Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hele kausjonsbeløpet er samlet inn

Store sjanser for at Julian Assange kan bli løslatt.

VISTE V-TEGNET: Assange virket optimistisk i bilen på vei til retten. Foto: REUTERS/Andrew Winning/Scanpix
VISTE V-TEGNET: Assange virket optimistisk i bilen på vei til retten. Foto: REUTERS/Andrew Winning/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): I dag avgjøres Julian Assanges skjebne i Høyesterett i London. Dagbladet er til stede i London, der Høyesterett vil avgjøre om Assange vil bli løslatt mot kausjon - eller bli holdt i fortsatt varetekt.

SISTE: Assanges advokat Mark Stephens oppgir til Expressen at hele kausjonssummen nå er samlet inn, og vil befinne seg på Stephens' konto omkring klokka 12, norsk tid. Sjansen er altså stor for at Assange blir løslatt.

Rettsforhandlingene begynner klokka 1230.

Ifølge BBC vil svenske påtalemyndigheter selv være til stede under rettshøringen i London torsdag, for å hindre at Assange blir sluppet fri. Wikileaks-gründeren ble ført diskret inn i retten i 11-tida norsk tid.

Tirsdag ble Assange løslatt mot en kausjon på omkring 2,4 millioner kroner - i kontanter - men Sverige anket avgjørelsen.

Det er knyttet stor spenning til om Assange vil få lov til å forlate Wandsworth-fengselet i London, der han har sittet i delvis isolasjon som følge av en utleveringsbegjæring fra Sverige.

Begrenset Selve utleveringsbegjæringen skal først behandles i retten 11. januar neste år, skriver NTB, og det kan ta flere måneder før saken blir avgjort.

Hvis domstolen avviser anken, vil Assange kunne forlate fengselet, men friheten hans vil likevel være sterkt begrenset.

Han må oppholde seg i husarrest store deler av døgnet hjemme hos journalisten Vaughan Smith, en tidligere offiser i det britiske forsvaret som dannet presseklubben Frontline Club. Dagbladet viste i går hvilken luksus som da venter Assange, tross meldeplikt og elektronisk merking.

Klubben har delvis fungert som base for Assange etter at WikiLeaks offentliggjorde 250 000 hemmelige amerikanske diplomatdokumenter på sine nettsider.

Advokatkritikk Samtidig hevder representanter for svensk påtalemyndighet at de ikke var innblandet i beslutningen om å anke løslatelsen av Assange. Avgjørelsen ble tatt av britiske myndigheter, ifølge NTB.

- Avgjørelsen ble tatt av det britiske aktoratet. ( ...) Svenske påtalemyndigheter har ikke rett til å ta avgjørelser innen Storbritannia. Det er fullt og helt opp til britiske myndigheter å håndtere det, sier kommunikasjonsdirektør Karin Rosander ved den svenske påtalemyndigheten.

Assanges advokatteam reagerer sterkt på opplysningen ettersom representanter for britiske myndigheter har sagt at det var Sverige som ønsket å anke løslatelsen.

Advokat Mark Stephens klager også over at han ikke får møte sin klient i fengselet, og at det dermed er vanskelig å forberede saken.

- Jeg får ikke tilgang til ham, har Stephens gjort det klart overfor Dagbladet.

Leter etter paragrafer Samtidig som Assange er mistenkt for seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige, forsøker amerikanske myndigheter å samle bevis for at han har samarbeidet med den amerikanske soldaten Bradley Manning, skriver The New York Times i dag.

FØRES INN: I dag kan Assanges varetektsopphold bli forlenget. Foto: AFP/LEON NEAL/Scanpix
FØRES INN: I dag kan Assanges varetektsopphold bli forlenget. Foto: AFP/LEON NEAL/Scanpix Vis mer

Manning er mistenkt for å ha lekket en hemmelig video som viser hvordan et amerikanske helikopterangrep drepte flere titalls mennesker i Irak i 2007, deriblant to Reuters-journalister. Han har sittet fengslet siden juli.

Hvis Assange oppmuntret eller hjalp Manning, og ikke bare var en passiv mottaker, risikerer han å bli tiltalt for å ha medvirket til lekkasjen.

USAs justisdepartement skal ifølge NTB ha gått grundig gjennom en rekke lovparagrafer for å se om noen av dem kan brukes til å få Assange dømt, men departementet vil ikke kommentere opplysningene.

SKAL BO HER: På Ellingham Hall i Bungay i England, hjemme hos journalist Vaughan Smith, skal Assange bo om han blir løslatt. Foto: AP/Scanpix
SKAL BO HER: På Ellingham Hall i Bungay i England, hjemme hos journalist Vaughan Smith, skal Assange bo om han blir løslatt. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!