Hele øya er visket av kartet: - Et stort tap

East Island, som er en del av Hawaii, har rett og slett forsvunnet i bølgene.

VISKET BORT: Satelittbilder fra Stillehavet viser at en del av USA ikke eksisterer lenger. Øya East Island, som er en del av øygruppa Hawaii, har blitt vasket vekk etter at orkanen Wakama passerte tidligere i oktober. Se før- og etter-bildene her! Video: Chip Fletcher/U.S. Fish and Wildlife Service Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rykende ferske satelittbilder fra Stillehavet viser at en del av USA rett og slett ikke eksisterer lenger.

Øya East Island, som er en del av øygruppa Hawaii, har blitt vasket vekk etter at orkanen Wakama passerte tidligere i oktober.

Forskere har ifølge The Guardian bekreftet at den 44 mål store øya, som i hovedsak besto av grus og sand, nå har forsvunnet under bølgene.

- Jeg må innrømme at jeg bannet. Jeg kunne rett og slett ikke tro at den hadde forsvunnet, sier Chip Fletcher, professor ved Universitetet på Hawaii.

Mellom 1000 og 2000 år

Fletcher og kollegaene jobbet med å forske på East Island ved hjelp av droner. De hadde også tatt en rekke sandprøver i et forsøk på å slå fast hvor gammel øya var, og hvor utsatt den var for klimaendringer.

- Øya var antakeligvis mellom 1000 og 2000 år gammel, og vi var der så sent som i juli. At den nå bare er borte, er ganske uflaks. Det er klart at vi er skuffa, men samtidig har vi nå lært at disse øyene er langt mer utsatt enn det vi trodde, sier han.

Øya var som nevnt ikke stor. Den var i overkant av 800 meter lang og omtrent 120 meter bred på det bredeste, men den var likevel viktig. Den var nemlig tilholdssted for den utrydningstruede hawaiiske munkeselen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer