Hele Norges bryllup

Når kronprins Haakon og Mette-Marit inviterer til bryllupsfest, er folk fra hele Norge med på å ta i et tak. Det blir blomster fra Stokke, fyrverkeri fra Holmestrand, musikk fra Finnmark og servering av ei jente fra Hommersåk!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er et lite land, der «æille har et syskjenbonn på Gjøvik», og nå ser det også ut til at vi alle har et søskenbarn på kronprinsbryllupet.

Den historiske vielsen finner sted i Oslo domkirke 25. august, men det er slett ikke bare Oslo-borgere som bidrar til gjennomføringen av den store bryllupsfesten.

Byer og bygder landet rundt har sine representanter i de ulike arrangementene. Det setter kongefamilien stor pris på.

- Det er hyggelig at så mange over hele landet engasjerer seg i forberedelsene til det kongelige bryllup, sier informasjonsrådgiver ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, til Dagbladet.

Lokalaviser landet over forteller i stort oppslåtte reportasjer om sine lokale helter på bryllupsfesten. Eksemplene er mange:

Servitør fra Sandnes

«Når du skrur på tv-en for å se regjeringsmiddagen for Haakon og Mette-Marit dagen før bryllupet, legg merke til den blideste og stolteste servitøren. Det er Sølvi Hegland fra Sandnes,» skriver Stavanger Aftenblad under overskriften «Hommersåk-jente serverer ved slottsmiddagen».

Sølvi fikk jobben fordi hennes tantes samboer er en slektning av kveldens hovmester. Da han hørte at de trengte servitører, foreslo han henne.

- Jeg kan ikke få sagt hvor mye jeg gleder meg til dette, sier hun til sin lokalavis.

Gitarist fra Lakselv

«Ungkar og spillemann tar kongelig brudevals,» skriver Finnmark Dagblad: «Når kronprins Haakon og vår kommende kronprinsesse Mette-Marit gifter seg i Oslo domkirke 25. august, er det til gitarspill fra finnmarkingen Roger Ludvigsen».

- Det er en stor ære å bli spurt når kronprinsparet kunne ha valgt hvem som helst, sier den stolte gitaristen fra Lakselv, som skal opptre sammen med Mari Boine.

- Haakon har vært på tre-fire av konsertene våre. Mette-Marit var på Roskildefestivalen. At vi er på hils med de kongelige er morsomt, sier Roger Ludvigsen.

Blomster fra Stokke

«Blomsterfloret stammer fra 123000 planter fra Stokke,» skriver Tønsbergs Blad om de 234 ulike sortene med blomster fra Gjennestad Gartnerskole som skal pynte Oslo i forbindelse med kronprinsbryllupet.

Slottet har gitt beskjed om hvilke farger som gjelder på den historiske dagen: Laksefarge, lys blått, lys kremgult og grått. Dette stemmer bra med blomstene, selv om de var bestilt og satt i produksjon lenge før fargene ble bestemt.

- Der hadde vi flaks, sier avdelingsleder Harald Dypedal, som selv skal til Oslo for å følge opp beplantningene rundt paradegaten Karl Johan.

Fyrverkeri fra Holmestrand

Kjell Åge Rosenberg blir i avisa Jarlsberg presentert som «Holmestrands egen royale pyroteknikker». Han skal ha ansvaret for det store festfyrverkeriet som Oslo kommune gir i bryllupsgave til kronprinsparet. Verdi: 300 000 kroner.

Rosenberg skal ha med seg et mannskap på mellom 10 og 20 personer på jobben, og i følge lokalavisa: «Flere av dem fra Holmestrand».

Fyrverkeriet skal sendes opp fra flere steder i Oslo sentrum, men det er designet slik at du ser det aller best fra slottsplassen.

Gardister fra Hedmark

Under overskriften «Kongelig rep-øvelse for Simen og Torgeir» skriver Østlendingen at Simen Nyhus fra Alvdal og Torgeir Leet Halvorsen fra Fåset er innkalt til en noe spesiell repetisjonsøvelse: De skal spille i H.M. Kongens Garde i kronprinsbryllupet. På grunn av dobbeltbooking er vel 70 tidligere gardister huket inn som ekstrahjelp.

- Vi gleder oss veldig, sier Nyhus og Halvorsen, som er i gang med pugginga av de seks marsjene de må lære utenat.

Skolekorps fra Vågsbygd

«I Vågsbygd skolemusikkorps er det ingen som tør ta helt spillefri før det store bryllupsoppdraget er utført,» skriver Fædrelandsvennen. De 70 unge korpsmusikerne og drilljentene skal spille på Universitetsplassen i forbindelse med kronprinsbryllupet, sammen med verdens eldste skolekorps fra Møllergata skole i Oslo.

- Vi må jo trene. Tenk så flaut om vi gjør noe feil på en sånn dag, sier 11 år gamle Kristoffer Sørlie til lokalavisa.

Myntgravør fra Kongsberg

«Øivind Hansen kan uoffisielt kalle seg kongelig hoffleverandør av medaljer,» skriver Laagendalsposten om mannen som har fått i oppdrag fra Den Kongelige Mynt å lage minnemedaljen av kronprinsparet til bryllupet.

- Klart dette er et ærefullt oppdrag, sier 76-årige Hansen.

Han har ikke selv møtt brudeparet, men brukt fotografier som grunnlag for utformingen av medaljen. Først laget han skisser som ble lagt fram for den såkalte pregkomiteen, så gipsmodeller til godkjenning på Slottet. Medaljene skal lages i forskjellige størrelser i bronse, sølv og gull.

Organist fra Telemark

Det er kjent at domorganist Kåre Nordstoga skal spille i Oslo domkirke under kronprinsbryllupet, men bare avisa Varden har fått fram at han er telemarking. «Nordstoga er ikke ukjent med å spille under store anledninger og vil helt sikkert sette de mange kongelige gjestene i den rette stemningen,» mener avisa som ellers gleder seg over at bryllupsgjesten «Mette-Marits stefar, Rolf Berntsen, er født og oppvokst på Notodden».

Komponist fra Stavanger

«Stavanger-komponisten Nils Henrik Asheim åpner så å si feiringen når kronprinsen og Mette-Marit gifter seg,» skriver Stavanger Aftenblad.

Asheim har hele tre oppdrag i forbindelse med bryllupet: Komponering av fanfare, inngangsmarsj og korstykke.

- Inspirerende og en stor ære, sier han om det kongelige oppdrag. For han handler de tre komposisjonene mer om kjærlighet og glede enn om kongelighet.

Hoffsjef fra Hof

«Hoffsjef fra Hof - med ansvar for kronprinsbryllupet,» heter det i en tittel i Østlendingen. Der intervjues hoffsjef Bjørn Ruud som «hovedansvarlig for høstens store bryllup».

- Telefonen står omtrent ikke stille, og det er blitt mange tv- og avisintervjuer. Men jeg synes det går greit, sier Ruud, som drar hjem til sin mor Helga i Hof når han føler for å koble av. Da drar han gjerne på fisketur.

Dansemusiker fra Vestfold

- Jeg synes det er litt artig, men det er jo en vanlig dansejobb, sier Birger Karlsen til Sandefjords Blad. Der blir direktøren for Vestfoldfestspillene presentert som «sjef for dansemusikken på den store bryllupsfesten på Slottet». Han er hyret inn som gjestedirigent for storbandet Prime Light Orchestra, som til vanlig ikke har noen egen dirigent.

Adjutant fra Hadeland

«Hadelendingen Anders Flågen (34) går spennende tider i møte.» skriver Oppland Arbeiderblad om sin lokale helt, som 1. september begynner som adjutant for kronprinsparet og som nå har ansvaret for gjestelista til bryllupet.

Flågen beskriver sine nye arbeidsgivere som «hyggelige, blide, omgjengelige og fine å omgås», men han «har ingen forventninger om å bli kompis med kronprinsen».

DRILLER INN FORMEN:</B> Vågsbygd skolekorps skal spille langs ruta til domkirken og øver hardt før den store dagen.