- Hele Midtøsten kan bli kastet ut i storkrig

Slår alarm om utviklingen i Syria, Iran, Irak, Libanon og Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FNs spesialutsending til Midtøsten, Terje Rød-Larsen, mener det er nødvendig å gi verdenssamfunnet en kraftig advarsel om situasjonen i regionen.

- Bildet som trer fram er svært mørkt, og blir tilsynelatende mørkere. Det er grunn til virkelig bekymring. Det geopolitiske landskapet i Midtøsten har endret seg fundamentalt i løpet av noen få år, sier han til nyhetsbyrået AP.

Rød-Larsen peker på at forholdet mellom arabere og Israel fram til nylig var sentrum for alle konfliktene.

- Men nå ser det ut til å være fire episentre for konflikt i regionen, med hver sin dynamikk: Problemene i Irak, spørsmålene om Iran, de syrisk-libanesiske temaene - og selvfølgelig den tradisjonelle Palestina/Israel-situasjonen, sier nordmannen.


Han er svært bekymret fordi det framstår som svært vanskelig, kanskje umulig, å løse én av konfliktene uten å løse alle. Rød-Larsen ser nå tre alternativer framover:

* Volden fortsetter. I beste fall som i dag, med store tap av menneskeliv i Gaza, Vestbredden, Irak og andre steder i regionen. Den andre muligheten er at volden leder ti «full konfrontasjon» og i verste fall et regionalt utbrudd av krig.

* «Energisk diplomati» - at det internasjonale samfunnet tar tak i de underliggende problemene. Rød-Larsen mener dette vil bli ekstremt vanskelig.

* Intense forsøk på å isolere konfliktene for å bremse voldsutviklingen.

DYPT BEKYMRET: Terje Rød-Larsen ser få grunner til å være optimistisk på Midtøstens vegne. Foto: SCANPIX
DYPT BEKYMRET: Terje Rød-Larsen ser få grunner til å være optimistisk på Midtøstens vegne. Foto: SCANPIX Vis mer

FNs Midtøsten-ekspert er ikke optimistisk.

- Forhåpentligvis er det ennå en mulighet for å møte dette med diplomati og fredelige midler. Men at det vil skje i nær framtid er ikke så sannsynlig, sier Rød-Larsen til AP.

- Hele Midtøsten kan bli kastet ut i storkrig
<B>LIBANON:</B> En palestinsk flyktning holder datteren sin etter å ha blitt evakuert fra blodige kamper mellom militante islamister og den libanesiske hæren som har pågått de siste ukene.
<B>IRAK:</B> Lokale ungdommer jublet etter at en hjemmelaget bombe drepte flere politifolk i Samarra i går.