Hele verden ønsker Kerry

George W. Bush er minst populær i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere undersøkelser tar nå for seg populariteten til de to amerikanske presidentkandidatene.

I en av dem får Kerry, overraskende nok, størst oppslutning i Norge og Tyskland. Mange analytikere hadde trodd Frankrike ville toppe denne listen. 74 prosent av nordmennene ønsker Kerry, mens knappe 65 prosent av franskmennene vil ha demokraten som president.

Det er en meningsmåling fra det amerikanske Marshall-fondet for Tyskland og det italienske instituttet Compagnia di San Paola som viser at splittelsen mellom gamle allierte er økende.

I alt 11.000 personer har deltatt i målingen, halvparten av dem fra USA.

Men en annen oversikt fra GlobeScan, som er tilknyttet universitetet i Maryland, går direkte på støtten til Kerry, og den viser at en hel verden vil ha et presidentskifte i USA fra årsskiftet.

GlobeScan-målingen omfatter 35 land, og bare i Polen, Filippinene og Nigeria har Kerry større tilslutning enn Bush. Begge målingene er foretatt i juni.

Ikke overraskende

- Det er ikke overraskende at Kerry får større oppslutning enn Bush. Europeerne har alltid følt seg nærmere knyttet til demokratene, som ligger nærmere de politiske hovedstrømningene i Europa, sier forsker Svein Melby ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Det er ingen tvil om at Irak-krigen har mye av skylden for det dårlige klimaet over Atlanterhavet. Men Melby understreker at det er en fundamental forskjell mellom USA og Europa i synet på terrorisme.

11. september 2001 representerte noe nytt for amerikanerne. USA var angrepet på eget territorium for første gang, mens europeerne har levd med terrorfrykten i lang tid, sier han.

Melby kan vanskelig se at en demokratisk president hadde handlet særlig annerledes enn det Bush gjorde etter terroraksjonene mot New York og Washington for tre år siden. Stilen kunne muligens vært noe ulik, men i innhold ville også en demokrat slått hardt til.

Demokrater jubler

Ole J. Olsen i Democrats Abroad i Norge er overrasket over den skyhøye oppslutningen for Kerry, men er glad for støtten han får. Han forklarer oppslutningen om demokratene med Irak-krigen.

- Felttoget i Afghanistan hadde bred internasjonal oppslutning, men krigen i Irak var Bushs krig, sier Olsen. Han understreker at Norge som en av USA nærmeste allierte, har hatt soldater i Irak, og det har bidratt til bred nyhetsdekning av krigen.

- Men forholdet mellom USA og Europa, og særlig Norge, er ikke ødelagt. Verken nordmennene eller europeerne for øvrig vender seg mot USA, men utelukkende mot Bush-administrasjonen, mener Olsen.

- Verken president Jacques Chirac eller forbundskansler Gerhard Schröder er antiamerikansk. Men deres fremste oppgave er å ivareta franske og tyske interesser, og her har de støtt an mot Bushs verdensanskuelse, sier Melby.

EU som supermakt

Hele 71 prosent av europeerne vil at EU skal utvikle seg til en supermakt på linje med USA, men ingen ønsker større forsvarsutgifter. Det har vært et evig dilemma innad i NATO, der europeerne har stolt på at USA tar utgiftene med forsvaret, mens amerikanerne har tatt til orde for en fordeling av byrdene.

Europeerne er mer splittet i synet på om militære aksjoner er best egnet til å få bukt med terrororganisasjoner, slik Bush har gått i bresjen for. Dette synet har størst oppslutning i Tyrkia, men også i Frankrike, Storbritannia og Nederland mener flertallet at militære operasjoner er påkrevd.

I Tyskland, Italia og Spania er holdningen motsatt, men likevel gikk Spania og Italia inn med betydelige militære styrker i Irak. Men i disse to land var ikke den politiske ledelse på linje med folkemeningen.

(NTB)

POPULÆR I EUROPA: John Kerry vinner de fleste popularitetskonkurransene utenfor USA.