Hele røykedommen på nettet

TRONDHEIM (Dagbladet): Fredag etter lunsj faller dommen i saken mellom avdøde Robert Lund og Tiedemanns Tobaksfabrik. Sorenskriver John Egil Bergem i Orkdal sørger for at hele dommen straks blir lagt ut på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avdøde Robert Lunds sønn Olaf (39) står i spissen for familien som ønsker å føre kampen mot tobakksgiganten videre.

- Vi spør oss: Hva ville pappa ha gjort? sa Olaf Lund foran begravelsen i Hemne kirke sist fredag.

Svaret er å fortsette kampen, dersom tobakksfabrikken blir frikjent i erstatningssaken i Orkdal herredsrett.

- Vi er godt motivert for oppgaven. Vi kommer til å kjøre saken videre på en måte som pappa ønsket det, det vil si med åpenhet, sier Olaf Lund.

Robert Lund ble kjent ut over Norges grenser som storrøykeren som stilte tobakksprodusenten til ansvar for at han fikk lungekreft, etter vel 40 års røyking av rulletobakken «Petterøes nr. 3».

Rettssaken startet i Orkdal herredsrett for vel en måned siden. Da rettsforhandlingene begynte, hadde kreftsykdommen spredt seg til hjernen. Før de fleste dagene i retten, var Lund på Regionsykehuset i Trondheim, der han fikk strålebehandling.

Han var strekt preget av sykdommen, da han ga sin forklaring for herredsretten. Lund døde i hjemmet sitt på Kyrksæterøra sist søndag, 67 år gammel.

Sønnen, Olaf Lund, sier at faren var spent på utfallet av rettssaken, og at han hadde en god følelse for hvordan resultatet ville bli.

Advokat Edmund Asbøll er full av beundring for sin avdøde klient, og kaller Robert Lund en hedersmann.

- Hvor mange andre ville ha maktet dette, å bruke sine siste dager til å kjempe? Han var et ekstraordinært menneske, sier Asbøll til Dagbladet.

morten.stokkan@dagbladet.no

PÅ NETTET:</B> Sorenskriver John Egil Bergem i Orkdal legger dommen i røykesaken ut på nettet.
KAMPEN MOT GIGANTEN:</B> Robert Lund (t.v.) sammen med sin sønn Olaf i Orkdal Herredsrett. Dommen i røykesaken ventes å foreligge i morgen, fredag 10. november.