Isfjell kollapset i Antarktis

- Hele verden beveget seg

Et britisk forskningsskip ble vitne til at tonnevis av is raste ned i havet i Antarktis. - Spesielt, sier forsker.

VARMEREKORD: Et britisk forskningsskip ble vitne til at tonnevis av is raste ned i havet i Antarktis. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Isen i Antarktis fortsetter å smelte. Denne uka ble mannskapet på det britiske forskningsskipet James Clark Ross vitne til at et minst 40 meter høyt isfjell løsnet fra William-breen på øya Anvers i Vest-Antarktis.

Isfjellet skal ha veid flere tusen tonn, ifølge Sky News, som har en journalist med på ekspedisjonen.

En i besetning om bord forskningsskipet filmet isfjellet da det løsnet fra breen. I videoen som du kan se i toppen av saken, ser man hvordan store blokker med is løsner fra fjellet, og daler ned i havet. Der spinner de enorme mengdene is rundt før de sakte glir bortover vannoverflaten.

HER RASER DET: Mannsskapet på forskningsskipet James Clark Ross ble vitne til at dette isfjellet lønset i Vest-Antarktis. Foto: AP.
HER RASER DET: Mannsskapet på forskningsskipet James Clark Ross ble vitne til at dette isfjellet lønset i Vest-Antarktis. Foto: AP. Vis mer

- Hele verden begynte å bevege seg. Det var vanskelig å ta inn hvor mye som forsvant på en gang, sier overstyrmann på ekspedisjonen, Simon Wallace, og legger til:

- Fronten på breen bare brøt sammen. Det var som et sandslott som raste ned i sjøen. Det var et tydelig skifte til høyre, også så det ut til å forsvinne.

200 milliarder tonn

Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, forteller til Dagbladet at Vest-Antarktis, hvor isfjellet raste, er et av de områdene i vedren hvor man har sett størst avsmelting og kalving av isbreer.

- Det er området som har opplevd størst oppvarming, og et område folk allerede frykter at har blitt ustabilt, sier Furevik.

Han forteller at det ofte løsner is i området.

- Det som er spesielt her er at de filmet da det skjedde, sier Furevik til Dagbladet, men legger til at det generelt er stor forskningsaktivitet i området.

I Antarktis smelter det omtrent fire tusen tonn is i sekundet, noe som tilsvarer rundt 200 milliarder tonn is i året, ifølge direktøren.

- Det er mange forskere som alt mener vi har nådd vippepunktet. Tendensen de siste åra er at det har vært en økning, og forskerne forventer at økningen vil fortsette, sier han.

- Spesielt

Miriam Jackson ved NVEs hydrologiske avdeling på seksjon for bre, is og snø, synes også det er spesielt at forskningsskipet ble vitne til at isfjellet brøt sammen.

- Issmelting er en prosess som foregår hele tida, men det er spesielt at folk så det, sier Jackson til Dagbladet.

Jackson forteller at isfjell som dette har vært løst i mange år, før det går i stykker.

- Om de er store nok kan de brekke seg opp i mindre isfjell. Det kan være farlig for skipstrafikken i området, forteller hun, og legger til at det nok ikke er tilfellet i denne saken.

- Vi ser at issmeltingen går fortere enn før. Om vi ser på Svalbard er breene mindre der enn i antarktisk, men de smelter fortere, forklarer hun.

Varmerekord

Jackson viser til at det torsdag ble satt varmerekord i Antarktis. Da viste gradestokken 18,3 grader på en argentinsk forskningsstasjon i Antarktis. Det var Argentinas meteorologiske institutt som selv varslet om rekorden på Twitter.

NY OPPDAGELSE: Forskere har oppdaget denne lyden fra Antarktis, som egentlig har en frekvens som ingen mennesker kan høre. Video: CNN Vis mer

Ifølge meteorologene var det den høyeste temperaturen som noen gang hadde blitt registrert siden 1961.

Jackson forteller at isfjellet som smeltet på William-breen har lite betydning totalt sett, men at den viser at prosessen går fortere enn før.

Temperaturen stiger

De siste 25 åra har Antarktis mistet tre billioner tonn med is, ifølge Sky News. Halvparten av isen har smeltet de siste fem åra.

Dagbladet skrev tidligere i år at sjøen på vestsida av Antarktis også har blitt rundt én grad varmere de siste tiåra.

En rapport som ble publisert i det vitenskapelige magasinet Advances in Atmospheric Sciences, viser at verdenshava nå er varmere enn de har vært i hele menneskets historie.

Dette gjør at det lager seg «tunger» av isbreen som kan knekke av.

Forskerne er redde for at så mye som 2, 2 millioner kubikkilometer med is skal løsne i løpet av dette århundret fordi det kan renne mye vann under isen inn mot sentrum av den vest-antarktiske isen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer