Hele Katmandu flyttet seg tre meter

Norsk jordskjelvekspert: - Det er dårlige hus, ikke skjelvet som dreper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingen andre steder på landjorda er mer utsatt for kraftige jordskjelv enn der katastrofen har rammet i helgen.

Et forskningsprosjekt i sluttfasen, i regi av jordskjelvobservatoriet Norsar på Kjeller, dokumenterer at slike skjelv vil skje hyppig framover langs en 2 500 kilometer langs akse ved foten av Himalaya, fra Kashmir til Øst-India.

Og en lang bit av denne aksen ligger i tett bebodde områder i India. Ergo kan omfanget av menneskelige lidelser langt overskride scenene fra Nepals hovedstad Katmandu.

- Forenklet sagt er det dårlige hus og bygninger som dreper, ikke skjelvet. Når et skjelv av en slik styrke på 7,8 kommer i utsatte California blir ikke skadene på langt nær så omfattende.

- Der har de ressurser til å bygge også høyhus som tåler slike rystelser. Tilgangen på ressurser er en gjentatt årsak til at fattige rammes av massive naturkatastrofer, sier forsker, jordskjelvekspert og tidligere professor i geofysikk, Hilmar Bungum, til Dagbladet.

Flyttet seg tre meter
Han har jobbet med jordskjelv i 40 år, og forklarer hva som særpreger geologien ved foten av Himalaya:

 DAGEN DERPÅ:  Gatebilde fra Nepals hovedstad Katmandu søndag. Foto: Arne Adrian, DPA/NTB Scanpix.
DAGEN DERPÅ: Gatebilde fra Nepals hovedstad Katmandu søndag. Foto: Arne Adrian, DPA/NTB Scanpix. Vis mer

- Hele India beveger seg mellom 20 og 22 millimeter i året mot Himalaya. Det er ekstremt mye. Dette presset fører til at Himalya er den eneste store fjellkjeden i verden som vokser, med rundt en centimeter i høyden hvert år.

- Det er voldsomme krefter, selv om det høres lite ut. Nå har store deler av grunnen under byen Katmandu flyttet seg tre meter som en følge av skjelvet.

Katmandu
har flere innbyggere enn Oslo.

Bungum peker på at de fleste andre utsatte jordskjelvområdene på kloden er under havbunnen.

- Dersom et skjelv med samme kraft som i Nepal nå hadde skjedd på havbunnen, ville det utløst en flodbølge, men ikke like voldsomt som tsunamien i Thailand i 2004 og i Japan i 2011. Da målte skjelvene rundt 9 på Richters skala, og det er nesten så kraftig som det kan bli ut fra geologisk og matematisk kunnskap. Det vet vi fordi energien som utløser skjelv må lagres i grunnen  i forkant. Og dette er jordas lagringsevne.

9,5 på Richter
Det aller kraftigste skjelvet som er mål, var til 9,5 i Chile i 1960.

Her kan du lese om de fem verste, kjente jordskjelvene. 

- Kan disse kreftene bli påvirket av klimaendringer eller menneskeskapte faktorer ?

- Nei. Noen ganger er det en lettelse som forsker å kunne understreke «helt sikkert». Vi ser at olje- og gassutvikling skaper utblåsninger, men det er helt andre krefter.

- Kan kreftene som utløser jordskjelv og vulkaner rett og slett sprenge jordkloden i løse biter ?

Nei-nei
- Nei-nei. Jordskjelv påvirker riktignok vulkaner. Men kloden går ikke i oppløsning, nei. Et slikt scenario er det bare Hollywood som kan lage ?

- Kan vi oppleve et jordskjelv i Norge som i Nepal nå ?

- Nei. De kraftigste skjelvene på norsk grunn vil nok kunne komme opp i 6 på Richter, men det vil være undersjøisk ute på kontinentalsokkelen.

 - MINDRE SKADER I CALIFIORNIA;  Jordskjelvekspert Hilmar Bungum. Arkivfioto; Kristin Svorte/Dagbladet.
- MINDRE SKADER I CALIFIORNIA; Jordskjelvekspert Hilmar Bungum. Arkivfioto; Kristin Svorte/Dagbladet. Vis mer

- Kan det utløse utløse flodbølger mot norskekysten ?

- Nei, konsekvensen vil bli undersjøiske fjellformasjoner som raser sammen. Det vil nok kunne merkes, men ikke på noe nivå som vi forbinder med tsunami. Vi har jo beregninger på minst 15 meter høye flodbølger dersom fjellpartier raser ut. Men dette er kartlagte og begrensede områder vi vet om, understreker jordskjelvekspert Hilmar Bungum.