Hele Norges dagmamma

Navn: Valgerd Svarstad Haugland Alder: 43 Yrke: Barneminister

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgerd Svarstad Haugland kom inn i norsk politikk som en frisk bris fra Hardanger og blåste bort mye av bedehuslukta fra Kristelig Folkeparti. En gladkristen som uten å blunke sa at også de som røykte og drakk, og gjorde det som verre var, kunne stemme på KrF. Og noen av dem gjorde nettopp det. Slik ble Valgerd barne- og familieminister. Og hele Norges dagmamma.

Det er noe eget ved disse gladkristne jentene. De er kvinner av denne verden, de forkynner det glade budskap, og de tar seg gjerne et glass vin eller øl i pausene. De er moderne og vellykte, men vi bør ikke tro at de også er liberale. Valgerd Svarstad Haugland kombinerer ungdommelig livsglede med dogmatisk kristentro og beinhard vilje til makt. Kvinner fra andre partier har snakket varmt for kontantstøtten i snart ti år. Valgerd fikk den gjennomført midt i en økonomisk krise og har forsvart den som en løvemor forsvarer ungene sine.

I dette statsbudsjettet er barna og barnefamiliene blitt tapere. Utvidelsen av barnetrygden blir spist opp av skatteøkninger og statsøkonomisk smålighet, men barneministeren har neppe problemer med å forsvare budsjettet. Lett å målbinde har hun aldri vært, og etter to år mer eller mindre sammenhengende i TV og radio, er det ikke mange som orker å prøve engang. Svarstad Hauglands styrke er at hun faktisk fører en politikk og hele tida formidler at det er det hun gjør. I tillegg er hun klart regjeringens sterkeste kvinne og sterkeste fagstatsråd, og hvis hun er i lomma på Bondevik, er det bare av nødvendighet for sitt eget parti.

Hun tapte for Anne Enger Lahnstein i kampen om bispeutnevnelse i Oslo og gikk nesten amok i frustrasjon og hellig vrede. Men de to kvinnene holdt statsskuta på rett kurs da Bondevik gikk fra borde med en «depressiv reaksjon». Hun har ertet på seg hele det liberale Norge. Med kontantstøtte, med moralske pekefingrer og dårlig skjult aversjon mot homofiles kamp. Om den er hennes egen, partiets eller Kirkens, spiller for så vidt ingen rolle. I alle fall ikke for de homofile.

Denne moderne representanten for «Kinder, Kirche und Küche» går selv i bibelgruppe og kirke når hun har tid, men har nok ikke mye tid til kjøkkentjeneste. Hun er utdannet lærer i en familie av lærere fra Nordheimsund. Bestefaren, Hans Svarstad, var en av partiets grunnleggere og mangeårig stortingsmann. Hun er gift med advokat Geir Haugland og oppdrar 13 år gamle Mari og 11 år gamle Olav. Når hun ikke er opptatt med å oppdra alle andres unger.