«Hele livet mitt er borte. Jeg er like død som Arafat.»

Mens Yassir Arafat ligger for døden i Paris sitter Manwa Abu Rokba (75) på bakken der huset hennes sto før den israelske hæren kom. -  Hele livet mitt er borte. Jeg er like død som Arafat, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JABALYA FLYKTNINGLEIR (Dagbladet): Manwa Abu Rokba er født i samme år som den palestinske lederen. På militærsykehuset Percy utenfor Paris er Arafats liv i ferd med å ebbe ut av en sykdom ingen enda har funnet ut av. Manwa Abu Rokba sier hennes liv tok slutt for tre uker siden. Hun sitter i sand og sementstøv - alt som er igjen etter at huset hennes ble jevnet jorda av israelske tanks og bulldosere i de voldsomme angrepene mot flyktningleiren i oktober.

Et telt til å sove i er alt som står igjen på tomta i flyktningleiren Jabalya nord for Gaza by.

-  Jeg har ingenting igjen, sier bestemoren kort. Hørselen hennes er nesten ødelagt etter smell fra israelske tanks. Barnebarnet Najah roper spørsmålene inn i hennes venstre øre. Det er også han som roper de få nyhetene om Yassir Arafat inn i øret på henne.

-  Måtte Gud være med ham, sier Manwa stille.

Uklar diagnose

Arafat ligger i en komatilstand og sjansene for at han skal våkne opp er små. Men ingen kilder med informasjon fra Arafats nærmeste i Paris, kan si noe eksakt om hvor alvorlig tilstanden er. Det er et åpent spørsmål om Arafat har timer, dager eller uker igjen å leve.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men rundt sykesenga foregår det voldsomme politiske dragkamper. I Arafats hovedkvarter Muqata i Ramallah besluttet selvstyremyndighetene å iverksette en plan for å gjenopprette lov og orden i de palestinske områdene. Planen ble laget i mars, men Arafat nektet selv å godkjenne den.

Myndighetene vil nå sende flere og bedre koordinerte sikkerhetsstyrker ut i de palestinske byene. De vil forby andre militsgrupper å bære våpen, bortsett fra i konfrontasjon med israelske soldater, og de vil at politiet må ta grep om de daglige ordensforstyrrelsene - ikke væpnede menn fra ulike militsgrupper.

Myndighetene med statsminister Ahmed Qureia i spissen frykter intern palestinsk uro i det øyeblikket Arafat faller fra. Etter fire år med intifada har det vokst fram uavhengige militser, krigsherrer og andre væpnede fraksjoner utenfor myndighetenes direkte kontroll.

Begraves i Gaza

Og selv om Arafat ennå ikke er død, kjempes en bitter kamp i kulissene om hvor og hvordan han skal begraves.

Israels regjering presser hardt på for å få begravet Arafat på familiens gravsted i Gaza, i strid med hans eget ønske om å bli stedt til hvile i Jerusalem.

Israels forsvarsminister Sha'ul Mofaz opplyse i går at de har planene klare for en begravelse i Gaza. De vil også tillate ledere fra land uten diplomatiske forbindelser med Israel å kunne komme til begravelsen.

Diplomater fra USA og Frankrike er involvert i drøftelsene, men de palestinske myndighetene nekter å snakke offentlig om emnet så lenge deres leder lever.

-  Vi lever

-  Måtte Gud være med ham og oss, gjentar Manwa Abu Rokba på spørsmål om noen kan erstatte Arafat.

Hennes sønn Khaled Abu Rokba som er familiens forsørger, sier:

-  Arafat kan dø, men palestinerne vil aldri dø. Det var en palestinsk kvinne som fødte Arafat. Palestinske kvinner vil fortsette å føde Arafater.

BRØYTET: Under angrepet mot Gaza brøytet de israelske styrkene store gater tvers gjennom boligområdene nord i flyktningleiren Jabalya. I tre uker har folk gravd i ruin-haugen som var huset hennes i håp om å finne klær, verdigjenstander og andre ting under betongklumpene.