Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Årets myggsesong:

Hele Norges myggekspert:
- Det ligger an til å bli store mengder mygg, og den kommer nå

I Sverige har den plagsomme myggen allerede klekket, noe lille Oskar (3) smertelig erfarte i helga. I Norge har flommyggen akkurat begynt å vise seg.

MYGGÅR: Det er mye som tyder på at det kan bli ekstra mange flommygg i sommer, forteller myggekspert. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet
MYGGÅR: Det er mye som tyder på at det kan bli ekstra mange flommygg i sommer, forteller myggekspert. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av landets kanskje mest beryktede myggarter - den såkalte flommyggen - er nå i ferd med å klekke flere steder i Norge, og for dem som allerede nå synes det er mye mygg - er denne nyheten neppe god.

I år kan det nemlig se ut som det kan bli en meget god sesong for de små stikkende innsektene.

- Det kan bli veldig mye flommygg enkelte steder i sommer. Det ligger an til å bli store mengder mygg, sier myggekspert Reidar Mehl til Dagbladet.

MYGGEKSPERT: Reidar Mehl. 
Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet
MYGGEKSPERT: Reidar Mehl. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet Vis mer

Flommyggens oppvekstsvilkår er klimaavhengig, og hovedgrunnlaget dens er snøsmelting i høyfjellet i Sør-Norge, ifølge Mehl.

Flommyggen klekker når flomvannet trekker seg tilbake og sola får varmet den, og det kan se ut som at dette er i ferd med å skje nå, tror han.

Oskar (3) stukket

I Deje, som ligger i Forshaga kommune i Värmland i Sverige, har myggen klekket allerede, noe vesle Oskar (3) smertelig fikk erfare i helga, da han besøkte sin farmor, Ingela Larsson.

STUKKET: Oskar (3) ble i helga stukket over hele kroppen da han var ute og lekte hos sin farmor i Sverige. Foto: Privat
STUKKET: Oskar (3) ble i helga stukket over hele kroppen da han var ute og lekte hos sin farmor i Sverige. Foto: Privat Vis mer

- Oversvømmelsesmygg kaller vi dem her, og i år er det helt grusomt mange av dem, sier farmor Ingela Larsson (52) til Dagbladet.

- Vi smurte Oskar med myggmiddel to ganger før han gikk ut for å leke på lørdag, men det kan ikke ha hjulpet stort, for etterpå oppdaget vi at han var stukket over hele kroppen, sier Larsson, som sier at familien fikk panikk da de så alle stikkene på den lille tre-åringens kropp.

FIKK PANIKK: Familien fikk panikk da de så alle stikkene på Oskars kropp. Farmor Ingela sier hun begynte å gråte. Foto: Privat
FIKK PANIKK: Familien fikk panikk da de så alle stikkene på Oskars kropp. Farmor Ingela sier hun begynte å gråte. Foto: Privat Vis mer

- I tillegg fikk han en voldsom reaksjon, så stikkene hovnet opp, fortsetter farmora.

Ifølge Expressen er myggproblematikken så stor i Forsaga kommune, at kommuneledelsen har innkalt til krisemøte.

Ingela Larson beskriver situasjonen som så ille at det knapt er mulig å gå ut nå.

Mer aggressiv

Om myggsesongen vil bli like ille i Norge, er det fortsatt ikke mulig å forutse, ifølge myggekspert Mehl.

- Flommyggene er avhengige av temperaturer over 10 grader for å klekke. Det har imidlertid vært varmt lenge nå, som nok får fart på myggen, sier han.

TABBE: Rallykjører Benjamin Ward og kartleser Simen Næss Hansen fikk flere problemer under Aurskog-Høland Rally i juni. Nå er videoen fra løpet sett over en halv million ganger. Video: Benjamin Ward I tillegg til å drive med rally er Benjamin Ward frilansfotograf, blant annet for Dagbladet. Vis mer

Han forteller at flommyggen, som har høyest forekomst ved Glomma, Lågen, Tyrifjorden, Hurdalssjøen og nordre Øyern, av mange oppleves som mer aggressiv enn annen mygg.

- Den kan oppleves som ekstra plagsom fordi det ofte er veldig mange av dem på en gang. I tillegg stikker flommyggen også på dagtid, i motsetning til annen mygg.

Et tredje moment er at flommyggen kan bevege seg over relativt store områder, forteller han videre.

Flommyggen kan få flere generasjoner i løpet av en sesong.

- Noen ganger klekker de to ganger, der den andre klekkingen kommer som følge av regnvær på ettersommeren, sier Mehl.

Mange arter

AVDELINGSDIREKTØR: Avdelingsdirektør Preben Ottesen i avdeling for skadedyr i Folkehelseinstituttet.
AVDELINGSDIREKTØR: Avdelingsdirektør Preben Ottesen i avdeling for skadedyr i Folkehelseinstituttet. Vis mer

Det er registrert 38 forskjellige myggarter i Norge, forteller avdelingsdirektør Preben Ottesen i avdeling for skadedyr i Folkehelseinstituttet.

- Flommyggen, som det er tre typer av, kan det bli veldig mange av, sier han til Dagbladet.

To av de 38 myggartene i Norge stikker ikke mennesker, men derimot bare fugler, forteller Reidar Mehl.

- VIRKER ULIKT: Det er forskjellig hvor godt ulike myggmidler virker på mennesker, ifølge Mehl - som anbefaler folk å prøve seg fram.
- VIRKER ULIKT: Det er forskjellig hvor godt ulike myggmidler virker på mennesker, ifølge Mehl - som anbefaler folk å prøve seg fram. Vis mer

Det at lille Oskar fikk voldsomme hevelser rundt myggstikkene sine, handler ikke om myggens styrke, men derimot om hvordan Oskars kropp reagerte på stikkene, forteller han.

- Det er personavhengig hvordan vi reagerer på myggstikk vi får av mygg i Norge, men sørover i Europa finnes det mygg som gir sterkere reaksjoner, sier myggeksperten.

- Stemmer det at myggen liker noen mer enn andre?

- Ja, myggen liker CO2 og enkelte andre stoffer som skilles ut gjennom huden. Noen skiller ut mange slike stoffer, og får derfor ofte mange stikk, mens andre skiller ut stoffer som skremmer myggen, og blir dermed også stukket mindre.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 13.09.2013 FORBLØFFENDE: Forskere ved University of Cambridge og Bristol fikk seg en stor overraskelse da de fant mekaniske tannhjul mellom beina på en plantesuger. Video: Reuters Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!