Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hele verden ler

Trump oppfordrer til «aggressiv motstand» mot demonstrantene.

LANGET UT: Donald Trump langet ut mot landets guvernører i en privat videosamtale. Lyd: CNN. Foto: Jonathan Ernst / Reuters Vis mer

I en videokonferanse med landets guvernører, ba president Donald Trump mandag om at de voldelige demonstrantene rundt om i landet møtes med en «aggressiv taktikk».

Det melder CNN, som er blant mediene som har fått tilgang til et lydklipp fra videokonferansen.

TALTE TIL FOLKET: - Dette er ikke fredelige demonstrasjoner, dette er terror. Det sa USAs president Donald Trump i en tale natt til tirsdag 2. juni. Video: Dagbladet TV og AP Vis mer

- Dere må dominere. Dersom dere ikke gjør det, kaster dere bort tida deres. De kommer til å kjøre over dere, og dere vil se ut som en gjeng med idioter. Dere må arrestere dem, kan man blant annet høre presidenten si i lydklippet.

Hør utdrag av klippet øverst i saken.

- Venstresiden drivkraften

Ifølge CNN skal Trump i den samme videokonferansen ha uttalt at dette dreier seg om en bevegelse, og at dersom den ikke stanses, vil den bare bli verre.

Også flere andre amerikanske medier har delt utdrag fra lydklippet.

- De eneste gangene dette fungerer, er når du er svak, og de fleste av dere er svake, sa Trump til guvernørene, ifølge Wall Street Journal.

I klippet kan man også høre Trump si at «hele verden lo» av Minneapolis da politistasjonen ble tent på av demonstrantene i forrige uke.

KJØRER INN I FOLKEMENGDEN: I Minneapolis kunne det endt i katastrofe da en tankbilsjåfør bestemte seg for å kjøre i full fart inn i en svær gruppe på tusenvis av demonstranter. Video: AP Vis mer

Gjennom helgen har det foregått store og tidvis svært voldelige demonstrasjoner over hele landet. Blant disse er Minneapolis, hvor demonstrasjonene først startet, men totalt sett har nærmere 140 byer i USA meldt om store demonstrasjoner. Minst 25 av byene skal ha innført portforbud.

I mandagens videosamtale, hvor også medlemmer av politiet og nasjonale sikkerhetsstyrker deltok, skal Trump også ha uttalt at han trodde den «radikale venstresiden» var drivkraften bak demonstrasjonene, melder CNN.

Fra innsida av Det hvite hus har Trump og hans regjering tidligere opplyst at den antifascistiske Antifa-bevegelsen vil bli erklært en terrororganisasjon, ettersom han mener Antifa og det han omtaler som «radikale venstregrupperinger» står bak de voldsomme opptøyene.

Det er ikke klart hvor mange fra gruppa, om noen, har deltatt i opptøyene, skriver NTB.

Søkte tilflukt

Fredag så Secret Service seg nødt til å få president Donald Trump i sikkerhet, skriver nyhetsbyrået AP.

I SIKKERHET: President Donald Trump ble fredag 29. mai sendt i nødbunker under Det hvite hus, da demonstranter samlet seg utenfor bygningen. Video: AP Vis mer

Trump ble da brakt til en bunker i Det hvite hus, ettersom hundrevis av demonstranter samlet seg utenfor. Demonstrasjonene førte til at Det hvite hus ble satt i høyeste alarmberedskap, noe som ikke er gjort siden 11. september 2001, melder NTB.

Ifølge New York Times skal enkelte av Trumps rådgivere anbefalt ham om å tale til nasjonen. At han fortsatt ikke har gjort det, har ikke falt i god jord hos flere demokrater.

- Det jeg ønsker å høre fra presidenten er ledelse. Jeg vil gjerne høre en ekte omsorg og bekymring for samfunnene våre og hvor vi står med raserelasjoner i Amerika, sa Atlanta-ordfører Keisha Lance Bottoms til «Meet the Press» på NBC.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!