FORSØKER Å HJELPE: En mann fra libyske myndigheter forsøker å stanse Eman al-Obeidi på pressehotellet i går. I bakgrunnen forsøker Financial Times sin journalist Charles Clover å hindre han igjen. al-Obeidi hevder hun ble gruppevoldtatt av 15 menn fra Kadhafi-regimet etter at hun ble arrestert. Foto: AP/Jerome Delay/SCANPIX
FORSØKER Å HJELPE: En mann fra libyske myndigheter forsøker å stanse Eman al-Obeidi på pressehotellet i går. I bakgrunnen forsøker Financial Times sin journalist Charles Clover å hindre han igjen. al-Obeidi hevder hun ble gruppevoldtatt av 15 menn fra Kadhafi-regimet etter at hun ble arrestert. Foto: AP/Jerome Delay/SCANPIXVis mer

Hele verden leter etter Eman al-Obeidi

Statlig TV hevder hun lyver og har det som en kongelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går rullet bildene av libyske Eman al-Obeidi over hele verden.

Videoene og bildene viste den desperate kvinnen som tok seg inn på pressehotellet Rixos Hotell i Tripoli for å fortelle sin historie. Kvinnen, som oppgir å være fra Benghazi, hevder hun ble arrestert av Kadhafis menn.

- Først ble jeg voldtatt av 15 personer. De hengte meg opp. Så gjorde de fra seg på meg. Og de urinerte på meg, sa den gråtende kvinnen.

Hun viste frem røde merker i ansiktet, et arr på låret, skrapermerker på leggen og merker på hendene som hun mener stammer fra da hun var fastbundet.

Borte I sitt forsøk på å formidle sin historie til utenlandske journalister brøt sikkerhetsvakter og hotellansatte inn. En ansatt tok fram en brødkniv og kalte henne forræder. Journalister protesterte og flere ble slått og sparket i tumultene som oppsto.

Kvinnen ble senere ført vekk av dresskledde menn, kastet i en bil og kjørt av gårde. Etter det har ingen sett henne.

Nå lurer journalistene som ble vitne til episoden og en hel verden på hva som vil skje med henne.

Like etter episoden innkalte libyske myndigheter inn til haste-pressekonferanse der de hevdet at Eman al-Obeidi var full og muligens mentalt syl.

- Vi må finne familien hennes og se om hun virkelig ble misbrukt, sa talsmann Moussa Ibrahim.

Han lovet at kvinnen skulle behandles etter libyske lover.

- I trygghet Ifølge CNN melder libyske myndigheter at kvinnen er i trygghet, har det bra, at hun får juridisk bistand og at hun for tida holdes hos det nasjonale etterforskningsorganet.

Ifølge CNN etterforsker myndighetene 4-5 til personer, men oppgir ikke for hva.

- Hun kan bli sluppet om noen dager, sier en talsmann.

Borzou Daragahi er byråsjef for Beirut-kontoret til Los Angeles Times. Han var midt i kaoset i går. Han tror ikke på myndighetene vil slippe henne.

- De sier pressen kan få en invitasjon til å møte henne dersom hun selv ønsker det, men jeg tror det blir veldig lett for myndighetene å si at det ønsker hun ikke, sier Daragahi til kanalen.

Da Eman al-Obeidi ble tatt hånd om av myndighetspersoner i går sa hun:

- Hvis dere ikke ser meg i morgen, så er det slutt.

- Skammelig Programlederen Hala Al Misrati i programmet «Libya Alyoum» i det statlige libyske TV-selskapet har en litt annen versjon av hendelsen. Hun hevder hun møtte kvinnen og deler i programmet sine personlige meninger om hendelsen. Klippet er tilgjengelig på You Tube.

- Eman blir behandlet som en kongelig. Eman tror hun begår noe ærefult, men hun representerer ikke en gang klanen al-Obeidi. Det er en ærefull og fri klan. Hvis de hadde visst Emans sanne historie, ville de tatt avstand fra henne, sier hun, og unnskylder samtidig til klanen at hun snakker så fritt om henne

BORTE: Myndighetene hevder Eman al-Obeidi har det bra og får juridisk bistand. De hevder også at det er startet en etterforskning og at, dersom hun selv ønsker det, skal få møte mediene senere. Det er det ikke alle som tror på. Foto:  EPA/MOHAMED MESSARA/SCANPIX
BORTE: Myndighetene hevder Eman al-Obeidi har det bra og får juridisk bistand. De hevder også at det er startet en etterforskning og at, dersom hun selv ønsker det, skal få møte mediene senere. Det er det ikke alle som tror på. Foto: EPA/MOHAMED MESSARA/SCANPIX Vis mer

Hun omtaler opptrinnet som skammelig.

- Fra et psykologisk perspektiv vet vi at kvinner som har opplevd dette ikke ville reagert som Eman. Dette er min personlig mening og ikke vitenskapelig. I vår kultur ville ikke en kvinne som ble utsatt for voldtekt oppført seg slik hun gjorde, sier kvinnen, og hevder at en libysk kvinne som blir voldtatt heller ville dødd tusen ganger før hun snakket om det offentlig.

- Men når en kvinne sier hun har blitt voldtatt av «Kadhafis styrker» og feller en falsk tåre så hører de jorunalistene på henne, hevder programlederen.

Nettstorm Fra å være en helt ukjent person, får man i dag et titalls tusen treff dersom man søker på henne angivelige navn. Det er opprettet en fyldig Wikipedia-side for henne og støtteaksjonene på nett har begynt å komme, blant annet på Facebook.

Twitter oppfordres det blant annet om å ringe hotellet for å fortelle hva man synes om behandlingen av kvinnen.

Også facebook-siden til hotellet får gjennomgå av bekymrede personer som er rasende på hvordan kvinnen ble behandlet.