Hele Katmandu flyttet seg tre meter

Norsk jordskjelvekspert: - Det er dårlige hus, ikke skjelvet som dreper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ingen andre steder på landjorda er mer utsatt for kraftige jordskjelv enn der katastrofen har rammet i helgen.

Et forskningsprosjekt i sluttfasen, i regi av jordskjelvobservatoriet Norsar på Kjeller, dokumenterer at slike skjelv vil skje hyppig framover langs en 2 500 kilometer langs akse ved foten av Himalaya, fra Kashmir til Øst-India.

Og en lang bit av denne aksen ligger i tett bebodde områder i India. Ergo kan omfanget av menneskelige lidelser langt overskride scenene fra Nepals hovedstad Katmandu.

- Forenklet sagt er det dårlige hus og bygninger som dreper, ikke skjelvet. Når et skjelv av en slik styrke på 7,8 kommer i utsatte California blir ikke skadene på langt nær så omfattende.

- Der har de ressurser til å bygge også høyhus som tåler slike rystelser. Tilgangen på ressurser er en gjentatt årsak til at fattige rammes av massive naturkatastrofer, sier forsker, jordskjelvekspert og tidligere professor i geofysikk, Hilmar Bungum, til Dagbladet.

Flyttet seg tre meter Han har jobbet med jordskjelv i 40 år, og forklarer hva som særpreger geologien ved foten av Himalaya:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.