Hele Utsirahøyden elektrifiseres

Opposisjonen samler seg mot regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Miljøpartiet de grønnes Rasmus Hansson bekrefter for Dagbladet at det er inngått et forlik på Stortinget om at alle oljefeltene på Utsirahøyden skal elektrifiseres.

- Alt blir elektrifisert på et tidspunkt og på en måte. Løsningen innebærer en viss tidsjustering, sier han.

Dette gjelder i følge Hansson både Johan Sverdrup og de andre feltene på Utsira.

- Jeg vil ikke være mer konkret enn dette nå, for den konkrete løsningen blir fremlagt i Stortinget i dag, sier han

Hansson understreker at det ikke er bevilget ekstra penger til dette og at det er oljeselskapene som må ta regningen for å elektrifisere.

- Dette er ekstremt lønnsomme prosjekter og både Statoil og de andre selskapene bekrefter at selv med fullelektrifisering fra i dag, så vil disse feltene være lønnsomme.

MDG er i utgangspunktet motstandere av hele utbyggingen.

- Men når dette først skjer går vi inn for kompromisset, som er elektrifisering av hele feltet.

Overrasket Samtlige partier med unntak av regjeringspartnerne Høyre og Fremskrittspartiet har innkalt til pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget klokken 11. At et flertall i energi- og miljøkomiteen nå samler seg om en pressekonferanse, antyder at regjeringen vil kunne bli påført et nederlag i saken.

Høyres miljø- og energipolitiske talsmann Nikolai Astrup (H) er foreløpig ordknapp om at hele opposisjonen står samlet mot regjeringen.

- Jeg skal si det jeg har å si om det på pressekonferansen, sier han til Dagbladet.

Opposisjonen har nå kommet til enighet om en områdeløsning som sikrer at alle de fire olje- og gassfeltene skal forsynes med kraft fra land, ikke bare Johan Sverdrup som regjeringen og Statoil i første omgang la opp til.

Høyres energipolitiske talsperson Tina Bru er fredag formiddag ukjent med innholdet i opposisjonens Utsira-avtale. Hun mener det er for tidlig å si om regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet er påført et nederlag, men er kritisk til fremgangsmåten.

JOHAN SVERDRUP: Slik ser Statoil for seg elektrifisering av det største feltet på Utsira-høyden, Johan Sverdrup. Illustrasjon: Statoil.
JOHAN SVERDRUP: Slik ser Statoil for seg elektrifisering av det største feltet på Utsira-høyden, Johan Sverdrup. Illustrasjon: Statoil. Vis mer

- Det er veldig spesielt å få en epost fredag morgen om at det innkalles til et pressemøte i Vandrehallen, om en sak som egentlig hadde avgivelsesfrist i komiteen torsdag, sier Bru til NTB.

Stor strid Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har vært utsatt for et betydelig press fra Stortinget i spørsmålet om Utsira.
Regjeringens to støttepartier KrF og Venstre har vært tydelige på at Statoil og de andre kommersielle aktørene må sørge for en områdeløsning fra dag én, men Lien har nølt med en slik innrømmelse.

Statsråden har også avvist anklagene om at alt annet enn en områdeløsning vil være et brudd på klimaforliket. Lien har gjentatte ganger vist til at Stortinget i klimaforliket ikke har vedtatt at hele Utsirahøyden skal forsynes med ren kraft fra land, bare at dette skal vurderes.
Til grunn for de politiske diskusjonene om Utsira ligger enorme sprik i kostnadsanslagene for en elektrifisering.

En rapport laget av Add Energy for kraftnæringens interesseorganisasjon Energi Norge, slår fast at elektrifisering av hele Utsirahøyden blir langt billigere enn det Statoil og Oljedirektoratet har lagt til grunn. De hevder at prisen bare vil bli 40 kroner per tonn CO2.

Tiltakskostnadene har variert fra 2.000 kroner per tonn i reduserte CO2-utslipp til 40 kroner.

Statoil-refs Statoil har måttet tåle kraftig kritikk for håndteringen av Utsira-saken, ikke minst er det kommet beskyldninger om opphaussede kostnadsanslag. Overfor NTB har konsernsjef Helge Lund avvist anklagene.

- Vi har aldri presentert og vil aldri presentere noe annet enn det vi mener er riktig, og det vi mener er den beste vurderingen og de beste analysene, sa han i april.

Statoil-sjefen advarte også Stortinget på det mest innstendige mot å treffe vedtak som forsinker utbyggingen av det største Utsira-feltet, Johan Sverdrup.

- Det er store verdier i å holde en tempoplan for oss, men ikke minst for det norske samfunnet. Det er av stor verdimessig betydning at vi klarer å holde tidsplanen, sa Lund.

Statoil har tidligere anslått et tap på 20 milliarder kroner ved ett års utsettelse av den gigantiske utbyggingen. Men KrFs Hans Fredrik Grøvan sa nylig til NTB at han ikke synes «veldig mye om den måten å presse myndighetene på i forhold til Utsira-saken».
Nå kan situasjonen være snudd på hodet, ved at et flertall på Stortinget presser regjeringen og Statoil til å gjøre noe de har advart mot