Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hele livet mitt er borte. Jeg er like død som Arafat.»

Mens Yassir Arafat ligger for døden i Paris sitter Manwa Abu Rokba (75) på bakken der huset hennes sto før den israelske hæren kom. -  Hele livet mitt er borte. Jeg er like død som Arafat, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JABALYA FLYKTNINGLEIR (Dagbladet): Manwa Abu Rokba er født i samme år som den palestinske lederen. På militærsykehuset Percy utenfor Paris er Arafats liv i ferd med å ebbe ut av en sykdom ingen enda har funnet ut av. Manwa Abu Rokba sier hennes liv tok slutt for tre uker siden. Hun sitter i sand og sementstøv - alt som er igjen etter at huset hennes ble jevnet jorda av israelske tanks og bulldosere i de voldsomme angrepene mot flyktningleiren i oktober.

Et telt til å sove i er alt som står igjen på tomta i flyktningleiren Jabalya nord for Gaza by.

-  Jeg har ingenting igjen, sier bestemoren kort. Hørselen hennes er nesten ødelagt etter smell fra israelske tanks. Barnebarnet Najah roper spørsmålene inn i hennes venstre øre. Det er også han som roper de få nyhetene om Yassir Arafat inn i øret på henne.

-  Måtte Gud være med ham, sier Manwa stille.

Uklar diagnose

Arafat ligger i en komatilstand og sjansene for at han skal våkne opp er små. Men ingen kilder med informasjon fra Arafats nærmeste i Paris, kan si noe eksakt om hvor alvorlig tilstanden er. Det er et åpent spørsmål om Arafat har timer, dager eller uker igjen å leve.

Men rundt sykesenga foregår det voldsomme politiske dragkamper. I Arafats hovedkvarter Muqata i Ramallah besluttet selvstyremyndighetene å iverksette en plan for å gjenopprette lov og orden i de palestinske områdene. Planen ble laget i mars, men Arafat nektet selv å godkjenne den.

Myndighetene vil nå sende flere og bedre koordinerte sikkerhetsstyrker ut i de palestinske byene. De vil forby andre militsgrupper å bære våpen, bortsett fra i konfrontasjon med israelske soldater, og de vil at politiet må ta grep om de daglige ordensforstyrrelsene - ikke væpnede menn fra ulike militsgrupper.

Myndighetene med statsminister Ahmed Qureia i spissen frykter intern palestinsk uro i det øyeblikket Arafat faller fra. Etter fire år med intifada har det vokst fram uavhengige militser, krigsherrer og andre væpnede fraksjoner utenfor myndighetenes direkte kontroll.

Begraves i Gaza

Og selv om Arafat ennå ikke er død, kjempes en bitter kamp i kulissene om hvor og hvordan han skal begraves.

Israels regjering presser hardt på for å få begravet Arafat på familiens gravsted i Gaza, i strid med hans eget ønske om å bli stedt til hvile i Jerusalem.

Israels forsvarsminister Sha'ul Mofaz opplyse i går at de har planene klare for en begravelse i Gaza. De vil også tillate ledere fra land uten diplomatiske forbindelser med Israel å kunne komme til begravelsen.

Diplomater fra USA og Frankrike er involvert i drøftelsene, men de palestinske myndighetene nekter å snakke offentlig om emnet så lenge deres leder lever.

-  Vi lever

-  Måtte Gud være med ham og oss, gjentar Manwa Abu Rokba på spørsmål om noen kan erstatte Arafat.

Hennes sønn Khaled Abu Rokba som er familiens forsørger, sier:

-  Arafat kan dø, men palestinerne vil aldri dø. Det var en palestinsk kvinne som fødte Arafat. Palestinske kvinner vil fortsette å føde Arafater.

BRØYTET: Under angrepet mot Gaza brøytet de israelske styrkene store gater tvers gjennom boligområdene nord i flyktningleiren Jabalya. I tre uker har folk gravd i ruin-haugen som var huset hennes i håp om å finne klær, verdigjenstander og andre ting under betongklumpene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media