Hele verden har fryktet «Grexit», men i dag har markedet talt: - Er ikke redde for en ny kollaps

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea sier det ikke er noen tegn på smitteeffekt av Hellas-krisen.

DRAGSUG:
Grekerne stemte nei til kreditorforslaget om hvordan Hellas skal håndtere eurogjelden. Det er ennå ikke sikkert om dette betyr «Grexit», og usikkerheten er stor om Hellas' framtid.
Foto : John Terje Pedersen / Dagbladet
DRAGSUG: Grekerne stemte nei til kreditorforslaget om hvordan Hellas skal håndtere eurogjelden. Det er ennå ikke sikkert om dette betyr «Grexit», og usikkerheten er stor om Hellas' framtid. Foto : John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da verdens aksjemarked åpnet for handel mandag, har det vært fall på børsene verden rundt. Det skjer etter en folkeavstemningen i Hellas der folket sa nei til kreditorenes krav om flere innstramminger i bytte for nye lånemidler.

I tillegg har euroen falt mot dollaren etter de første resultatene fra den greske folkeavstemningen kom søndag kveld. Etter at finansminister Yanis Varoufakis i dag kunngjorde at han går av, steg den europeiske fellesvalutaen igjen. «Grexit», at Hellas trekker seg ut av eurosamarbeidet, har imidlertid skapt frykt i markedet. Gårsdagens folkeavstemming og avgjørelsen om å si nei til låneprogrammet har økt sannsynligheten for at Hellas forlater euroen.

- Markedsreaksjonen er ikke så dramatisk. Hvis markedene virkelig hadde fryktet store, negative effekter for de andre eurolandene ville markedsreaksjonene vært mye verre. Det er ikke store svekkelsen for euroen. Dette viser at det er i Hellas det er krise, og det er foreløpig ingen tegn på noen smitteeffekt, sier sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce, til Dagbladet.

Ikke redd for ny kollaps Det neste døgnet kommer til å bli avgjørende. I dag sitter Syriza-regjeringen i krisemøter og det kommer til å være heftig møtevirksomhet i Brussel og Aten - uten at det nødvendigvis kommer noen klare svar. Finansministrene i eurogruppen holder hastemøte om Hellas tirsdag ettermiddag klokka 13.00.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer