Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hele Storbritannia dekket av askeskyen i morgen

Vil få store ringvirkninger også i Norge om luftrommet må stenges.

 SKAPER PROBLEMER:  Askeskyen som velter opp fra den islandske vulkanen kan skape store problemer for flytrafikken rundt om i Europa den neste tiden. Foto:  AFP PHOTO / STRINGER
SKAPER PROBLEMER: Askeskyen som velter opp fra den islandske vulkanen kan skape store problemer for flytrafikken rundt om i Europa den neste tiden. Foto: AFP PHOTO / STRINGER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så langt er det Skottland som er hardest rammet av flyproblemene vulkanutbruddet på Island skaper. Flere avganger i landet er innstilt i dag, og i løpet av tirsdagskvelden ventes det «ekstremt høy konsentrasjon» av aske over landet, viser prognoser fra Met Office.

I løpet av dagen er 252 flyginger blitt innstilt, de aller fleste av disse gjaldt fly til eller fra Skottland.  Men i løpet av kvelden og morgendagen blir det trolig langt flere innstillinger. Det er ventet svært høy askekonsentrasjon over Skottland og Nord-England, samt Nord-Irland, i løpet av kvelden.

Norge har så langt sluppet billig unna, men onsdag kommer trolig hele det britiske luftrommet til å være dekket av askeskyen, melder Sky News. Det kan skape problemer her hjemme.

- Kan få ringvirkninger Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen har registrert at britisk luftrom kan få store problemer i morgen.

- I så fall vil det også få store ringvirkninger på Gardermoen. London er jo et av de store internasjonale knutepunktene. Men vi kan ikke forutsi hva som vil skje her før vi vet hva som skjer i Storbritannia i morgen, sier Kobro

Flyrommet over De britiske øyer kommer trolig ikke til å bli totalstengt i løpet av dagen, men det skal gjøres en løpende vurdering a hvilke flyginger som kan gå som planlagt.

Det er flere faktorer som da vil spille inn, både hva slags retning asken har, hvor fort den beveger seg og ikke minst hvor konsentrert den er.

- Må leve med det Storbritannias transportminister Phillip Hammond sier at britene «må lære seg å leve med» kaoset som skapes av den vulkanske aktiviteten på Island.

- Slik jeg forstår det har vi gått gjennom en uvanlig rolig periode når det gjelder vulkanutbrudd på Island de siste 20 åra, og vi beveger oss inn i en periode der det trolig blir betydelig mer vulkanaktivitet, sier han.

Hammond understreker at systemene er langt mer robuste nå, og at askeskyen derfor ikke vil skape på langt nær så store problemer som i fjor.

OSL holder åpent Norges hovedflyplass Gardermoen regner med å være friskmeldt fra askeskyer hele tirsdag. Der gjennomføres flygingene som normalt.

- Fra Meteorologisk institutt har vi fått tolket værsituasjonen slik at kraften i askeskyene er i ferd med å avta. Det gir gode utsikter her også for onsdagen, sier informasjonssjef Kobro.

 SATELLITTBILDE:  Et bilde fra NASA viser hvordan asken stiger opp fra Grimsvötn-vulkanen på Island. Foto: (AP Photo/NASA)
SATELLITTBILDE: Et bilde fra NASA viser hvordan asken stiger opp fra Grimsvötn-vulkanen på Island. Foto: (AP Photo/NASA) Vis mer

I likhet med pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor råder han sterkt publikum til å forholde seg direkte til flyselskapene og til flyplassenes egne hjemmesider, som er samlet hos Avinor.

- Jeg skjønner at publikum kunne føle seg forvirret i morges om Sola og Karmøy var stengt eller ikke. Og vi understreker igjen at det er hvert flyselskaps avgjørelse om de vil fly eller ikke når de har fått den nødvendige tillatelsen fra Luftfartstilsynet, sier Ånonsen til Dagbladet.

 INNSTILT:  Passasjerer på flyplassen i Edinburgh måtte erkjenne at en lang rekke avganger ble innstilt. Foto: REUTERS/David Moir
INNSTILT: Passasjerer på flyplassen i Edinburgh måtte erkjenne at en lang rekke avganger ble innstilt. Foto: REUTERS/David Moir Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media