- Hele leiligheten ristet

Flere nordmenn ble vitner til dødsbombene i Sharm el-Sheik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Anette Eide bor midlertidig i Sharm el-Sheik. Hun var vitne til eksplosjonene.

- Jeg var hjemme i leiligheten min da det smalt, og hele leiligheten ristet, forteller Eide på telefon fra Sharm el-Sheik.

Ragnar Oddsson var også vitne til eksplosjonene.

- Først hørte vi en liten eksplosjon og deretter en skikkelig stor eksplosjon. Det må ha vært en enorm bombe, sier han på telefon fra Sharm el-Sheik til Dagbladet.no.

- Vi så en enorm soppformet  røyksky dekke himmelen over Naama Bay, forteller Oddsson.

Han er på ferie i Egypt sammen med seks andre fra Island og Norge. De har reist med et tysk reiseselskap og bor på et resort et par kilometer fra gamlebyen i Sharm el-Sheik hvor den første eksplosjonen fant sted, og om lag fem kilometer fra Naama Bay hvor de andre bombene smalt.

- Vi er helt i sjokk over det som har hendt, men det vi reagerer mest på er at ingenting ble gjort her i starten. Det var ingen som skjønte alvoret i situasjonen før det var gått en stund, sier han.

Ikke hjem

- Vi har diskutert litt om vi skal dra hjem med en gang, men vi har bestemt oss for å bli, sier han.

Gruppen har imidlertid kansellert en planlagt tur til Kairo.

- Vi har bestemt oss for å holde oss i ro på resortet, litt borte fra store menneske mengder, sier Oddsson.

De har gitt beskjed til venner at de er i god behold, og har bedt dem melde fra til utenriksdepartementene i Norge og Island.

Fullstendig panikk

En politimann fra London, Charlie Ives, som var på ferie, fortalte BBC at han satt på en gatekafé bare 50 meter fra stedet der to eksplosjoner gikk av. 

- Eksplosjonen var så kraftig at vi ble kastet bort fra kafeen. Det resulterte i massehysteri. Vi prøvde å roe folk ned, sier Ives.

En annen britisk turist, Fabio Basone, var på Hard Rock Café i Naama Bay da han hørte et lite smell, etterfulgt av et enormt smell.

- Det skapte fullstendig panikk. Vi gikk ut på gata hvor hundrevis av mennesker løp rundt i alle retninger og hylte, sier Basone.

- Jeg så at fasaden på et hotell var blitt sprengt bort. Det lå to mennesker på bakken, men jeg vet ikke om de var døde eller ikke, sier han.

Ambulanser fra alle byer på Sinai ble tilkalt for å hjelpe de mange sårede.

Store skader

28 år gamle Amal Mustafa fra Egypt er i Sharm el-Sheik med familien sin. Hun forteller til Associated Press at hun kjørte forbi Ghazala Garden Hotel, og så at det var helt nedbrent og ødelagt.

Khaled Sakran, en innbygger i gamlebyen i Sharm el-Sheik, så den første eksplosjonen på nært hold.

- Jeg så flammer og røyk på himmelen. Like etter så jeg et lys på himmelen og hørte en annen eksplosjon fra Naama Bay, sier han til Associated Press.