Hele landsbyen i sorg da Oksana (18) ble begravet i brudekjole

Døde etter grusom gruppevoldtekt.

SØRGET: En hel landsby er i sorg etter at Oksana Makar (18) ble gjengvoldtatt og drept. I dag ble hun gravlagt i landsbyen Luch utenfor Mykolayiv sør i Ukraina. Foto: Aleksander Zhukov/Komsomolskaja Pravda
SØRGET: En hel landsby er i sorg etter at Oksana Makar (18) ble gjengvoldtatt og drept. I dag ble hun gravlagt i landsbyen Luch utenfor Mykolayiv sør i Ukraina. Foto: Aleksander Zhukov/Komsomolskaja PravdaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familie og venner av 18 år gamle Oksana Makar holdt ikke tårene tilbake da hun i dag ble begravet i landsbyen Luch utenfor byen Mykolayiv sør i Ukraina.

Voldssaken har sjokkert både landet og landsbyen, og hundrevis av sørgende møtte opp da hun ble gravlagt.

Etter ukrainsk tradisjon ble 18-åringen begravet i en brudekjole.

Gjengvoldtatt og satt fyr på Makar ble 9. mars bortført av to menn til en leilighet der ytterligere én mann ventet. Der ble hun gjengvoldtatt, forsøkt kvalt, for så å bli pakket inn i et teppe, dumpet på en byggeplass. Så ble hun satt fyr på.

18-åringen overlevde grusomhetene, men hadde mistet huden på 55 prosent av kroppen. Legene måtte amputere en arm og begge føttene hennes i kampen for å redde livet hennes.

Men på torsdag - rundt en uke etterpå - stanset Makars hjerte på grunn av indre blødninger.

Ukrainske medier melder at moren Tetyana Surovitska hadde sovet sammen med datterens kiste. Stefaren Alex Surovitsky soner en fengselsdom, men deltok i begravelsen med sivilkledd politieskorte.

Tre siktet To av de mistenkte er Maksim Prisyjnikov (23), sønn av en regional administrator, og Artyon Pogosyan (21), sønn av en regional påtaleansvarlig.

Saken har rystet Ukraina, og hundrevis av mennesker deltok tidligere i mars i demonstrasjonstog etter at politiet satte fri de tre mistenkte gjerningsmennene. Foreldrene til de unge mennene har kontakter høyt oppe i ukrainsk politikk, og mange ukrainere mener saken er et godt eksempel på korrupsjon i maktorganene.

Etter at president Viktor Janukovitsj sendte en etterforskningsgruppe til byen Mykolajiv sør i landet, ble to av de mistenkte pågrepet på nytt. Alle de tre unge mennene har nå blitt siktet for voldtekt, og én av dem også for drapsforsøk.

ROSER OG BRUDEKJOLE: 18-åringen ble begravet i en brudekjole, som er ukrainsk tradisjon. Foto: Aleksander Zhukov/Komsomolskaja Pravda
ROSER OG BRUDEKJOLE: 18-åringen ble begravet i en brudekjole, som er ukrainsk tradisjon. Foto: Aleksander Zhukov/Komsomolskaja Pravda Vis mer