Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hele situasjonen blir litt voldsom

Derfor brøt den fornærmede jenta (16) sammen i retten i dag.

TRØST: Den fornærmede jenta (16) i Vågå-saken klemmer bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal etter første del av forklaringen i går. Dagen i dag ble også tøff for 16-åringen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TRØST: Den fornærmede jenta (16) i Vågå-saken klemmer bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal etter første del av forklaringen i går. Dagen i dag ble også tøff for 16-åringen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Det ble krevende for den fornærmede 16-åringen i Vågå-rettssaken da forsvarer Mette Yvonne Larsen tok over utspørringen av jenta etter lunsj i dag.

Det endte med at forsvareren ba om at retten skulle bli hevet tidligere enn planlagt, etter at jenta brøt sammen. Hun hadde da vært tydelig preget i en kortere periode.

- Jeg tror ikke det er noe tema som er spesielt vanskelig, men jeg tror det at det at det skapes forvirring rundt en del begreper gjør henne henne usikker og fortvilet, sier bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal.

Voldsom situasjon - Jeg tror hele situasjonen med å få disse spørsmålene mange ganger blir veldig voldsomt, hun er bare 16 år, så det er tøft for henne, det er klart det.

Advokat Larsen påpekte at det ble vanskelig for henne å spørre ut ei gråtkvalt jente.

- Jeg kan godt fortsette, svarte fornærmede, som også avslo forsvarerens forslag om å fortsette forklaringen for lukkede dører, men dommeren bestemte likevel at retten skulle heves.

Boret i detaljer Forsvarer Mette Yvonne Larsen begynte sin utspørring av jenta etter lunsj i dag. Hun innledet med å ytre forståelse for at det er vanskelig for jenta å sitte i vitneboksen.

- Jeg har ikke tenkt å gå i strupen på deg i det hele tatt. Men de som sitter på den siden er på din side og vi på denne siden er på Runes side, og sånn er det, sa hun.

For første gang satt den fornærmede jenta vendt mot tiltalte og hans forsvarer, mens Larsen boret i detaljer i hennes forklaringer.

Advokaten stilte en rekke detaljerte spørsmål som berører sannsynligheten av omfanget og omstendighetene rundt overgrepene. Hun påpekte også at jenta har forklart seg forskjellig om detaljer i dommeravhørene og retten.

- Rundt 50 samleier Jenta ble også bedt om anslå hvor mange samleier det har vært totalt.

- Rundt 50, kanskje litt over, svarte fornærmede

- Dette blir et samleie annenhver helg i to år, påpekte Larsen da.

- Det skjedde så mye da, jeg var i sjokk, sier jenta om enkelte detaljer i det første dommeravhøret som hun nå husker litt annerledes. Forskjellene i avhørene skal ikke handle om selve overgrepshandlingene men blant annet om Øygards handlingsmønster like etterpå.

- Mellom deg og meg På spørsmål fra aktor om Øygard og hun har hatt samtaler om det å snakke med noen om det som skjedde, svarer hun:

- Han har sagt til meg at hvis jeg forteller dette her, så kommer han i fengsel, sier den fornærmede 16-åringen i Vågå-saken i retten.

- Hvordan tenkte du på det da?, spør aktor.

- Selvsagt skal jeg ikke si noe om det. Dette skal være mellom meg og deg, uansett hva som skjer. Jeg kommer aldri til å si det.

- Ønsket du at han skulle havne i fengsel da?, spør aktor

- Den gang? Nei! Han var så snill mot meg på andre måter, sier jenta.

Bearbeide minnene Larsen sa flere ganger til jenta at hun mente det var ting i hennes forklaringer som ikke hang sammen.

Like før forklarte jenta på spørsmål fra aktor at hun hadde prøvd å glemme mange av detaljene for å komme videre, og sa at hun så hadde gått til psykolog for å huske på det igjen, og «bearbeide minnene», etter at saken ble anmeldt.

- Jeg ville ikke huske ting, sa fornærmede i forbindelse med at hun ikke har forklart seg til politiet om noen Skype-samtaler tidligere nevnt i retten.

Bistandsadvokaten sier jenta hadde et ønske om å prøve å bli ferdig i dag. Hun mener måten noe av informasjonen fra dommeravhørene ble lagt fram på var «litt på kanten», blant annet fordi hun bare legger fram utdrag.

- Har hun noen gang endret forklaring om art eller omfanget av disse overgrepene?

- Aldri.

HENGER IKKE SAMMEN: Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen (49), mener at det er ting i jentas forklaring som ikke henger sammen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HENGER IKKE SAMMEN: Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen (49), mener at det er ting i jentas forklaring som ikke henger sammen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media