FORSVINNER: Tuvalus statsminister, Enele Spoaga, er denne uka i Brussel for å appellere til Europas ledere om hjelp til å berge landet sitt som er i ferd med å forsvinne i bølgene. Foto: AFP PHOTO/Torsten BLACKWOOD/NTB Scanpix
FORSVINNER: Tuvalus statsminister, Enele Spoaga, er denne uka i Brussel for å appellere til Europas ledere om hjelp til å berge landet sitt som er i ferd med å forsvinne i bølgene. Foto: AFP PHOTO/Torsten BLACKWOOD/NTB ScanpixVis mer

Hele nasjonen er i ferd med å for­svinne fra jordens overflate. Nå trygler de om hjelp

Blir borte i bølgene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tuvalus statsminister, Enele Spoaga, er denne uka i Brussel for å appellere til Europas ledere om hjelp til å berge landet sitt som er i ferd med å forsvinne i bølgene.

Han legger her grunnarbeidet for å finne støtte før klimatoppmøtet i Paris i desember.

Tuvalu, som består av flere mindre øyer, er direkte truet av det stadig høyere havnivået. De omlag 10 000 innbyggerne bor på landmasser som på det høyeste er fire meter over havflaten skriver Independent.

- Må redde Tuvalu Spoaga ber Europa arbeide for å redusere utslippene av drivhusgasser - dette for å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grad celsius.

Vitenskapsmenn mener det er en tryggere grense enn det nåværende målet på to grader celsius. Det skriver Brussel Times.

«Vi må redde Tuvalu for å redde verden» er parolen hans.

- Om denne øya forsvinner under vann, så er ikke det slutten på klimaforandringene, og jeg spør: Hva vil framtiden bringe? Vi må samarbeide for å redde menneskeheten, sier han.

- Vi blir fortalt at en global oppvarming på to grader er for farlig, da det betyr at Tuvalu forsvinner under havets overflate. Ja, vi kan flytte Tuvalus innbyggere til nye landeområder, men det vil ikke stoppe klimaforandrinene.

Undervannsmøte Tuvalu er bare en av flere øynasjoner i Stillehavet som er ekstremt sårbare for høyere havnivåer.

I 2009 arrangerte presidenten på Maldivene et undervannsmøte med hele regjeringen sin for å vise hvilken fare global oppvarming utgjør for dem.

Seks meter under overflaten skrev ministerne under på et kall til verdens nasjoner om å kutte i utslippene.

Stadig varmere Den globale oppvarmingen har ikke tatt pause. Det viser en studie gjort av den statlige amerikanske vitenskapsorganisasjonen National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

En global varmetopp i 1998, men noen påfølgende kjøligere år fikk teoriene om en pause i den globale oppvarmingen til å blomstre. 

Etter tusenårsskiftet har klimaskeptikere snakket om en oppbremsing av global oppvarming. Dette har blitt brukt som et argument om at FNs klimapanel har tatt feil i sine konklusjoner om at klimaendringene er menneskeskapt. 

Men dette skal altså ikke være tilfelle, ifølge forskningsresultatene fra NOAA som ble publisert i juni. 

Ingen pause NOAAs analyser viser at temperaturøkningen har vært på 0,1 grad per tiår siden 2001. 

- Denne studien viser at den globale oppvarmingen aldri tok noen pause, sier Mark Maslin, professor i klimatologi ved University College London, til den svenske avisa Expressen

Studien er publisert i vitenskapsmagasinet Sience, og fastslår nå at det ikke er noe tegn på at den globale oppvarmingen har bremset opp.

- En hel industri er bygget opp av klimaskeptikere på premisset om pause i den globale oppvarmingen. Men temperaturene har altså steget raskere de siste 15 årene enn de seneste 65,  sier Mark Maslin.