- Hele verden i ett rom

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg synes det er en mektig opplevelse å være der inne med regjeringssjefer og statsledere fra 160 land. En hel verden er faktisk samlet i ett rom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Slik beskriver statsminister Jens Stoltenberg FNs millenniummøte som åpnet i går.

- Spesielt mektig er det at på tross av forskjeller og ulikheter samler verden seg om å sette kampen mot fattigdom enda høyere opp på dagsordenen.

En erklæring forandrer ikke virkeligheten, men det bidrar til å øke bevisstheten om å gjøre noe med vår tids største moralske problem, sier Stoltenberg.

Tre FN-ansatte i Vest-Timor ble drept av opprørere få timer før møtet åpnet her i New York i går. Tragedien var en påminnelse om at de 160 lederne fra hele verden har mye arbeid foran seg før generalsekretær Kofi Annans mål for FN i neste århundre kan nås: få ned fattigdommen og håndtere konflikter rundt om i verden bedre.

Fem minutter hver

Mens eksiliranere, eksilkubanere, Falun Gong-tilhengere og en rekke andre demonstranter ga uttrykk for hva de mente bak New York-politiets sperringer, gikk 63 statsledere og statsoverhoder opp på talerstolen inne i FN-bygget.

Til sammen 37 presidenter, 15 statsministrer, to konger, en visepresident, en kronprins og to visestatsministrer holdt fredsfanen høyt. Men de fikk bare fem minutter hver på talerstolen. Og de fleste snakket nok om seg selv og sine egne problemer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer