FLYKTER: Pakistanere flykter fra sine hjem utenfor Peshawar på grunn av flom etter kraftig regnskyll. FOTO: AFP/Hasham AHMED
FLYKTER: Pakistanere flykter fra sine hjem utenfor Peshawar på grunn av flom etter kraftig regnskyll. FOTO: AFP/Hasham AHMEDVis mer

- Hele landsbyer er blitt skylt bort

Flommen i Pakistan skal være den verste på 80 år. Mer enn tre millioner mennesker er berørt, og myndighetene tror dødsfallene vil stige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mer enn tre millioner mennesker er berørt av flommen i Pakistan, og frykten for sykdomsutbrudd øker, melder Unicef.

Flommen skal være den verste på 80 år. Ifølge Unicef har 1400 mennesker omkommet så langt.

Samtidig tror myndighetene tallet på døde vil stige ytterligere i dag. Hundrevis av hus er blitt ødelagt av flomvannet, ifølge Pakistan News.

- Hele landsbyer er blitt skylt bort, forteller en hjelpearbeider til BBC News.

Hjelpearbeidere og lokale myndigheter nordvest i Pakistan advarer om at kolera og andre sykdommer kommer til å spre seg blant de overlevende etter flommen dersom rent drikkevann og sanitærinstallasjoner ikke når de rammede raskt nok.

- Myndighetene hjelper oss ikke, sier Ejaz Khan (53) til BBC. Hans hus er blitt revet bort av flommen.

Frykter helsekatastrofe - Dette er en absolutt prioritet hvis vi skal klare å avverge en helsekatastrofe, sier Ateeb Siddiqui i Pakistans Røde Halvmåne.

En midlertidig leir huser nå 640 familier fra Nowshera-distriktet, som er hardt rammet av flommen, melder NTB.

Flere av familiene i leiren retter sinne mot regjeringen i landet, som de mener har reagert for sent og for dårlig for å hjelpe de flomrammede. Det finnes ingen skikkelige toaletter eller bad, og ingen mulighet for å slippe unna den kvelende heten og stikkene fra mygg.

De fleste flyktet i det de sto og gikk i, og barna vandrer rundt nakne, mens smittefaren øker.

HOLDER SEG FAST: Disse barna holder seg fast mens noen menn forsøker å få dem i sikkerhet. FOTO: EPA/ARSHAD ARBAB
HOLDER SEG FAST: Disse barna holder seg fast mens noen menn forsøker å få dem i sikkerhet. FOTO: EPA/ARSHAD ARBAB Vis mer

Kamp mot klokka Ifølge FNs barnefond er 3 millioner mennesker rammet av flommen. Flere landsbyer har forsvunnet i vannmassene, og mellom 80.000 og 130.000 bolighus er ødelagt eller skadet.

1 million har mistet sine hjem FNs beregninger viser at nesten én million mennesker har mistet hjemmene sine i flommen, melder NTB.

Hjelpearbeidere og soldater fra det pakistanske militæret kjemper en kamp mot klokka for å nå fram til mennesker som er isolert av vannmassene og for å forhindre at sykdomsutbrudd skal føre til at flere dør.

-1.500 døde Rundt 100.000 personer, de fleste av dem barn, har pådratt seg magesykdommer, og utbrudd av kolera er bekreftet i Swat-dalen i Khyber-Pakhtunkhwa-provinsen, et av de rammede områdene lengst nord i landet.

Provinsens informasjonsminister, Mian Iftikhar Hussain, sier opptil 1.500 mennesker har mistet livet i flommen, men de lokale myndighetene mener det vil det kunne ta opp til ti dager å få full oversikt over de omkomne og fordrevne.

Prioriteringen er å evakuere folk til trygge områder, og gi medisinsk behandling der, sier regionens helseminister, Syed Zahir Ali Shah.

FÅR NØDHJELP: En kvinne har fått utdelt nødhjelpsforsyninger i Nowshera-distriktet i Pakistans nordvestlige Khyber-Pakhtunkhwa-provins. Området er hardest rammet av flommen som herjer landet, og det fryktes at dødstallet på 1.500 mennesker vil øke tirsdag. Foto: REUTERS / Adrees Latif / SCANPIX
FÅR NØDHJELP: En kvinne har fått utdelt nødhjelpsforsyninger i Nowshera-distriktet i Pakistans nordvestlige Khyber-Pakhtunkhwa-provins. Området er hardest rammet av flommen som herjer landet, og det fryktes at dødstallet på 1.500 mennesker vil øke tirsdag. Foto: REUTERS / Adrees Latif / SCANPIX Vis mer