Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hele Norge rammet av telebrudd

To kabelbrudd på Østlandet. Alle selskapene rammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Telesambandet i store deler av landet er helt eller delvis ute av drift etter to brudd på fibernettet i ettermiddag.

Den første meldingen om en alvorlig teknisk feil ble registrert hos Telenor klokka 15.09.

Først ble bredbånd, mobiltelefon og fasttelefon i Møre og Romsdal, Hedmark, Oppland, Nordland, Troms og Finnmark rammet.

- Nå har ringvirkningene bredt seg til abonnenter over hele landet, sier regional informasjonssjef Per A. Meling i Telenor til Dagbladet like før klokka 17.

- Det har oppstått skader i sentrale fiberkabler både nær Lillehammer og et sted mellom Kongsvinger og Elverum, som ennå ikke er nærmere lokalisert. Abonnenter til andre selskaper enn Telenor er også rammet. De fleste selskapene bruker disse linjene, sier Meling.

Feilmeldinger fra overalt På Lillehammer er mannskaper på vei ut for å utbedre skaden. Men Telenor, som drifter nettet, kan ennå ikke si når problemene kan være løst.

- Når en alvorlig feil oppstår to steder, oppstår det en «propp» i systemet og ringvirkninger sprer seg som en bilkø. Foreløpig ser det til at det er størst andel av bredbåndkunder i de nordlige fylkene som er rammet.  Meldinger om problemer med å komme fram til mobiltelefoner kommer overalt fra, sier Meling.

Fiberkablene som er skadd, går vekselvis i bakke og i luftspenn, ifølge Meling.

- Det kan virke rart om kabler er blitt ødelagt to steder samtidig med så stor geografisk avstand. Vi kjenner ikke sammenhengen foreløpig. Men en ny feil kan oppstå et annet sted som følge av at den første skaden skjer, forklarer regional infiormasjonssjef Per A. Meling til Dagbladet.

- Svært alvorlig — Vi ser svært alvorlig på dette. Vi har et samfunn som er avhengig av telefoni, så det er viktig at dette kommer i orden raskest mulig, sier Aslaug Hagestad Nag, avdelingsdirektør for internett og sikkerhet i Post- og teletilsynet til NRK.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media