Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finn Kristian Halvorsen

- Hele saken er en skandale

Denne uka skal den betente saken til Finn Kristian Halvorsen behandles i Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

MARERITT: På kort tid ble Finn Kristian Halvorsens liv snudd på hodet. I slutten av juli 2002 ble en buss han eide fullstendig ramponert og i august ble hans lager utsatt for innbrudd og Halvorsen frastjålet verktøy til en verdi av rundt 500 000 kroner. Foto: Alf-Robert Sommerbakk/Haugesunds Avis
MARERITT: På kort tid ble Finn Kristian Halvorsens liv snudd på hodet. I slutten av juli 2002 ble en buss han eide fullstendig ramponert og i august ble hans lager utsatt for innbrudd og Halvorsen frastjålet verktøy til en verdi av rundt 500 000 kroner. Foto: Alf-Robert Sommerbakk/Haugesunds Avis Vis mer

- Hele saken er en skandale. Det er på tide at noen hører på meg etter snart 18 år, sier Finn Kristian Halvorsen (67) til Dagbladet.

På kort tid ble Halvorsens liv snudd på hodet. I slutten av juli 2002 ble en buss han eide fullstendig ramponert og i august samme år ble hans lager utsatt for innbrudd og Halvorsen frastjålet uforsikret verktøy til en verdi av rundt 500 000 kroner.

NY VURDERING: Gjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne en ny sakkyndig som skal vurdere DNA-beviset i Baneheia-saken på nytt. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

I alle år har den tidligere motorsykkelmekanikeren hevdet at politiet viste liten interesse for å etterforske innbruddet.

Etter gjentatte ganger å ha forsøkt å få politiet på banen, startet Halvorsen sin egen etterforskning.

Tre år seinere ble han dømt som hovedmannen bak frihetsberøvelse av to menn i Sveio i et forsøk på å skaffe informasjon om innbruddet.

Gjenopptakelse

Det har Halvorsen aldri klart å slå seg til ro med. Hans kamp for å bevise sin uskyld pågår fortsatt, men nå nærmer sannhetens time seg.

Leder for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, Siv Hallgren, bekrefter overfor Dagbladet at Halvorsens begjæring om gjenopptakelse vil bli behandlet denne uka.

- Saken er satt opp på dagsorden til møtet 17. og 18. juni, sier Hallgren.

Kommisjonslederen understreker likevel at hun ikke kan si noe nærmere om «hvorvidt det blir truffet en avgjørelse på dette møtet», og viser til at neste møte i kommisjonen er 26. og 27. august 2020.

- Hevnmotiv

Det viste seg at mannen Halvorsen, gjennom sine egne undersøkelser, pekte ut som hovedmistenkt i verktøytyveriet var bror av en på den tida sentral politileder i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, nå Sør-Vest politidistrikt.

Til dags dato mener Halvorsen at dette er årsaken til at politiet ikke ønsket å komme til bunns i tyveriet som etterlot ham fullstendig ruinert.

Mannen avviser på det sterkeste at han har hatt noe med anslagene mot Halvorsen å gjøre.

- Jeg har gjort mye rart i mitt liv, men aldri innbrudd, uttalte politilederens bror i et intervju med Dagbladet og Haugesunds Avis sommeren 2017.

Halvorsen mener mannen hadde et hevnmotiv.

De to anslagene mot den tidligere motorsykkelmekanikeren skjedde kort tid etter at Halvorsen hadde varslet barnevernet om at han hadde sett kona til politilederens bror kjøpe narkotika med sine barn på slep.

Kvinnen har avvist overfor Dagbladet og Haugesunds Avis at hun kjøpte narkotika, men har bekreftet at barnevernet fortalte det daværende ekteparet at det var Halvorsen som hadde inngitt bekymringsmeldingen og at de var svært sinte på ham.

BEGJÆRER GJENOPPTAKELSE: Per og Veronica Orderud gir ikke opp forsøkene på å få gjenopptatt trippeldrapet på Orderud, der de sammen med Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble dømt for drap på Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47). Ingen er imidlertid dømt for å ha avfyrt skuddene. Veronica Orderud sier hun tror ... Vis mer

Oppsiktsvekkende funn

Etter at Dagbladet og Haugesunds Avis i samarbeid gjennomgikk Finn Halvorsens årelange kamp mot politiet i en omfattende reportasjeserie sommeren 2017, fant politimester Hans Vik i Sør Vest politidistrikt det nødvendig å granske politiets arbeid med alle sakene Halvorsen er involvert i.

I mars i fjor friga politiet rapporten, hvor det er avdekket forhold som blir betegnet som «svært uheldig».

For i politiets gransking ble det gjort et oppsiktsvekkende funn.

Det framgår av rapporten at det var den den sentrale politilederen som beordret førerkortbeslaget opphevet for sin egen bror etter kjøring i narkorus tilsvarende over 1,5 i promille.

Da han ble stanset av politiet en tidlig morgen høsten 2002, ble han fratatt førerkortet på stedet.

Etter loven skulle det ha gått minst ett år før han fikk det tilbake. Politiet slår fast at forvaltningspraksis er inndragning i to år ved så høy promille.

Likevel utleverte politiet førerkortet etter seks måneder, til tross for at mannen i mellomtida også var anmeldt av Finn Halvorsen for i stor fart å ha presset ham ut av veien. Han kjørte da uten førerkort.

Mannen ble aldri avhørt av politiet, som utpå våren 2003 henla saken uten noen form for etterforskning.

Samtidig unnlot politiet å følge opp rettens spørsmål rundt hans førerkortbeslag, slik at beslagstiden utløp og førerkortet måtte leveres tilbake.

Av rettspapirer framgår det at politilederens bror har jobbet som yrkessjåfør etter at han fikk førerkortet tilbake.

Avviser

Politilederen har avvist på det sterkeste å ha beskyttet sin bror, og har nektet for å ha beordret førerkortet hans utlevert.

- Jeg har hatt som policy fra dag én å ikke ha noen befatning med saker som min bror er trukket inn i. Sånn har det alltid vært og må selvfølgelig også være, uttalte politilederen til Dagbladets og Haugesunds Avis sommeren 2017.

Politilederen har seinere gjentatt dette og understreket at det også gjelder førerkortsaken.

Det er ventet at politiets granskingsrapport vil bli sentral i Gjenopptakelseskommisjonens vurderinger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!