Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hele prosessen er pinlig

Tidligere Statoil-sjef, Harald Norvik, raser mot regjeringens håndtering av Telenor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Det har stormet rundt Telenors styreleder Thorleif Enger etter at Telenor-styret valgte å ignorere signaler fra regjeringen og si ja til salg av Telenor Satellite Service (TSS).

Sist fredag sa samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) til NRK at hun ville støtte næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) dersom han ber styrelederen om å gå. Hun stilte også spørsmål ved om styrelederen fortsatt skal ha tillit hos eieren.

Etterpå har presset økt for å kaste Telenor-styret blant de rødgrønne politikerne på Stortinget. Flere ville også legge om selskapets strategi.

Tidligere Statoil-sjef, Harald Norvik, mener hele prosessen er «pinlig».

- Styrets ansvar

- Det er et styres ansvar og privilegium å ta den type beslutninger. Selvfølgelig kan en eier være hundre prosent misfornøyd eller fornøyd. Det som er det pinlige er at Navarsete går ut offentlig og kritiserer et styre hun selv har ansvar for, sier Norvik til Dagbladet.no.

Harald Norvik er en av Norges mest erfarne næringslivsledere. Han var konsernsjef i Statoil fra 1988 til 1999 og styreformann i SAS fra 1993 til 1993. I tillegg var han Arbeiderparti-statssekretær i Olje- og energidepartementet fra 1979 til 1981, og var deretter direktør i Aker-gruppen.

- Det er karakteristisk at denne debatten kommer når noe skal selges eller legges ned. Det er tilsynelatende enkelt å forholde seg til. Men hvis regjeringen skal begynne å blande seg inn i enkeltsaker må de også ta de mer risikofulle beslutningene for selskapene - slik som utenlandsinvesteringer. Det tror jeg de ville betakket seg for, sier Norvik.

STYRETS ANSVAR: - Det er karakteristisk at denne debatten kommer når noe skal selges eller legges ned. Det er tilsynelatende enkelt å forholde seg til. Men hvis regjeringen skal begynne å blande seg inn i enkeltsaker må de vil også ta de mer risikofulle beslutningene for selskapene - slik som utenlandsinvesteringer. Det tror jeg de ville betakket seg for, sier tidligere Statoil-sjef Harald Norvik. Foto: SCANPIX
STYRETS ANSVAR: - Det er karakteristisk at denne debatten kommer når noe skal selges eller legges ned. Det er tilsynelatende enkelt å forholde seg til. Men hvis regjeringen skal begynne å blande seg inn i enkeltsaker må de vil også ta de mer risikofulle beslutningene for selskapene - slik som utenlandsinvesteringer. Det tror jeg de ville betakket seg for, sier tidligere Statoil-sjef Harald Norvik. Foto: SCANPIX Vis mer

Forsvarer privatiseringen av Statoil

Den tidligere Statoil-sjefen kom med kritikken under et foredrag han holdt i dag på Institutt for samfunnsforskning i Oslo. Foredraget het «En norsk modell for eierskap? Privatiseringen av Statoil som lærestykke».

Under foredraget forsvarte han privatiseringen av Statoil og gikk gjennom hva han syntes var bra og dårlig eierskapspolitikk.

- Fordi vi hadde staten som den eneste eieren kunne vi ikke opptre slik vi kunne tenkt oss. Jeg kan nevne flere store selskaper som kunne tenke seg å gjøre store transaksjoner med oss, men som ikke kunne ta risikoen med en offentlig behandling gjennom Stortinget, sa Norvik under foredraget.

Kritiserte regjeringen

Han mener at staten har skiftende motiver siden den skal fylle forskjellige roller.

- Derfor kan man risikere at staten tar ut kortsiktig politisk gevinst, sa Norvik og viste til debatten rundt Norske Skog i fjor.

- Hva om staten hadde vært den eneste eieren. Hadde da Union vært lagt ned? Og ville det vært riktig, spurte Norvik retorisk.

image: - Hele prosessen er pinlig

Regjeringen fikk også så hatten passet på flere punkter.

Blant annet kritiserte han regjeringens for sin utbyttepolitikk. Tidligere har Dagbladet.no skrevet at regjeringen i statsbudsjettet for 2007 har økt det samlede utbytte fra sine selskaper med 8, 5 milliarder kroner.

Staten har aldri før tatt så mye penger fra sine egne selskaper, og hardest går det utover Statkraft. Finansminister Kristin Halvorsen (SV) tar hele 98 prosent av overskuddet i Statkraft som utbytte.

- Kravet må være at utbyttepolitikken blir utført ut fra selskapet behov - ikke for å balansere budsjettet, sa Norvik.

- Uakseptabel

Tidligere har Norvik også kritisert regjeringen for håndteringen av Odfjell-saken - regjeringen ble nødt til å trekke kandidaturet til Johan Fr. Odfjell som styreleder i Statoil etter at det skapte opprør i regjeringspartiene.

- Regjeringens håndtering av Odfjell-saken er helt uakseptabel. Det skaper grunnleggende usikkerhet og spørsmål om hvem regjeringen er, og hvem staten er, som eier, sa Norvik til Dagens Næringsliv da.

- Det var uheldig for regjeringen, uheldig for Statoil og ikke minst uheldig for Odfjell, sier Norvik i dag.

Men etter foredraget var det også viktig for den tidligere Ap-politikeren å understreke at ikke hele regjeringens eierskapspolitikk er håpløs.

- I det store og det hele vil jeg si at eierskapspolitikken til regjeringen er profesjonell og ryddig. Det er derfor vi legger merke til unntakene, sier Norvik.

- PINLIG AV SAMFERDSELSMINISTEREN: Sist fredag sa Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (bilde) til NRK at hun ville støtte samferdselsminister Dag Terje Andersen dersom han ber styrelederen om å gå. Det synes tidligere Statoil-sjef Harald Norvik er pinlig.