Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Hele Norges kjendis-kaptein ble minister for Quisling

Bergenseren krysset Atlanterhavet 400 ganger. Da tyskerne kom til landet, gikk Kjeld Stub Irgens inn i politikken. Det endte med dom for landssvik.

FRA RESPEKTERTSJØMANN TIL NS-MINISTER: Kjeld Stub Irgens i sine unge år som kaptein på en av Amerikaliniens båter. Foto: Fra boka «Mellom Quisling og kongen», av Truls Synnestvedt.
FRA RESPEKTERTSJØMANN TIL NS-MINISTER: Kjeld Stub Irgens i sine unge år som kaptein på en av Amerikaliniens båter. Foto: Fra boka «Mellom Quisling og kongen», av Truls Synnestvedt. Vis mer

BERLIN (Dagbladet): Kjeld Stub Irgens (1879-1963) var den flotte karen som ble A-kjendis og en berømthet av de helt store.

Han sto i 30 år bak roret på de norske amerikabåtene og fikk etter hvert 400 overfarter på samvittigheten, ifølge boka «Mellom Quisling og kongen», av Truls Synnestvedt.

Avisene brakte bilder av kapteinen på «Stavangerfjord», som satt til bords med kongelige gjester, eller hygget seg sammen med dem på dekk.

Ukebladene visste å berette at vennskapet var nært, særlig til kong Haakon, men også til kronprinsesse Märtha og kronprins Olav.

- Flere av Kjeld Stub Irgens etterlatte har sluppet meg inn i arkivene sine og latt meg få del i små og store familiehemmeligheter. Mannen var i levende live en myte, og har - på folkemunne - fortsatt å være det, sier forfatter Truls Synnestvedt.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?