FULLT KJØR IGJEN: Hele det norske luftrommet åpnes igjen i dag. Det betyr full virksomhet bl.a. her på Gardermoen. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
FULLT KJØR IGJEN: Hele det norske luftrommet åpnes igjen i dag. Det betyr full virksomhet bl.a. her på Gardermoen. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIXVis mer

Hele Norge åpnes for flytrafikk

Fram til klokka 02 i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Luftrommet over hele Norge åpnes for flytrafikk fram til klokka 2 førstkommende natt. Det kunngjorde Avinor på en pressekonferanse i ettermiddag.

Det norske luftrommet har vært helt eller delvis stengt for kommersiell flyging siden fredag i forrige uke på grunn av aske fra vulkanen Eyjafjallajökull på Island.

- Ny kunnskapÅrsaken til at Avinor nå velger å åpne luftrommet igjen, er de siste prognosene, som viser at nærmest hele landet, med unntak av ei lita stripe fra Bergen nedover sørlandskysten, vil gå klar av askeskyen.

Ifølge Espen Slyngstad i Luftfartstilsynet innebærer åpningen av luftrommet «et mer fleksibelt regime», samtidig som sikkerheten blir ivaretatt.

- Vi har fått ny kunnskap. De nasjonale myndighetene i Europa er blitt enige om å definere et kjerneområde der hvor det er mest aske, der vil det bli forbudt å fly, sa Slyngstad på pressekonferansen.

- Rundt kjerneområdet, i området med lav askekonsentrasjon, vil det bli stilt spesielle krav til flyselskapene og innført prosedyrer med grundigere inspeksjon. Dermed blir det mulig med flere flyavganger, utdypet han.

Om det blir full kapasitet igjen i første omgang, er imidlertid for tidlig å si. Og luftrommet kan fort bli stengt igjen, i tilfelle nye vulkanutbrudd eller ugunstig dreining i vindretningen.

Ny fortetningEtter at de fleste flyplassene åpnet for trafikk i går, ble flere av dem i natt og morges stengt igjen. Årsaken var ny fortetning av aske over landet.

På Island har imidlertid Eyjafjallajökull-vulkanen nå hovedsakelig gått over til å slynge ut lava istedenfor aske - et klart tegn på at utbruddet nå er inne i sin siste fase uten vesentlige askeutslipp.

Utbruddet fra Eyjafjallajökull-vulkanen har fart hardt med norsk og europeisk flybransje. I går meldte Sas og Norwegian at de til sammen har tapt 500 millioner kroner på trafikkstansen.

Både norsk og utenlandsk flybransje har vært sterkt kritiske til omfanget av stengingen av luftrommet, og hevdet at myndighetene har overreagert. Slyngstad medga at presset har vært stort.

- Det har vært et stort press over hele Europa for å få gjenåpnet trafikken. Men vi har brukt god tid på å garantere at sikkerhetsnivået er like godt som tidligere, sa han og utdypet:

- De prosedyrene som gjelder for Europa, har vært gjeldende i USA i mange år. Det var nødvendig å legge oss på en konservativ (= tilbakeholden, red.anm.) linje fordi vi manglet kunnskap, men nå har vi mer kunnskap og kan være mer spesifikke.

Les pressemeldingen fra Avinor