Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hele verden i ett rom

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg synes det er en mektig opplevelse å være der inne med regjeringssjefer og statsledere fra 160 land. En hel verden er faktisk samlet i ett rom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik beskriver statsminister Jens Stoltenberg FNs millenniummøte som åpnet i går.

- Spesielt mektig er det at på tross av forskjeller og ulikheter samler verden seg om å sette kampen mot fattigdom enda høyere opp på dagsordenen.

En erklæring forandrer ikke virkeligheten, men det bidrar til å øke bevisstheten om å gjøre noe med vår tids største moralske problem, sier Stoltenberg.

Tre FN-ansatte i Vest-Timor ble drept av opprørere få timer før møtet åpnet her i New York i går. Tragedien var en påminnelse om at de 160 lederne fra hele verden har mye arbeid foran seg før generalsekretær Kofi Annans mål for FN i neste århundre kan nås: få ned fattigdommen og håndtere konflikter rundt om i verden bedre.

Fem minutter hver

Mens eksiliranere, eksilkubanere, Falun Gong-tilhengere og en rekke andre demonstranter ga uttrykk for hva de mente bak New York-politiets sperringer, gikk 63 statsledere og statsoverhoder opp på talerstolen inne i FN-bygget.

Til sammen 37 presidenter, 15 statsministrer, to konger, en visepresident, en kronprins og to visestatsministrer holdt fredsfanen høyt.
Men de fikk bare fem minutter hver på talerstolen. Og de fleste snakket nok om seg selv og sine egne problemer.

Den ansvarlige

President Bill Clinton var først. Det var tydelig at han syntes det var vemodig at det var hans siste åpning av FN-sesjonen.

Han framsto som den ansvarlige, og utfordret forsamlingen til å skrive om menneskene historien i det nye tusenåret.

Med knappe fire måneder igjen som president oppfordret han verdenslederne til å støtte FN i arbeidet for å forebygge krig og konflikter, men også i langt større grad å jobbe for å beskytte mennesker som lever i konfliktområder.

- Vi er alle ansvarlige. Vi har alle en rolle å spille, og vi vil alle få det bedre hvis vi hjelper hverandre, sa Clinton.

Russlands Vladimir Putin var mest opptatt av militær opprustning i verdensrommet, med klare hentydninger til USAs planer om et rakettskjoldforsvar.

Clinton har overlatt ansvaret for dette forsvaret til sin etterfølger, men Putin ønsker seg en konferanse hvor militær opprustning i verdensrommet står på dagsordenen.

Fargerikt

Sikkerheten er så streng rundt FN-bygningen at folk som bor i området må ha tonnevis med bevis på seg for å slippe inn i sin egen leilighet. Like fullt er det et fargerikt og yrende liv blant presidenter, konger og notabiliteter i all verdens folkedrakter.

Og når hele verdens byråkrati er samlet under ett tak, kan man ikke vente annet enn forvirring og surr.

President Bill Clinton.
President Vladimir Putin.