.

ANGREP BOLIGBLOKK: Røyk stiger fra et område på Gaza rammet av israelske luftangrep tirsdag kveld. En boligblokk på 13 etasjer raste som følge av angrepet. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB
ANGREP BOLIGBLOKK: Røyk stiger fra et område på Gaza rammet av israelske luftangrep tirsdag kveld. En boligblokk på 13 etasjer raste som følge av angrepet. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Fra leiligheten sin i Gaza har Suhair Zakkout sett angrepene og volden mot sivile utspille seg og bli stadig verre. Raketter og eksplosjoner har preget området nesten uten stopp det siste døgnet.

- Dette har eskalert veldig fort siden i går, forteller Zakkout, som er talsperson for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), til Dagbladet seint tirsdag kveld.

- Vi har bedt begge sider om å avstå fra dette og ta ansvar, slik at sivile på begge sider kan bli spart fra denne konflikten.

- Traumene kommer tilbake

Konflikten mellom Israel og palestinerne er har tilspisset seg de siste ukene, og utviklet seg til det verre mandag.

Siden da har Hamas gjennomført en rekke rakettangrep mot Israel og Israel har gjennomført flere flyangrep mot Gazastripen. Etter angrepene mot Gaza mandag kveld er 28 palestinere bekreftet omkommet - ti av dem barn.

BOR PÅ GAZA: Suhair Zakkout er talsperson for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og befinner seg i en leilighet på Gaza. Foto: Privat
BOR PÅ GAZA: Suhair Zakkout er talsperson for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og befinner seg i en leilighet på Gaza. Foto: Privat Vis mer

- I løpet av de siste 15 åra har folk i Gaza lidd under disse kroniske problemene og periodene med vold. Dette er det siste disse menneskene trenger nå. Folk husker tilbake til konflikten i 2014, som også startet i Ramadan.

TEL AVIV: Denne videoen sirkulerer på Twitter og skal vise de 130 rakettene skutt opp av Hamas mot Tel Aviv. 11. mai 2021 VIDEO: Twitter Vis mer

I 2014 ble rundt 2250 hovedsakelig sivile palestinere drept da Israel gjennomførte en storoffensiv mot Gazastripen. Aksjonen var ifølge Israel et proporsjonalt svar og nødvendig motangrep mot rakettangrepene til islamistgruppa Hamas, som styrer det isolerte området.

- Alle traumene kommer tilbake. I stedet for å forberede slutten på Ramadan og feiringen av Eid, blir folk nå sendt til sykehus og må rømme fra et sted til et annet for å beskytte barna sine, sier Zakkout.

- Den internasjonale Røde Kors-komiteen har gjentatt behovet for tilbakeholdenhet og at denne eskaleringen må ta slutt.

- Kan ikke leve med denne lidelsen

Bare en time før Dagbladet snakket med Zakkout, var det omfattende angrep i nærheten, forteller hun.

- Huset ristet. Jeg kunne kjenne det. Det er veldig vanskelig å forestille seg hvordan barna kan leve gjennom dette traumet gang på gang.

Israelske kampfly angrep tirsdag kveld en 13 etasjer høy boligblokk i Gaza by, som kollapset etter angrepet. Beboerne i boligblokka og flere nærliggende bygninger ble ifølge øyenvitner advart én time før angrepet, men det er uklart om alle hadde rukket å evakuere boligblokka før den ble rammet.

Kort tid seinere truet Hamas med gjengjeldelse, og sendte 130 raketter mot Tel Aviv og områder i nærheten. På israelsk side har minst tre liv gått tapt i angrepene tirsdag.

- Det er så viktig at politikere og myndigheter på begge sider nå tar til fornuften og setter de sivile først. Sivile på begge sider kan ikke leve gjennom denne lidelsen igjen og igjen.

LUFTANGREP: En bygning i Gaza ble truffet under israelske flyangrep. 11. mai 2021 VIDEO: AP Vis mer

- Må bli spart

Hun forteller at hun kan høre rakettangrepene utenfor.

- Vi trenger en politisk løsning på dette nå. Å angripe sivile er forbudt. De sivile må bli spart for dette.

- Vi er nå litt over 24 timer inn i denne konflikten og 30 liv har gått tapt, inkludert ti barn. Dette er liv som kunne vært spart. Også på den andre siden har folk mistet livet og folk blir skadd. At dette nå roer seg er viktig for å redde livene som kan gå tapt om denne volden fortsetter, sier Zakkout.

Frykter full krig

FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, den norske diplomaten Tor Wennesland, frykter at det bryter ut full krig mellom Israel og Hamas.

- Vi beveger oss i retning av full krig. Ledere på alle sider har nå et ansvar for å trappe ned, sier Wennesland til NTB.

- Stans angrepene øyeblikkelig, lyder kravet fra den norske FN-koordinatoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer