Nå kommer våren!

Hele Norge er værvinneren

Det er meldt knallvær i hele landet i helga. - Nå er det bare å ta godt imot våren, sier meteorologen.

SOL, SOL OG SOL! Det er bare å finne fram solkremen de neste dagene, for meteorologene melder sol - for hele Norge! Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SOL, SOL OG SOL! Det er bare å finne fram solkremen de neste dagene, for meteorologene melder sol - for hele Norge! Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

En gang i uka spør Dagbladet Meteorologisk institutt om de kan kåre de neste dagenes værvinner. Når Dagbladet stiller spørsmålet i dag, svarer statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved noe så sjeldent som:

- Norge!

- Hele Norge?

- Ja, hele landet. Men man må ta det med en liten klype salt, svarer hun.

HØYTRYKK: Meteorologisk institutt kan melde om at regnet (snøen) nå tar slutt, og det blir sol, sol, sol. Foto: Meteorologene / Twitter
HØYTRYKK: Meteorologisk institutt kan melde om at regnet (snøen) nå tar slutt, og det blir sol, sol, sol. Foto: Meteorologene / Twitter Vis mer

Høytrykk

Meteorologen forteller at et høytrykk allerede nå ligger over Sør-Norge, og at det bygger seg opp derfra.

- Høytrykket beveger seg nordover, og vil omfatte større og større deler av landet. På lørdag og søndag ser det ut til å dekke hele landet, sier hun.

Noe usikkerhet er det imidlertid, som så ofte, knyttet til prognosene.

- Det kan hende at Østlandet får litt flere skyer enn vi håper på, og kanskje noen dråper nedbør også. Der er prognosene fortsatt litt usikre, sier Skålevik Valved.

- Også i Nord- Norge er det ventet noe nedbør i starten av helga, som kan henge noe igjen, legger hun til.

Varmt på Vestlandet

Men det store bildet er altså at høytrykket dekker hele landet, og vi kan også få årets varmeste dag på Vestlandet denne helga, sier Skålevik Valved.

Meteorologene på Twitter skriver også at de neste dagene ser ut til å bli de varmeste vi har hatt på Vestlandet så langt i år.

Det innebærer at det kan bli opp mot nesten 20 grader enkelt steder.

- Hittil i år har Sunndalsøra vært oppe i 16,8 grader (Møre og Romsdal), Etne 13,7 grader (Vestland) & Fister 13,2 grader (Rogaland), skriver Meteorologene.

- På Østlandet, blant annet i Oslo, kan det komme opp i 17-18 grader. Flere steder vil ha over 15 grader, sier statsmeteorologen til NRK.

- Hva skal vi bruke dette fine været til?

- Man kan finne seg en solvegg, ta fram solbriller, komme seg ut og rydde litt i hagen, eller gå på ski der det fortsatt er snø. Nå er det bare å ta godt imot våren, sier hun.

Fin start på uka

Hun legger til at det fortsatt ventes store døgnvariasjoner, og at det kan bli minusgrader flere steder om natta. I fjellet blir det fortsatt kaldt, fortsetter hun - og hun råder samtidig alle som skal til fjells om å sjekke snøskredvarselet.

- Får vi nyte dette høytrykket lenge?

- Det trekker gradvis nordøstover, mot Finland og Russland, men starten av neste uke ser også fin ut egentlig, overalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer