Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hele Sør-Norge kan få nordlys i kveld

Massiv solstorm på vei mot jorda.

NORDLYS: Dette er nordlys på Kvaløya utenfor Tromsø. Ikveld kan nordmenn boende betraktelig lengre sør i landet også få et slikt skue til fredagstacoen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
NORDLYS: Dette er nordlys på Kvaløya utenfor Tromsø. Ikveld kan nordmenn boende betraktelig lengre sør i landet også få et slikt skue til fredagstacoen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Årets hittil kraftigste solstorm er på vei mot jorden fredag kveld. 

Solfysiker Pål Brekke sier stormen trolig vil medføre nordlys helt ned mot Oslo-området midt under gullrekka fredag kveld. 

Nordlys i Oslo - Vi kan få nordlys helt ned mot Oslo både fredag og lørdag som følge av magnetfeltet en slik solstorm bringer med seg, sier han.

En solstorm er et voldsomt energiutbrudd på sola som utløser store magnetiske løkker. De beveger seg flere millioner kilometer i timen. Grunnet de store hastighetene, samt variasjoner i dem, er det derimot vanskelig å spå nøyaktig nå storme treffer jorda.

- Det er 3-4 timers usikkerhet involvert, så vi vet ikke helt når de treffer oss. Det kan skje når som helst i løpet av det neste døgnet. Den som vil få det med seg må altså være litt i giv akt, sier Brekke.

Det er ikke bare Norge som kan forvente seg et storslått skue. Også sydlige deler av Australia og New Zealand vil få nordlys over hodene sine i løpet av det neste døgnet, ifølge Brekkes beregninger. 

Strømnettet skånes Strålinga bruker 8 minutter og 20 sekunder fra sola til jorda, og nådde oss tidligere denne uka. Bølgene har påvirka mobil-, radio- og GPS-anlegg de siste dagene. Det er selve magnetfeltet som nå er i anmarsj, noen dager etter den faktiske energiutblåsningen. 

- Vi har sett et bølgefelt som har påvirka radiosambandet ganske kraftig de siste dagene. Nå kommer magnetfeltet, som er vanskelig å beregne, siden det varierer i hastighet på vei mot jorda. Som regel kommer det noen dager etter UV-strålinga, sier Brekke. 

Solstormer kan også påvirke strømnettet, og inkluderer en reell fare for mørklegging av store områder. Men det skjer ikke ikveld, kan solfysiker Brekke fortelle.

- Denne stormen er for liten til å gjøre noe med strømnettet, men det skjer ikke denne gangen. Da må det større saker til. Men nordlys blir det, avslutter han. 

SOLFYSIKER: Pål Brekke ved norsk romsenter sier fredagskvelden kan bli spektakulær.
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
SOLFYSIKER: Pål Brekke ved norsk romsenter sier fredagskvelden kan bli spektakulær. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart