Hele Stortinget roper ulv

Norsk rovdyrpolitikk og forvaltningen av ulv er blitt en viktig politisk faktor på Stortinget. Rikspolitikere fra Østfold, Hedmark og Akershus vet at deres politiske framtid kan avhenge av deres standpunkt i ulvesaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag rusler om lag 35 ulver med fast eller delvis tilknytning rundt omkring i Østlands-området. Selv om antallet er beskjedent, har ulvehatet fått svære dimensjoner innad i Frp, Høyre, Sp og deler av Ap.

Under en heftig ulvedebatt på Stortinget gikk den ene representanten etter den andre på talerstolen og knurret over miljøvernminister Guro Fjellangers ulvepolitikk.
Ikke overraskende er det politikere fra Østfold, Hedmark og Akershus som har de fleste vitnesbyrdene om frykt og forbitrelse ute blant folk flest. Det er i disse fylkene ulvene liker seg best.

Ap's Grethe Fossum fra Hedmarks-benken har ved gjentatte anledninger ropt ulv. Men i andre partier kappes de om å være enda mer mot.

På livet løs

-Folk som bor i områder der det finnes ulv, opplever dyret som en trussel mot barn og eget liv, slo Kjellaug Nakkim (H) fra Østfold fast.
-Kjerneområder for ulv? Politikere kan ikke vedta hvor ulven skal være, slår Frp's Øystein Hedstrøm fast.

-Folk føler frykt

Frp's holdning til ulv er til forveksling lik partiets syn på innvandrere: De bør ikke slippes inn i Norge. Hans J. Røssjorde (Frp) understreker Frp's syn med følgende kraftsalve:

-Man kan ikke overse at folk føler frykt 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Stortinget må derfor gripe an situasjonen med det største alvor.

Selv om det hersker stor ulvefrykt i flere partigrupper på Stortinget. holder miljøvernminister Guro Fjellanger og Stortingets flertall fast på at Norge skal ha en levedyktig ulvestamme, slik Stortinget vedtok i rovdyrmeldingen av 1996/97.

Fjellanger varsler at et forslag til forvaltningsplan og soneringspolitikk for ulv kan sendes ut på høring til våren.

-Jeg tar sikte på å foreslå endringer av viltloven i løpet av våren, sier Fjellanger. Loven vil sikre anledning til å avlive skadedyr før skaden er voldt i følsomme områder.