Hele Kongressen og Det hvite hus er nå republikansk. Betyr det at Trump får gjennomslag for alt?

Nei, er det enkle svaret, men det blir lettere for Donald Trump enn det ville ha blitt for Hillary Clinton, ifølge norsk ekspert.

PRESIDENT TRUMP: Donald Trump ble i natt valgt som USAs neste president. Republikanerne fikk også flertall i hele Kongressen. Får Donald Trump gjennomslag for alt han vil da? Foto: Reuters / NTB Scanpix
PRESIDENT TRUMP: Donald Trump ble i natt valgt som USAs neste president. Republikanerne fikk også flertall i hele Kongressen. Får Donald Trump gjennomslag for alt han vil da? Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Demokratene hadde aldri mulighet til å vinne flertall i Representantenes hus, men i Senatet hadde de en reell mulighet til å få flertall.

Da ville de i så fall styrt en av i alt to kamre i det som utgjør den amerikanske Kongressen.

Det skjedde ikke.

For i tillegg til å gå på et sviende valgnederlag i presidentkampen, tapte Hillary Clintons parti slaget om både Senatet og Representantenes hus.

Nå skal Republikanerne styre rubbel og bit. Og derfor er det kanskje lett å tro at republikanske Donald Trump vil få gjennomslag for det aller mester.

- Ikke en diktator

Så enkelt er det imidlertid ikke, ifølge Hilmar Langhelle Mjelde, USA-forsker ved Universitetet i Bergen.

- En amerikansk president er en fasilitator, ikke en diktator. USAs politiske system er designet for å forhindre at noen enkeltaktør blir for dominant, sier Mjelde til Dagbladet om Trumps handlingsrom, og utdyper:

- Presidenter alene kan ikke flytte politiske fjell. Presidentlederskap handler om å utnytte handlingsrom når de oppstår, som med Lyndon B. Johnson etter drapet på John F. Kennedy, og George W. Bush etter 9/11.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer