Hele Norge har tatt Dagbladets partitest

140 000 har tatt partitesten, og her er hva det avslører om leserne våre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 140 000 ganger har folk brukt Dagbladets partitest for å teste sitt sine politiske holdninger opp mot partienes standpunkter.

Nå har lesere hjemmehørende i alle Norges 430 kommuner tatt testen!

Det feirer vi med en gjennomgang av noen av funnene fra det leserne har fortalt oss. Men først: Husk å følge oss i valgstudioet på valgdagen, mandag! Vi sender live tv fra de største partienes valgvaker, eksperter stiller i nettmøter og du kan både følge og diskutere utviklingen i vårt valgstudio.

Langt flere menn Alle som tar partitesten blir blant annet best om å oppgi kjønn, alder, inntekt og tidligere partipreferanser. Utfra dette ser vi at det er langt flere menn enn kvinner som tar testen. Svarene har ingen påvirkning på utfallet av partitesten og vi lagrer ikke datamaskinens ip-adresse sammen med svarene.

Hele 69,9 prosent av de som har tatt testen oppgir at de er menn. Og leserne oppgir at de i hovedsak sokner til borgerlig side i politikken.

Det er viktig å huske på at disse tallene ikke er representative for norske velgere generelt (da hadde det for eksempel vært langt færre kvinner å se rundt oss). Leserne som tar testen velger jo dette selv - valgomaten er ikke brukt av en gruppe mennesker som passer til et representativt utvalg.

Om du vil lese mer om utvalg og presentasjon av statistiske data, så ta en titt på dette notat, les om statistikk på Wikipedia eller her.

Men: Dataene sier kanskje noe om Dagblad-leseren. Og mens en vanlig spørreundersøkelse har rundt 1000 respondenter, så har valgomaten fått svar fra over 100 000 politisk interesserte lesere. Selv om enkeltpersoner sikkert har oppgitt feil data, så antar vi på at den store majoriteten av dere har lagt seg nærme sannheten i svarene.

Ap og Høyre Dagbladets partitest er bygd opp rundt i tre deler. Data lagt inn av leserne, spørsmålene og vurderingen. Resultatet til slutt avhenger av svarene du gir, oppfatningen av hvor viktig temaet er for ditt partivalg og hvordan vi har vektet svarene for å lede fram til de ulike partiene. Men i den første delen er det dere alene som bestemmer, og noen av tallene viderebringer vi her:

Vi kan starte med valgkampens kjendiser, Ap og Høyre.

Høyre er partiet flest lesere oppgir at de vil stemme dette valget, med Arbeiderpartiet noen prosenter bak. I resultatoversikten kommer ikke regjeringspartiet like godt ut, men lander på litt over 17 prosent. Også Høyre kommer svakere ut i partitesten enn andelen lesere som sier de vil stemme på partiet. De lander på oppunder 26 prosent.

Antallet lesere som betegner seg selv som «sosialdemokrater» innledningsvis er lavere enn antallet som oppgir at de vil stemme Ap ved valget. For Høyre er forskjellen ennå større: Flere enn de som kaller seg «konservative» oppgir at de vil stemme Høyre ved valget.

Størst i bånn Det er ofte interessant å se hvilke partier folk i ulike inntektsgrupper vil stemme på. I den første delen av testen oppgir man både hvilket parti man planlegger å stemme på i år og inntektsgruppe. Våre er nok ikke revolusjonerende:

I den lavest lønnede gruppen, de med inntekt på mellom 0 - 150 000 kroner, sier 28 prosent at de vil stemme Arbeiderpartiet, tett fulgt av Høyre, som kaprer 24 prosent.

Ikke mange her er nødvendigvis vanlige lønnsmottakere. Vi kan anta at mange er studenter, en brutto årslønn på under 150 000 i full stilling er svært uvanlig i Norge, ifølge SSB.

De to største partiene holder tritt, fram til leserne oppgir at de er i inntektsgruppen 450 til 550 000 kroner. 450 000 er ifølge SSB snittinntekten blant statlige ansatte og 20 000 over snittinntekten til en industriarbeider. Heretter drar Høyre raskt fra og i gruppen som oppgir å tjene over 750 000 er det nesten tre ganger så mange høyrevelgere som Arbeiderparti-velgere.

Slik vandrer leserne Ved å registrere partipreferanse i i 2009 og og hva man planlegger å stemme i 2011, så kan vi kartlegge velgeroverganger blant dere som har tatt testen.

SV får svi hardt, med stor velgerflukt. En fjerdedel vandrer til Arbeiderpartiet. Bare 47 prosent av Dabladet.no-leserne som har tatt testen blir hos SV.

Leserne straffer også Frp. Hver fjerde velger planlegger å forlate dem til fordel for Høyre. Dette er nøyaktig samme resultatet som Synovates måling for Dagbladet denne uka.

Valgforsker Bernt Aardal varsler hestehandler og kaos flere steder som følge av at fløypartiene faller, fordi både Høyre og Arbeiderpartiet må forlate faste koalisjonspartnere og søke mot sentrum for å beholde eller få makt i kommuner landet rundt.

Flere hjemmesittere Rundt 20 prosent av leserne som tok testen har ingen planer om stemme i år. Det er klart lavere enn på mengsmålingene, der 86,6 prosent opplever at de vil bruke stemmeretten.

Blant dem som ikke stemte i 2009, men skal stemme i år, er det helt klart Høyre, etterfulgt av Ap, som er favorittene i år.

Frp havner på en klar tredjeplass og har ikke lykkes å mobilisere hjemmesitterne som tok partitesten her på Dagbladet.no.

Kjønn og valg Blant Dagbladet.no sine mannlige lesere planlegger man å stemme på disse partiene, i synkende rekkefølge: Høyre, Ap, Frp og Venstre. Blant kvinner er rekkefølgen Arbeiderpartiet, Høyre, Frp, Venstre.

Når partitesten er tatt, så får menn opp følgende toppresultater: Frp (27,4%), Høyre (24,6%), Ap (15,7%) og SV (8,13%). Kvinner lander litt nærmere sentrum. Flest lander på Høyre (27,9%), Ap (19,7%,), Frp (13,9%) og SV (12,3%).

I tillegg kommer de mindre partiene.

Vi kommer tilbake med flere funn fra valgomaten når kalkulatorene er avkjølt!

PS! Telleren i valgomaten ble skrudd tilbake til null etter en oppdatering. Derfor vises nå ikke rundt 38 000 brukere i telleverket på slutten.

MENINGSMÅLING: Slik svarte velgerne på en meningsmåling gjennomført av Synovate for Dagbladet denne uka.
MENINGSMÅLING: Slik svarte velgerne på en meningsmåling gjennomført av Synovate for Dagbladet denne uka. Vis mer