Sør-Afrika:

- Hele landet vil brenne

Per Olav (34) og Samukelisiwe (30) tilbrakte bryllupsnatta på flukt fra opptøyene i Sør-Afrika, som har krevd flere hundre liv. Hvis ikke opptøyene stanses, vil hele landet bli brent til grunnen, frykter Samukelisiwe.

ALT FOR KJÆRLIGHETEN: Da norske Per Olav Kapstad (34) reiste ned til Sør-Afrika for å gifte seg med sørafrikanske Samukelisiwe Mahlawe (30) ankom han et land preget av opptøyer, men bryllup ble det uansett. Reporter: Johannes Fjeld / Klipp: Christian Fjermeros / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Han landet lørdag. Mandag våknet vi til et brennende Pietermaritzburg, sier Samukelisiwe Mahlawe (30) til Dagbladet.

Den andre gangen den norske læreren Per Olav Kapstad (34) og den sørafrikanske psykologen Samukelisiwe Mahlawe (30) møttes, var det for å gifte seg med hverandre.

Planen var å avholde bryllupet i Mahlawes hjemby Pietermaritzburg, etterfulgt av en kort bryllupsreise i provinsen KwaZulu-Natal.

I stedet fant seremonien sted midt under de største opptøyene landet har sett siden 1990-tallet - og paret tilbrakte bryllupsreisen på flukt.

BRENT LASTEBIL: Bilder ble tatt av mannen til Sams eldste søster, mens han var på leting etter en åpen matbutikk. Foto: Privat
BRENT LASTEBIL: Bilder ble tatt av mannen til Sams eldste søster, mens han var på leting etter en åpen matbutikk. Foto: Privat Vis mer

Mistet faren

De møttes på en kristen datingside i mars 2020. Forholdet blomstret over Skype.

I desember 2020 fløy Kapstad til Sør-Afrika for å møte Mahlawe for første gang. Zulu-kulturen forbød ham egentlig fra å møte faren hennes før øyeblikket han ba om hennes hånd, men familien bestemte seg for å gjøre et unntak første juledag.

En måned seinere gikk faren bort i landets andre smittebølge, 68 år gammel.

I mars betalte Kapstad den tradisjonelle zulu-medgiften - lobola - etter et Zoom-møte med Mahlawes familie. Dermed var de forlovet.

Planen hadde opprinnelig vært å gifte seg i Norge samme måned, men på grunn av innreiserestriksjoner måtte datoen stadig utsettes.

Til slutt, som en siste utvei, reiste Kapstad tilbake til Sør-Afrika 9. juli. Det var ikke en avgjørelse de tok lett på.

Landet står for øyeblikket i sin tredje bølge med coronasmitte. Bilder fra CNN viser overfylte sykehus, og pandemien har ført til at den forventede levealderen i landet har stupt med flere år, ifølge NTB.

KAOS: Slik så det ut i 08.00-draget på gata utenfor innenriksdepartementet 12. juli.Foto: Per Olav Kapstad
KAOS: Slik så det ut i 08.00-draget på gata utenfor innenriksdepartementet 12. juli.Foto: Per Olav Kapstad Vis mer

- Anspent stemning

Mens han satt på flyet, brøt opptøyene ut for alvor. Da han landet på King Shaka Airport i Durban 10. juli, hadde de herjet hele natta.

Tidligere samme uke hadde landets tidligere president Jacob Zuma meldt seg til myndighetene, etter at han ble dømt til 15 måneders fengsel for å ha vist forakt for retten etter at han over lengre tid nektet å møte for landets antikorrupsjonskommisjon.

Den tidligere presidenten startet soningen dagen før Kapstad reiste ned. Samme dag ble de første veisperringene satt opp i KwaZulu-Natal, og 20 lastebiler ble brent, ifølge nyhetsbyrået AP.

Zuma var president fra 2009 til 2018, da han gikk av etter sterkt press som følge av anklager om korrupsjon og ulovlig våpenhandel. Nå er han tiltalt for korrupsjon, svindel og organisert pengeutpressing. Han nekter straffskyld.

- Det var anspent stemning i landet. Protestene hadde allerede begynt, mange av dem i Nkandla, hvor Jacob Zuma har sitt hjemsted. Allerede da vi kjørte til flyplassen lørdag for å hente Per Olav, kjørte vi forbi veisperringer og rester av nedbrente lastebiler fra kvelden før, sier Mahlawe.

Protestene i seg selv var imidlertid ikke det som bekymret Mahlawe. Sør-Afrika hadde kort tid før gått til landets nest høyeste beredskapsnivå på grunn av pandemien. Søndag ventet de en avgjørelse om veien videre.

- Det hadde vært protester hele uka, men ingenting voldelig. For oss var den største bekymringen at opprørerne spredte covid. Vi ante ikke hva som kom til å skje dagen etter, sier Mahlawe.

22. juli var tallet på døde som følge av uroen 337, ifølge NTB. Ifølge lokale myndigheter ble mange trampet i hjel i kaoset som oppsto under plyndringen av butikker. Om lag 2500 personer er arrestert, ifølge AP.

BARRIKADER: Barrikade rundt boligområdet for Mahlawes familie. Barrikadene er satt opp for å holde plyndrere ute. Foto: Privat
BARRIKADER: Barrikade rundt boligområdet for Mahlawes familie. Barrikadene er satt opp for å holde plyndrere ute. Foto: Privat Vis mer

- Lastebiler brant

I løpet av helga fordømte president Cyril Ramaphosa opptøyene under en pressekonferanse. Mahlawe og Kapstad slo seg langsomt til ro. De antok at uroen ville bli slått ned og svinne hen.

Da de våknet mandag, så de røyk på himmelen.

- Det lokale kjøpesenteret, bare fem kilometer unna, hadde brent ned over natta. Vi kunne se røyken fra hotellrommet, sier Kapstad.

Langs hele hovedveien fra Pietermaritzburg til Durban, ved landsbyen Mooi River og i omkringliggende områder hadde flere lastebiler blitt satt fyr på, og opprørere kastet steiner på biler, forteller Mahlawe.

161 kjøpesentre, elleve varehus, åtte fabrikker og 161 alkoholutsalgssteder har blitt utsatt for omfattende skade per 19. juli, ifølge AP.

På TV-skjermen så de personer som plyndret butikker i området rundt hotellet.

- Fattige fra bosettinger i nærheten hastet av gårde for å hente mat og hva enn de kunne få tak i, før kjøpesenteret brant ned til grunnen, sier hun.

Etter kort tid fikk de beskjed om å flytte bilen sin, så opprørerne ikke skulle se at det var gjester ved hotellet. Alle butikkene var stengt. Alt de spiste hele dagen var en frossenpizza fra hotellets nødproviantlager.

BRANT: Southgate Spar ligger en kilometer unna hjemmet til Mahlawes familie. Det ble brent og plyndret under opptøyene. Noen dager seinere rykket de lokale ut for å rydde. Blant dem var Mahlawes familie. Foto: Privat
BRANT: Southgate Spar ligger en kilometer unna hjemmet til Mahlawes familie. Det ble brent og plyndret under opptøyene. Noen dager seinere rykket de lokale ut for å rydde. Blant dem var Mahlawes familie. Foto: Privat Vis mer

- Kaos

Samme kveld ringer pastoren som skulle vie dem.

- Han sa at vi i hvert fall måtte forsøke å dra til innenriksdepartementet i Pietermaritzburg for et intervju, siden jeg er en utlending som gifter meg med en sørafrikaner. Hvis ikke kunne han ikke gjennomføre seremonien, sier Kapstad.

Innenriksdepartementet ligger midt i byen. Paret dro av sted morgenen etter. De håpet det verste var over.

- Vi dro til departementet klokka 08.00, og ble møtt med kaos. Klesbutikker, møbelbutikker, dagligvarebutikker, alt ble plyndret, sier Kapstad.

Veien inn til departementet var blokkert.

- Vi møtte en pakistansk butikkeier. Butikken hans var ribbet. Verdier for 300 000 rand var stjålet. Han sto og så på at folk kom inn og forsynte seg, og kunne ikke gjøre noe, sier Mahlawe.

Verdier til 10 milliarder rand - cirka 6 milliarder kroner - har gått tapt i plyndrede varer og totalskadde kjøretøy og eiendommer, ifølge Economist Intelligence Unit.

NYGIFTE: Bildet er tatt etter parets vellykkede flukt til Cape Town. Foto: Privat
NYGIFTE: Bildet er tatt etter parets vellykkede flukt til Cape Town. Foto: Privat Vis mer

Giftet seg i hettegenser

Paret ringte pastoren og forklarte at det var umulig å komme seg til departementet. Han ba dem dra til nærmere politistasjon, hvor de lyktes i å få en attest på hva som hadde skjedd.

Politistasjonen var full av venner og slekt av folk som var blitt arrestert for plyndring. De sto i kø for å betale kausjoner, ifølge paret.

- En av dem var så desperat at han gikk opp til pastoren vår og spurte om han var advokat, sier Mahlawe.

Fra politistasjonen dro de rett til kirka og giftet seg i det de hadde på seg. De hadde ikke tid til å skifte til finstasen.

- Jeg giftet meg i hettegenser. Per hadde på seg shorts, sier Mahlawe.

Bare tre familiemedlemmer - Mahlawes mor og to søstre - kunne være til stede på grunn av smitteverntiltak.

Deretter kjørte de tilbake til hotellet. Flyplassen i Pietermaritzburg var stengt. Nærmeste mulighet var King Shaka Airport. De tok første taxi til Durban.

Da de nærmet seg, så de at politiet hadde sperret av hele området.

- Motorveien var full av bilene til plyndrere, sier Kapstad.

STEIN: Oppsamling av søppel og stein etter opprydningen ved kjøpesenteret Southgate Spar. Foto: Privat
STEIN: Oppsamling av søppel og stein etter opprydningen ved kjøpesenteret Southgate Spar. Foto: Privat Vis mer

- Plyndrere løp inn i bilen

En kø av mennesker strakte seg fra motorveien og helt over horisonten, forteller Mahlawe. På bakken sto det hun antar var plyndrede gjenstander.

Veien var full av avskilta biler. Opprørerne hadde fjernet egne skilt, mens drosjene kjørte i sivil for å unngå å få steiner kastet etter seg, ifølge paret.

På grunn av sperringene måtte de ta en omvei til flyplassen. På veien ble de vitne til at en gruppe unge mennesker plyndret en elektronikkbutikk, hevder Kapstad.

- Vi så bevæpnet politi løpe ut av bilene sine og etter plyndrerne. Noen av ungdommene løp rett inn i taxien - til fots, med hendene fulle av ting, sier Mahlawe.

Da de endelig når flyplassen, blir de møtt med køer og veisperringer. Vaktene ber dem vise billett. De har ikke kjøpt på forhånd. Alle billetter er utsolgt.

- Folk prøvde desperat å komme seg ut av Durban, ut av Pietermaritzburg og alle områdene rundt, sier Mahlawe.

RETTE EKTEFOLK: Den korte seremonien ble avholdt i Grace Generation Church i Pietermaritzburg. Foto: Privat
RETTE EKTEFOLK: Den korte seremonien ble avholdt i Grace Generation Church i Pietermaritzburg. Foto: Privat Vis mer

Privat vakthold

På flyplassen var det mange familier - de fleste av dem hvite, forteller de.

- I Sør-Afrika har vi mye sosial ulikhet, og mange av de fattige er svarte. De har ikke råd til å pakke for flere måneder, betale for den ekstra bagasjen og forlate hjemmene sine på kort varsel, sier Mahlawe.

Ifølge Verdensbanken har ulikheten i Sør-Afrika økt siden avskaffelsen av apartheid i 1994, skriver CNN.

Arbeidsledigheten i landet ligger på mer enn 32 prosent, og mer enn 64 prosent for dem under 35, ifølge landets statistikkbyrå. Mer enn halvparten av landets 60 millioner innbyggere lever i fattigdom, og en av fem har usikker tilgang på mat.

De nygifte hadde ikke noe annet valg enn å finne et sted for natta i Durban. Paret satte kursen mot en liten kystlandsby et steinkast unna flyplassen.

Da de ankom, ble de møtt med privat vakthold. Om lag femten bevæpna vakter kontrollerte hvem som kom inn og ut av området, forteller de.

- De spurte hvor vi var på vei, og ba om å få se bevis. Bare da fikk vi gå videre, sier Mahlawe.

Veiblokkeringer langs motorveien N3 - som strekker seg fra Johannesburg til Durban - hadde ført til at forsyninger ikke kom fram, og påfølgende matmangel.

Folk var desperate etter mat. Én matbutikk i området var åpen.

Køen utafor var nesten 200 meter lang, ifølge Mahlawe. På ettermiddagen stengte den dørene. Lageret var tomt.

Bryllupsnatt på flukt

Paret fikk kjøpt seg en enkel middag, og etter en stund fikk de tatt inn på et rom.

Der tilbrakte de bryllupsnatta.

Dagen etter dro de til flyplassen. De ble møtt med enorme folkemengder, forteller de. Heldigvis hadde de forhåndsbestilt denne gangen.

- Det var stappa, midt i tredje smittebølge. Flyplassene har ikke vært så fulle hele året, sier Mahlawe.

Det nybakte ekteparet fløy fra Durban til Cape Town - og pustet lettet ut. Det var som natt og dag, fortelle de.

Byen er foreløpig ikke rammet av store opptøyer. Politiets tilstedeværelse er tung, ifølge Mahlawe.

- De er i høy beredskap. Vi antar at militæret vil bli utplassert her også.

Gauteng og KwaZulu-Nata er de hardest rammede provinsene. I Western Cape-provinsen, og spesielt i Cape Town, er imidlertid smittetallene høye, ifølge Mahlawe.

- Kunne startet opptøyer

Rett utenfor bygrensen bor noen av landets fattigste i uformelle bosettinger.

- Dette er folk som enkelt kunne startet opptøyer. De kunne angrepet infrastrukturen hvis de ville, sier Mahlawe.

14 prosent av landets befolkning bor i uformelle bosettinger, skrev BBC i 2019. En folketelling fra 2011 viste at det samme tallet var over 20 prosent for Cape Town, ifølge lokale myndigheter.

Hennes eldre søster har to døtre. Også de har reist fra Durban til Cape Town.

- De har desperat forsøkt å finne mat i Pietermaritzburg, uten hell. Så de har dratt, og igjen sitter moren min på 65 år og den andre søsteren min. Mamma er redd. Hun har mistet mannen sin, og frykter for tingene sine. Hun vet ikke hva som kommer til å skje.

Først torsdag åpnet kjøpesentrene i området som fremdeles står. Køene var milelange, ifølge Mahlawe.

- Det er tragisk, for mange av dem ligger i områder hvor mange av landets fattigste bor. I lang tid manglet de tilgang på dagligvarer. Vi har bygget disse områdene opp, og nå er vi tilbake på null.

Skalker lukene

Moren bor i et middelklassestrøk i Pietermaritzburg. Flere frykter at slike nabolag blir det neste målet for plyndrerne. Privat vakthold løst organisert gjennom WhatsApp-grupper er i høy beredskap.

Det lokale kjøpesenteret Southgate Spar - én kilometer unna hjemmet til Mahlawes familie - ble brent og plyndret under opptøyene. Flere lokale medier omtalte brannen.

Noen dager seinere rykket de lokale ut for å rydde. Blant dem var Mahlawes familie.

Hver gang paret setter seg i en taxi, hører de historier om sammenstøt mellom plyndrere og private, bevæpnede vakter.

Flere skal ha blitt skutt og drept idet de forsøkte å ta seg inn i velstående nabolag - enten for å plyndre, eller for å forsøke å selge tyvegods, hevdes det.

Noen av dem er kvinner. Noen av dem er bare tenåringer.

Mange utsetter seg for stor fare i forsøk på å forsvare nabolagene sine, forteller Mahlawe.

- Det er ikke noe som burde skje. Presidenten lovet at politiet og militæret skulle slå ned på opptøyene. Det har vi ikke sett. Det er en tragisk situasjon - de som burde beskytte oss gjør ingenting.

- Kaos

Hun er usikker på hva - om noe - som kan løse situasjonen. Noen sørafrikanere tror løsningen er å slippe Zuma fri.

- Hvis dette er hvordan de neste 15 månedene kommer til å se ut, vil hele landet bli brent ned til grunnen. Samtidig ville det vært en veldig trist løsning. Vi er blitt et demokrati. Grunnloven vår sier at alle er likeverdige. Derfor bør alle behandles likt.

Flere ser det som et bevis på hvor langt landet har kommet at en tidligere president kunne stilles for retten og dømmes, forteller Mahlawe.

- Men hvis fengslingen hans kaster landet ut i kaos, er det kanskje bedre om han blir sluppet fri. Det er en vanskelig vurdering. Jeg vet ikke om regjeringen eller presidenten har tilstrekkelig med ressurser til å unngå at dette eskalerer.

Hvis ikke opptøyene slås ned på, tror hun de vil spre seg til omkringliggende provinser.

Føles forferdelig

Økonomien har allerede lidd som følge av lockdown.

- Dette kommer til å sette oss tilbake enda lenger. Det er en veldig skremmende tid. Vi vet ikke hva som venter oss.

Først torsdag kunne de puste ut for alvor. Nå er planen å nyte «bryllupsreisen».

- Vi har vært på rømmen fra opptøyene til nå. Dette er den første fine dagen, sier Kapstad.

Han planlegger å bli i ei uke til, før han drar tilbake til Norge. I desember flytter kona til Norge, hvis familiegjenforeningsprosessen går etter planen. En ny bryllupsseremoni er planlagt samme måned.

- Mange har sagt ting som: «Du er heldig som forlater landet». Men det føles forferdelig. Hvis noe skjer, må jeg fly hjem. Og for å være ærlig, vet jeg ikke hva som vil vente meg der. Det er en skremmende situasjon. Vi har ikke sett dette nivået av vold og ødeleggelse av infrastruktur siden opptøyene under apartheid, sier hun.

Det er nytt for mange unge - og altfor kjent for flere av de eldre.

- Det er traumatiserende på så mange måter, og det er skremmende er at vi ikke vet hvem som står bak. Det startet som politiske protester til støtte for Zuma. Så ble det plutselig anarki. Hvis du setter fyr på et kjøpesenter, vil de fattige strømme til for å skaffe seg mat og klær. Vi kan ikke kalle dem ansvarlige, sier Mahlawe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer