Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hele verden svikter barna

Under et bilvrak i Egypts hovedstad Kairo har en guttunge søkt nattely. Mellom 100 og 150 millioner barn er gatebarn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er organisasjonen Plan International som har sett på barns rettigheter 15 år etter at FN vedtok barnekonvensjonen og de fleste av medlemslandene ratifiserte den. Rapporten legges fram i dag. Det er nedslående lesning, for overgrepene mot barn under 18 år ser bare ut til å bli flere.

USA alene

Konvensjonen ble vedtatt for 15 år siden i dag. Interessant nok er det bare USA og Somalia som ikke har ratifisert den og dermed gjort den til en del av nasjonal lovgiving. Når amerikanerne ikke har ratifisert avtalen, har det blant annet sammenheng med at 9 av 12 henrettelser av barn siden år 2000 har foregått i USA.

-  For første gang har man samlet dokumentasjon om situasjonen etter at barnekonvensjonen ble ratifisert av nesten alle FNs medlemsland. Det er nedslående lesning, men samtidig gir rapporten oss dokumentasjon på hvor kreftene må settes inn for å sikre barn og unge de rettighetene og den beskyttelsen konvensjonen gir dem, sier Sandro Parmeggiani i Plan Norge.

Guttungen under bilvraket i Kairo er også et offer for en modernisering som er i ferd med å nå den 3. verden. Barn som mister omsorgspersoner eller blir kastet ut hjemmefra, plukkes ikke lenger opp av storfamilien i samme grad som tidligere. Og de som ikke plukkes opp, havner ofte på gata.

Selges til sex

Rapporten som Plan har utarbeidet, viser også at 1,2 millioner barn hvert år selges til sexindustrien.  Verdens helseorganisasjon mener at 40 millioner barn utsettes for vold i hjemmet. I 65 land er det fortsatt vanlig å avstraffe barn fysisk.  20 millioner barn er på flukt fra sine hjem, og det er over en halv million barnesoldater. To millioner jenter omskjæres hvert år, mens millioner av jenter tvangsgiftes, ofte lenge før de er fysisk og mentalt modne for giftermål. 12 millioner barn har mistet en eller begge foreldrene på grunn av Aids. Mange steder i Afrika blir unge jenter fem ganger så ofte smittet av Hiv som gutter. Hovedforklaringen er at det er en utbredt oppfatning blant menn at de blir kvitt smitten ved å ha sex med en jomfru.

Lista over voksensamfunnets forsømmelser overfor barn er lang som et vondt år. Men det store skillet går ikke mellom de landene som har underskrevet barnekonvensjonen, og de som ikke har gjort det, som USA og Somalia. For alle land og kulturer forsømmer seg.

BOR PÅ GATA : Denne guttungen er også et offer for en modernisering som er i ferd med å nå den 3. verden. Barn som mister omsorgspersoner eller blir kastet ut hjemmefra, plukkes ikke lenger opp av storfamilien i samme grad som tidligere.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media